ACTUALITEIT - MEDIA

 

19/02/2022

HONGERSNOOD IN ONZE VLAAMSE RUSTHUIZEN

 

 
-  19 februari 2022

“Onze ouderen zijn in nood en
het is tijd dat we voor hen opkomen”

Een bejaarde dame die flauwvalt op de wc omdat ze haar enkele uren laten zitten. Een vrouw wiens schaamhaar moet geschoren worden omdat de uitwerpselen niet meer te verwijderen zijn. Ouderen die om vijf uur ’s morgens moeten ontbijten omdat er te weinig personeel is… De horrorgetuigenissen die onze redactie deze week bereikten, tarten elke verbeelding. Dit gaat over onze moeders en vaders, onze oma’s en opa’s. Op het meest kwetsbare moment van het leven, laten we hen in de steek. Ze hebben geen woordvoerders om voor hen te pleiten bij de bevoegde ministers, ze kunnen niet staken of betogen in Brussel, en een recent rapport van Amnesty International toont het schrijnende gebrek aan inspraak in de woonzorgcentra. Onze ouderen zijn in nood en het is tijd dat we voor hen opkomen.

LEES OOK. Horrorgetuigenissen schetsen vernietigend beeld over Tongers rusthuis: “Plots had ze een blauw oog”

De problemen zijn nochtans duidelijk. Er is een schrijnende onderfinanciering van de ouderenzorg. Afgezien van enkele schoonheidsingrepen links en rechts, zetten we de ouderenzorg al jaren schaamteloos in de uitverkoop. De cijfers van de VDAB spreken voor zich. In Vlaanderen zijn er 1.602 vacatures vacant. In Limburg zijn er dat 163. Het personeelstekort is schrijnend. In het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord van april vorig jaar zijn eindelijk afspraken gemaakt om de gestegen zorglast en hoge werkdruk op te vangen. Maar het is te weinig en te laat. Bovendien geven we met een hand, maar nemen we met de andere. Afgelopen zomer is - net voor het zomerreces - in allerijl het zogenaamde privatiseringsdecreet van de zorg goedgekeurd door de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement. Ondanks het protest uit de sector en het negatieve advies van de Vlaamse Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, beslisten onze politici zonder enig publiek debat om de deur open te zetten voor een verregaande commercialisering van de zorg. Je moet geen Einstein zijn om te beseffen dat hiermee gevaarlijk spel wordt gespeeld. Woonzorgcentra openzetten voor privékapitaal is niet vrijblijvend. Wie investeert, wil rendement. Liefst zoveel mogelijk. Ouderenzorg wordt op die manier een handelswaar, met een handelslogica. Stel dat het nu om uw moeder gaat, wil u dat wel?

Om komaf te maken met de horror in de ouderenzorg is er maar één remedie: echt investeren in onze woonzorgcentra. Dat doe je door de bewoners weer als volwaardige burgers te behandelen en niet als afgeschreven ouderen. Door te investeren in de mensen die er werken, met een beter loon en betere arbeidsomstandigheden, zodat ze weer trots kunnen zijn op hun job. En vooral door ouderenzorg weer bovenaan de politieke en maatschappelijke agenda te plaatsen. Want ooit zitten we er misschien zelf en hebben we spijt dat we vandaag de stem van onze ouderen niet luider hebben laten klinken.

LEES OOK: Dementerende vrouw stond in regen op het dak'

LEES OOK: 'Moeder werd totaal vergeten. Ze viel flauw op het toilet'

LEES OOK: 'Duurste rusthuis en familie moet zelf bewoners verschonen

 

terug naar boven

 

juni 2017

HONGERSNOOD IN ONZE VLAAMSE RUSTHUIZEN

 

HUMO - 6 juni 2017

DE NIEUWE
HONGERSNOOD

 IN ONZE VLAAMSE RUSTHUIZEN

4 op 5 bejaarden in onze rusthuizen zijn ondervoed,
of riskeren ondervoeding


>>>  klik op afbeelding om het artikel te lezen  <<<
 

Omdat hij zijn patiënten zienderogen zag vermageren, onderzocht huisarts Mark Huylebroeck alle bewoners van een Brussels rust- en verzorgingstehuis. Het resultaat is onthutsend: amper 20 procent is ronduit ondervoed en 60 procent balanceert op het randje. Huylebroeck weet ook waarom: 'In de meeste rusthuizen mag het eten niet meer dan 4 euro kosten. Niet per maaltijd, maar per dag.'   TOM PARDOEN / ILLUSTRATIES STIJN FELIX

"Het dienblad met eten werd afgeruimd, zonder dat de patiënt een hap had genomen. Bij de volgende maaltijd: hetzelfde. Pas 24 uur later werd ontdekt dat de patiënt dood was."

"Een rusthuis geeft per bewoner 4 euro per dag uit aan eten. Voor de drie maaltijden samen"

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

nov. 2014

ZORGDEBAT NEDERLAND

 

NEDERLANDSE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID
GECONFRONTEERD  MET GEBREKKIGE ZORG VAN EIGEN MOEDER

82-jarige Ben Oude Nijhuis jaagt
net voor zijn overlijden
zorgdebat aan in Nederland

 

Mannen slaan alarm om slechte zorg echtgenotes

 

4/11/2014 - Algemeen Dagblad (NL)

Op een dag trof Joop van Rijn (81) zijn vrouw en zeven demente medebewoners volkomen verlaten aan in de gemeenschappelijke huiskamer. De ene medewerker was om 14.00 uur in de middag vertrokken. De dienst zat erop. De shift van de volgende begon pas om 16.00 uur. Twee volle uren lang was er - op een vluchtige inspectie na - geen toezicht. En zo ging het niet één keer, maar gebeurt het al jaren meerdere keren per week. "Vooral in het weekend."


Incident
Uit arren moede gaat de heer Van Rijn er zelf maar zitten. "Ik word de oppasser genoemd." Want hij wordt er akelig van als hij bedenkt wat er allemaal mis zou kunnen gaan. "Er is nog geen incident geweest, maar mensen zouden bijvoorbeeld kunnen struikelen. En dan kun je zomaar te laat zijn."

De echtgenote van Van Rijn woont ruim 3,5 jaar op een van de psychogeriatrische afdelingen (voor dementerenden) van verpleeghuis WZH Waterhof in Den Haag. Om dichtbij te zijn is hij een tijdje terug zelf verhuisd naar een zogenaamde Garantwoning van WZH, een zelfstandig appartement naast het verpleeghuis, waar eventueel zorg geleverd kan worden.
 

Zorginstelling

Samen met zijn buurman Ben Oude Nijhuis (82), wiens vrouw ook dement is en bij WZH - een van de grotere aanbieders van ouderenzorg in de regio Den Haag - woont, wil hij nu zijn verhaal vertellen in het AD. De tachtigers zitten allebei in de cliëntenraad van de zorginstelling. Ze trokken meerdere keren aan de bel. Zonder resultaat.

De vrouw van Oude Nijhuis woont in verpleeghuis De Strijp, dat op hetzelfde terrein staat als WZH Waterhof. Dag in, dag uit is hij er hier getuige van hoe het misgaat. De dienstroosters sluiten er wel op elkaar aan, maar de zorg faalt op tal van terreinen. Zo ziet hij dat zijn levenspartner, met wie hij 60 jaar getrouwd is, haar medicijnen niet inneemt. "De pillen worden neergezet en de medewerker vertrekt. Wachten tot ze zijn doorgeslikt? Geen tijd voor, hoor je dan. De pillen vind ik terug in de asbak. Of in haar broekzak. Levensgevaarlijk. Ze heeft onder meer diabetes en een hoge bloeddruk."

 

 

"Pillen worden neergezet en de medewerker vertrekt. Heel gevaarlijk"
-----
 "Onze demente vrouwen zitten vaak uren zonder toezicht"
-----
"Pas na 6 weken eindelijk een schone bh. Dat vind ik smerig..."

 

Een ander voorbeeld. Oude Nijhuis doet zelf de was voor zijn vrouw. 4 weken lang zat er geen bh bij het vuile goed. "Ik ging ernaar vragen. Niks. Weer vragen. En nog een keer. 6 weken later kreeg ze eindelijk een schone bh. Dat vind ik ronduit smerig."
 

Onvoldoende toezicht

Ook is zijn vrouw geslagen door een medebewoner. "Dat is het gevaar bij onvoldoende toezicht. Pas toen een tweede bewoner werd geslagen, is de man overgeplaatst." Onlangs nog ontdekte de Hagenaar dat de bloedsuiker van zijn vrouw maar een keer per 3 maanden wordt geprikt. "Terwijl met de arts is afgesproken dat dit elke maand gebeurt."

Oude Nijhuis wijt de misstanden aan de bezuinigingen op de zorg. Dat zijn vrouw er de dupe van is dat 'het personeel zich rot rent' - 'op sommige momenten moet één medewerker drie huiskamers met elk zes bewoners in de gaten houden' - gaat hem aan het hart. "Ik zit thuis vaak te huilen. Ik heb daar met iemand over gepraat. Die zei: je gaat hier aan onderdoor, Ben. Nu probeer ik het los te laten."

Ook Van Rijn doet het pijn om te zien dat zijn wederhelft, die er zelf niet om kan vragen, de juiste zorg moet ontberen. "Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan."

Piekeren
Ooit stonden hun vrouwen vol in het leven. Van Rijn piekert zich suf over hoe zijn vrouw dement kon worden. Het laat hem niet los. "Je moet actief blijven, zeggen ze. En dat was mijn vrouw. Ze heeft altijd gewerkt als gymjuf." Nu zijn hun liefdes zwaar hulpbehoevend. De echtgenote van Van Rijn is haar spraak kwijt en zit in een rolstoel. "Ze kan niet staan. Dan zakt ze in elkaar. "En ook de vrouw van Oude Nijhuis is een schim van wie ze ooit was. Oude Nijhuis: "Wij zitten in een rouwproces, dat jaren voortduurt. Het houdt pas op als ze overlijdt."

Zorgaanbieder WZH zegt dat het niet in kan gaan op individuele casussen. 'Wij zijn in goed gesprek met de mantelzorger. Voor wat betreft de vraag over het dienstrooster: wij hebben een dienstrooster wat 24 uur per dag dekking kent waarbij medewerkers aanwezig zijn ten behoeve van meerdere bewoners. Een individuele casus kent meerdere aspecten en daar kunnen we verder niet op in gaan.'

 

Staatssecretaris van volksgezondheid schrikt van situatie eigen moeder

 

4/11/2014 - - Van Rijn schrikt van situatie eigen moeder
 

zie fragment op 20:29

Ben van Nijhuis ((82):

Kijk, ik heb het idee dat u gewoon WZH * zit te verdedigen...
* WZH = WoonZorgcentrum Haaglanden

staatssecretaris
Van Rijn:

Nee, ik zit hier niet voor. Ik ben staatssecretaris en wil de zorg voor kwetsbare mensen en voor iedereen goedmaken.
Ben van Nijhuis (82): Maar echt een mening voor voren gooien doet u niet.
Het is gewoon ellendig. En u wil dat NIET inzien.
En, ik spreek uw vader daarover. En als ik dan hoor van je vader wat er allemaal mis gaat daar op die afdelingen en u zegt nu: "nou..., neen...". Nee, meneer van Rijn: ECHT, het IS ellendig!...
staatssecretaris
Van Rijn:
"Maar misschien, misschien..., ehm..., ehm..., ehm..., misschien..., ehm..., dat het ook zo is dat..., ehm..., ik mijn vader spreek en misschien IK hem het beste ken...

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) heeft openlijk begrip getoond voor de kritiek van zijn vader op de kwaliteit van de zorginstelling waar zijn dementerende vrouw wordt verpleegd. Aan tafel bij Pauw reageerde de staatssecretaris op de ophef die is ontstaan na een interview van zijn vader en een buurman in het AD. “Ik schrik elke keer weer, we praten daar vaak over. Mijn vader is nog elke dag verdrietig dat hij zijn vrouw niet meer in huis kan hebben. Hij let heel goed op of de zorg goed is,” zei Van Rijn junior.

Ben Oude Nijhuis, een vriend van Van Rijn senior, vertelde over de schrijnde situatie van zijn eigen vrouw. "De verzorging kan er niks aan doen. Door de bezuinigingen wordt gewerkt met minder personeel. In 2015 gaan ze nog meer bezuinigen en ik vraag me af wat er dan gaat gebeuren,” zei hij. Volgens de 82-jarige man is het in het verpleeghuis ‘ellendig’ en gaat de kwaliteit hard achteruit door de bezuinigingen.
Van Rijn junior benadrukte in de uitzending dat de situatie van zijn moeder voor hem reden was geweest om in de politiek te gaan. “Ik denk dat we te maken krijgen met steeds meer mensen die een grotere zorgvraag hebben. De manier waarop we het op dit moment geregeld hebben is gewoon niet goed genoeg. Er komen dingen voorbij waarvan je denkt: dit hoort zo niet."
De staatssecretaris zei dat het aantal mensen met een grote zorgvraag de komende jaren zal toenemen. “Dat betekent dat we moeten kijken naar kleinschaligheid, de opleiding van het personeel, gebouwen, een kleinere organisatie en de managementlagen. Het is geen kwestie van geld, we moeten die zorgvraag op een andere manier begeleiden.”

 

Voorzitter Raad van Toezicht ontkent misstanden Haagse zorgcentra

 

5/11/2014 - - Dupuis ontkent misstanden Haagse zorgcentra

De Raad van Toezicht van de WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van falende zorg. “Het gaat om beelden in plaats van feiten,” zei voorzitter Heleen Dupuis van de raad woensdagavond in het tv-programma Pauw.

Zij reageerde daarmee op de beroering die is ontstaan nadat de vader van staatssecretaris Martin van Rijn (Volkgezondheid), Joop van Rijn, maandag in het AD zijn beklag had gedaan over gebrekkige zorg aan zijn echtgenote, de moeder van de politicus. Zij wordt verzorgd in een van de zorginstellingen van WZH.
Volgens Dupuis is er in de zorg aan demente ouderen regelmatig sprake van "dramatische situaties”. Dat heeft volgens haar niets te maken met een tekort aan personeel. “Daar kun je zelfs met drie mensen geen verandering in brengen,” zei zij.
Volgens haar heerst bij WZH “geen structurele puinhoop", hoewel zij geen verklaring had voor de stijging van het aantal klachten van 125 (in 2012) naar 227 (in 2013). De klacht van Van Rijn sr. is naar de mening van Dupuis onjuist. Zij kondigde aan met de betrokkenen te gaan praten hoe het beeld van falende zorg is ontstaan.

 

 

Column NCR.nl - 8/11/2014
Bejaardenindustrie

Had wel een beetje te doen met die staatssecretaris Martin van Rijn, wiens vader de klok had geluid over Martin zijn moeder bij wie in een woonzorgcentrum de urine af en toe over de enkels klatert. Diederik Samsom zet met enige regelmaat geheel vrijwillig zijn gehandicapte dochter in om binnen zijn zieltogende partijtje te redden wat er te redden valt, maar Martin kreeg zijn dementerende moeder dankzij papa zomaar opeens ongevraagd op zijn bordje. Heel moedig toog hij naar Jeroen Pauw om te discussiëren met een vriend van zijn vader wiens vrouw in hetzelfde tehuis zit weg te kwijnen. En toen? Toen ging Martin volledig de mist in en kwam daar ook niet meer uit. Wat er fout ging? Hij bleef politicus. Begon een slap verkiezingspraatje. Dat dit probleem zijn inspiratie was geweest om de politiek in te gaan. Bij ons thuis zochten we allemaal een teiltje om te kotsen. Zagen wel dat Martin zijn haar goed zat. En zijn stropdas zat ook keurig recht.

Wat hij had moeten doen? Gewoon op televisie moeten vertellen dat hij zijn baas Rutte had gebeld om te zeggen dat hij de komende tien dagen niet op zijn werk zou verschijnen. Domweg omdat er een levensgroot familieprobleem was. Zijn demente moedertje zat in haar eigen gezeik en daar moest met spoed iets aan gedaan worden! Wat? Of een ander huis zoeken of binnen dat verzorgingshuis orde op zaken stellen. Hoe? Weet ik veel? Ruiten inkinkelen, directie uit hun dertigste overleg trekken en een emmer ijswater over hun botte koppen gooien, hardrockmuziek uit de speakers laten schallen. In elk geval wakker schudden. Maar die brave Martin kwam niet verder dan een zeikerige quote over inspiratie om de politiek in te gaan. Trut.

Dat Haaglanden, een of andere idioot grote moloch waar dat tehuis onder valt, was in eerste instantie te laf om zelf te komen. En ik begreep dat ze die leuke meneer Oude Nijhuis, de vriend van de oude Van Rijn, hadden aangeraden niet naar Pauw te gaan. Deze meneer vertelde later dat de staatssecretaris vlak voor de uitzending ook nog even een bondje had willen sluiten.
Daar was die ouwe terecht niet op ingegaan. De volgende dag kwam er wel iemand naar Pauw, om precies te zijn de voorzitster van de raad van toezicht, en die had overduidelijk een lijstje van de directie van Haaglanden meegekregen. Ze wilde niet in debat omdat het anders welles-nietes zou worden. Wat ze vertelde? Het viel allemaal wel mee! Het tehuis had zelfs twee prijsjes gewonnen. Meneer Van Rijn en zijn vriend waren wat emotioneel geweest.

Even dacht ik dat die zorgreus gewoon een van de demente patiënten op ons had losgelaten. Tot ik begreep dat deze mevrouw de ethica Heleen Dupuis was en in de Eerste Kamer zit. Dit is een van haar vele schnabbels. In die kringen heten schnabbels nevenfuncties. Als je op internet ziet wat ze allemaal doet, vraag je je af wanneer de schat in vredesnaam haar nageltjes lakt. Het ene na het andere erebaantje vliegt je om de oren. Zo’n keurige chronisch bijbeunende vergadertijgerin. Meer banen dan Schiphol. Ze maakte het bij Pauw nog tien keer bonter dan Martin van Rijn de avond ervoor. Het was genant. En in een keer zie je hoe zo’n wereldje in elkaar steekt. Die Dupuis zit daar omdat ze warme contacten in politiek Den Haag heeft, maar ze weet van haar santé niet af. Niks onafhankelijke raad van toezicht. Gewoon spreekbuis van de directie van een bedrijf dat in demente bejaarden handelt en 2,8 miljoen winst maakt. Plus dat het dertig miljoen in kas heeft. Gezien dat saldo is het duidelijk dat Henk Krol nog niet bij deze oudjes langs is geweest. En dan schijnt dat Haaglanden nog een van de kleintjes binnen de sector te zijn. Binnenkort worden bij die zelfde club op alle bedden webcams gericht en kijkt iemand in een centrale in Schiedam of er geen oudje uit bed geflikkerd is. Verzonnen? Nee. En de ethica mevrouw Dupuis is ongetwijfeld al akkoord. Mensen die tegen dit plan zijn, zijn te betrokken en daarom te emotioneel. Waarom leggen we onze bejaarden eigenlijk niet op roosters? Net als de varkens. Dat de stront vanzelf wegspoelt.

Tijd voor revolutie? Ja! Wanneer? Nu!

 

In 13 dagen werd Ben een held

Ben Oude Nijhuis (82), de man die bekend werd als klokkenluider over de situatie in de ouderenzorg via het AD en met de staatssecretaris van volksgezondheid Van Rijn in debat ging bij Pauw, is op 17/11/2014 overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Hij had aangekondigd de volgende dag nog graag bij Pauw te zitten om commentaar te geven op het zorgdebat dat dan in de Tweede Kamer plaats ging vinden.

In wat de laatste 13 dagen van zijn leven zouden blijken, veranderde Ben Oude Nijhuis van een anonieme oude man in een alom geliefde voorvechter van de ouderenzorg...

'niet meer met pers praten'
De strijdbare Ben Oude Nijhuis (82) werd op 5/11 door de cliëntenraad van WoonZorgcentra Haaglanden gesommeerd niet meer met de pers te praten. Zijn relaas in het AD over de falende zorg voor zijn dementerende vrouw wordt hem kwalijk genomen. Daar trekt hij zich niets van aan. Ben vertelde dat verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn het met hem op een akkoordje wilde gooien. Vlak voor de uitzending van talkshow Pauw zei Van Rijn: "We kunnen elkaar een balletje toespelen. Ik zei meteen niets daarvan"…

Klokkenluider
Ben Oude Nijhuis
(82) overleden


Klokkenluider Ben Oude Nijhuis. © AD/Shody Careman

 

 

18/11/2014 - AD - Politici liegen over beter maken van ouderenzorg

Verpleeghuisarts Keizer:
We willen het niet langer betalen

'Politici liegen over beter maken van ouderenzorg'

DEN HAAG - Vandaag praat staatssecretaris Martin van Rijn met de Kamer over de kwaliteit van verpleeghuizen. Van Rijn beweert dat er geen snelle oplossing is voor de sores in de instellingenzorg, die ook zijn moeder treffen. Verpleeghuisarts Bert Keizer (67) vindt dat een leugen. ,,Het is gewoon een kwestie van geld."
EDWIN VAN DER AA


"De ouderenzorg zit van nature in een verdomhoekje", vertelt Keizer, een verpleeghuisarts in Amsterdam met 30 jaar ervaring in de ouderenzorg én filosoof. "Als hogere aap heeft de mens gewoon een afkeer van soortgenoten op leeftijd. En oude mensen haten andere oude mensen het meest. Senioren die enkel komen om te revalideren na een operatie of ongeluk, weigeren een kamer te delen met vaste bewoners. Hun vroegere klasgenoten!".
Volgens Keizer willen mensen allereerst niet worden geconfronteerd met hun eigen vergankelijkheid. "Daarnaast geldt: oude, zieke dieren moeten eigenlijk dood, is de gedachte. Ze zijn een risico en kosten geld. Ik ben het daar natuurlijk niet mee eens, maar het maakt de keuzes die de maatschappij maakt, wél begrijpelijker. Keuzes die ouderen, dus niet toevallig, keihard treffen".

Professionalisering
Sinds de jaren '80 is er heel veel veranderd in de ouderenzorg, ziet de arts. "De gebouwen zijn veel beter geworden en bewoners hebben hun eigen kamer gekregen. Daarnaast zijn de artsen degelijker opgeleid en beter georganiseerd. Ook de na- en bijscholing van doktoren heeft een hoge vlucht genomen. Maar, de verzorgden zijn ernstig achtergebleven bij die professionalisering".
Aan de ouderenzorg hangt zelfs 'een kwade reuk' in het zorgveld zelf, meent Keizer. "Mijn vroegere studiegenoten, ook artsen, vragen me: ga jij nog eens wat met je leven doen? Terwijl ik vind dat ik werkelijk een prachtig vak beoefen."

Harde leugen
De kabinetsplannen om de langdurige zorg te hervormen, betekenen dat veel verzorgingshuizen sluiten. Ouderen wonen langer thuis, terwijl er bij de thuiszorg minstens 30.000 ontslagen dreigen. Alleen zieke mensen die zeer zware zorg nodig hebben, komen straks nog in een verpleeginstelling terecht.
Keizer: "Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon: de laatste jaren zien we al steeds zwaardere gevallen komen. De ramp ligt bij de verzorgingstehuizen. Daar liegen politici openlijk over, ze zeggen ten onrechte dat het daar wel goed komt. Het idee dat deze staatssecretaris de ouderenzorg echt beter gaat maken, is een harde leugen."
De arts rekent voor dat er nog best 2 miljard euro per jaar weg kan bij de ziekenhuiszorg. "Daar heb je een lawine aan zinloze diagnostiek. Alle besparingen in de 'cure' kunnen dan gaan naar de ouderenzorg. Want, laat u niets wijsmaken: de problemen in de ouderenzorg zijn domweg een kwestie van geld. Bij een privétehuis wordt u door 3 fysiotherapeuten uit bed getild op de Mozart-symphonie van uw keuze. En krijgt u champagne en kaviaar geserveerd bij het ontbijt. Zie hier de tweedeling in de zorg.''
Ondertussen kampen de 'staatstehuizen' volgens Keizer met personeelstekorten en onvoldoende opgeleide mensen. "Zo kan het dat mensen een smakeloze eenheidsmaaltijd vanuit de fabriek opgediend krijgen en moeten wachten op hulp als ze vallen of naar de wc moeten.''
Toch vindt de arts dat we niet hysterisch moeten doen over de kwaliteit van ouderenzorg. "Als die echt schandalig was, zou ik er niet meer in werken. Het wordt wél hoog tijd dat politici de waarheid spreken over hun rampzalige plannen. We kunnen het niet langer betalen, dus alles wordt slechter. Dat is het echte verhaal.''

terug naar boven

 

28/09/2013

JAARLIJKS 10.000den OVERLEDENEN  IN BELGIË
ONTTROKKEN VAN PALLIATIEVE ZORGEN

 


In de woonzorgcentra, waar jaarlijks 15.000 ouderen overlijden, zijn er nog altijd geen palliatieve equipes

Palliatieve zorg ook voor broze ouderen
bron: De Standaard 28/09/2013 - Veerle Beel

BRUSSEL | De vader van Martine Renaer (64) was 93 toen hij vanwege een hartinfarct op de intensieve afdeling belandde. Hij werd er nauwgezet ‘bewaakt’: alles stond klaar om hem ook bij een volgend incident in leven te houden. Gezien zijn hoge leeftijd, polsten de artsen toch bij de familie wat zij daarover dacht.
‘Vader was bij bewustzijn’, zegt Martine. ‘Vraag het hem zelf maar, heb ik gezegd. Uiteindelijk hebben ze hem heel traag en duidelijk uitgelegd hoe de zaken ervoor stonden. En hij heeft aangegeven dat hij niet nog eens gereanimeerd wilde worden. Hij stak zijn vinger op en bewoog hem heen en weer. Ze hebben zijn wensen ingewilligd en hij is vredig gestorven. Zo was het goed.’

Niet lang meer

Sommige mensen zijn op hoge leeftijd nog zo fit en gezond dat levensreddende ingrepen wel aangewezen zijn. Maar anderen zijn al heel wat brozer van conditie: ze hebben geen terminale ziekte, maar worden snel zwakker. Daardoor kan de minste breuk of infectie hen fataal worden.
Twee tot drie procent van de 65jarigen, ruim 10 procent van de 75jarigen en al een kwart van alle 85jarigen hebben zo’n broze fysieke conditie. In het medisch jargon gebruikt men de Engelse term ‘frailty’.
‘Het is belangrijk om deze groep te herkennen, want zij zijn niet gebaat bij hoogtechnologische medische ingrepen die tot doel hebben hun leven te rekken’, zegt professor Johan Menten, diensthoofd palliatieve zorg aan de KU Leuven.
‘Je moet hen ook geen overbodige medicijnen meer doen slikken, bijvoorbeeld tegen een te hoge cholesterol, want heel lang hebben ze niet meer te leven. Broze patiënten hebben vooral baat bij goede palliatieve zorg en ondersteuning, die hen kwaliteit van leven biedt en ook existentiële vragen aansnijdt.’

Sukkelen naar het ziekenhuis

Zulke palliatieve zorg krijgen velen onder hen nu niet. In de woonzorgcentra, waar jaarlijks 15.000 ouderen overlijden, zijn er nog altijd geen palliatieve equipes. Vele andere broze ouderen wonen nog thuis, waar ze vereenzamen. Of ze sukkelen heen en weer tussen thuis en het ziekenhuis.
De Federatie Palliatieve Zorg wil de eerstelijnszorg alert maken voor deze doelgroep. Een studiedag volgende week dinsdag in Brugge is al helemaal volgeboekt. De Federatie wijst erop dat het invullen van een wilsverklaring één ding is, maar dat er in elke fase van het ouder worden goed naar de patiënt moet worden geluisterd: wat wil hij of zij nog wil dat er gebeurt?

lees hier meer over euthanasie en stervensbegeleiding

terug naar boven

 

12/05/2013
9/06/2013

MISBRUIKEN EN GESJOEMEL IN DE ZORG

 


Gesjoemel in de zorg

Kunstmatig opgedreven zorgprofielen voor meer subsidies en
onrechtmatige facturatie leveren zorginstellingen miljoenen op
 

 

12/05/2013 - Gesjoemel in de zorg (deel 1)

Zorginstellingen die hun patiënten op papier zieker maken dan ze in werkelijkheid zijn, simpelweg omdat een ziekere patiënt meer geld oplevert. Uit onderzoek van KRO Brandpunt blijkt dat er mogelijk op grote schaal gesjoemeld wordt met de hoeveelheid zorg die patiënten nodig hebben. Het is voor zorginstellingen zo gepiept: even online een paar vragen invullen, een druk op de knop en het extra geld is binnen. De cijfers liegen er niet om. Sinds de instellingen de zorg zelf mogen aanvragen, zijn de kosten met meer dan 3 miljard euro gestegen. Opvallend genoeg is de lichte zorg aanzienlijk afgenomen en de zwaardere zorg fors gestegen.

 

9/06/2013 - Gesjoemel in de zorg (deel 2)

Patiënten in een verpleeghuis die al jaren onterecht hun eigen wasrekening moeten betalen. Een instelling die 20.000 euro ontvangt voor de begeleiding van een cliënt maar hem laat werken als klusjesman. Gerommel met patiëntendossiers. Het zijn maar een paar voorbeelden van de honderden tips die Brandpunt kreeg na de eerdere uitzending over misstanden in de zorg. Aan de vooravond van een groot debat in de Tweede kamer over de toekomst van onze zorg: Aart Zeeman met deel twee van sjoemelen in de zorg.

terug naar boven

 

26/05/2013

ROTTE APPELS ONDER WOONZORGCENTRA MOETEN ERUIT

 


Leidt artikelenreeks van journaliste Annick Grobben in

tot een betere ouderenzorg in zorgfabrieken?

LEES HIERONDER INTEGRAAL DE ARTIKELEN

 

DEEL 1 - 18/05/2013
Eten bejaarde mag maar
4 euro per dag kosten

  
klik voor groter om te lezen                        klik voor groter om te lezen


klik voor groter om te lezen                        klik voor groter om te lezen

"Voorgebakken vlees opwarmen: dat kan toch niet lekker zijn?"


In heel wat private rusthuizen in Vlaanderen mag het eten van een bewoner per dag - ontbijt, lunch én avondmaal - niet meer kosten dan 4 euro. De koks werken er zelfs volgens een nota die voorschrijft wat de verschillende voedingsonderdelen per gram mogen wegen. Er zijn ook rusthuizen waar pampers pas mogen worden ververst nadat ze voor 65 procent of zelfs volledig verzadigd zijn.


"Als een luier niet nat genoeg is, moéten we hem hergebruiken"

>>>  lees hier de massale (183) lezersreacties  <<<

 

DEEL 2 - 21/05/2013
Werkdruk leidt tot hartverscheurende keuzes

"Bejaarden roepen 'help mij, help mij' maar we hebben geen tijd"


klik voor groter om te lezen                           klik voor groter om te lezen

Hoewel je in Vlaanderen maar weinig rusthuizen vindt waar niet wordt geklaagd over een gebrek aan personeel, is de druk doorgaans nog meer voelbaar in private woonzorgcentra. Met soms schrijnende gevolgen voor de bewoners van dien. "Het gebeurt dat er bejaarden gekwetst raken door personeelsgebrek", is een onthutsende en meer dan eens gehoorde uitspraak van rusthuispersoneel. En ook: "Wie van de tweegevallen bewoners help ik het eerst? Voor die onmogelijke keuze sta ik geregeld."

 

DEEL 3 - 22/05/2013
Hoe houdt het personeel het vol?

"Hoe ik het volhou? Door alle regels aan mijn laars te lappen"


klik voor groter om te lezen                           klik voor groter om te lezen

Toch even schrikken als je hoort dat de taken van het personeel in sommige van onze rusthuizen blijkbaar tot op de minuut zijn ingedeeld. "Nagels knippen mag één minuut duren, op het proper maken van oren staat ook één minuut en we krijgen welgeteld vijftien minuten om een bejaarde te wassen en aan te kleden", getuigt zorgkundige Fina Martens (54), pas hersteld van een burnout als gevolg van de immense werkdruk. Hoe ze het volhoudt? "Door mijn voeten te vegen aan die regels", zegt ze. "Ik bén geen machien en wij werken met mensen. Kwetsbare mensen."

 

DEEL 4 - 23/05/2013
Zo kan het ook...

"Uitslapen, een relaxatiebad en 's avonds een trappistje"

Haar bewoners mochten eten wat ze wilden. Plassen wanneer ze wilden. Uitslapen zolang ze wilden. Ze mochten wekelijks in een geurend relaxatiebad waar hun lievelingsmuziek weerklonk. En bij de dagelijkse melktour zat ook een trappistje voor de heren en een portootje voor de dames.  En elk jaar gingen ze een week met verlof! Want Maria Bertels wilde dat het Herentalse OCMW-rusthuis Sint-Anna, dat ze zestien jaar leidde, in de eerste plaats een thuis was voor de bejaarden. Haar visie - respecteer een rusthuisbewoner in zijn of haar levensstijl - wordt er tot op de dag van vandaag uitgedragen. "Als je kan doenwat je goed vindt voor de bejaarden, bestaat er geen mooiere, warmere zorg dan ouderenzorg."


klik voor groter om te lezen                        klik voor groter om te lezen

 

VANDEURZEN ONDER VUUR NA REEKS
OVER WANTOESTANDEN IN RUSTHUIZEN
bron: Het Laatste Nieuws - 23/05/2013

"Rotte appels moeten eruit"

 
klik voor groter om te lezen

"Luiers die hergebruikt worden als ze nog maar voor 65% verzadigd zijn, personeel dat zo onder druk staat dat handelingen getimed worden: de praktijken in sommige rusthuizen overschrijden ver de grens van het toelaatbare." Dat vinden zowel oppositie als meerderheid in het Vlaams Parlement, naar aanleiding van de artikelenreeks in Het Laatste Nieuws. "Het is hard nodig dat de Vlaamse regering sancties treft", eist sp.a-volksvertegenwoordiger Mia De Vits. "De rotte appels moeten eruit!"

met dank aan Het Laatste Nieuws en Annick Grobben

 


Vandeurzen vraagt versneld nieuwe inspecties rusthuizen
na reeks in Het Laatste Nieuws

bron: Het Laatste Nieuws - 22/05/2013
 
 


 VRT De Zevende Dag - 26/05/2013

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft aan de Zorginspectie gevraagd versneld nieuwe inspecties uit te voeren bij Vlaamse rusthuizen. De bijkomende inspecties komen er naar aanleiding van de spraakmakende berichten in Het Laatste Nieuws over rusthuizen waar het eten maar 4 euro per dag mag kosten en waar pampers pas mogen worden ververst nadat ze voor 65 procent of zelfs volledig verzadigd zijn.

Volgens minister Vandeurzen blijkt uit een eerdere doorlichting van de Zorginspectie dat 80 procent van de rusthuizen goed tot zeer goed werkt.

"Maar de toestanden die in de krant vermeld worden zijn natuurlijk onaanvaardbaar", aldus Vandeurzen. De CD&V-minister heeft de Zorginspectie gevraagd om versneld nieuwe inspecties uit te voeren. Hij bekijkt ook de mogelijkheid om de Zorginspectie makkelijker onaangekondigde inspecties te laten uitvoeren. Nu kan dat enkel na een klacht.

Vandeurzen wil de sector ook aansporen tot meer transparantie. "Ik wil alle woonzorgcentra aanmoedigen om werk te maken van een corporate governance systeem en meer transparantie in de manier waarop men bestuurt".

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

2/05/2013

SPIEROEFENINGEN VOOR OUDEREN BELANGRIJK

 

80-plussers in de fitness

Zelfs op je 80ste zijn je spieren nog trainbaar.
En wie dat beseft blijft langer zelfredzaam

Elke mens verliest spierkracht door het verouderen. Dat is gewoon zo. Vanaf je 50ste daalt je kracht met 1 à 2 procent per jaar. En dan worden hele gewone dingen soms moeilijk. Op je 80ste hou je in het slechtste geval maar de helft van je spierkracht meer over. "Willen we op die 80 jaar nog steeds actief, functioneel en hoge levenskwaliteit hebben, dan is het belangrijk dat we aan die spierkracht op tijd werken. En een ideale leeftijd is zowat 55+ want de krachtwinst die men dan boekt, behoudt men ook op latere leeftijd", zegt Christophe Delecluse (bewegingswetenschappen KUL).

   
2/05/2013 - VRT Koppen - 80-plussers in de fitness

terug naar boven

 

6/03/2013

88-JARIGE LEEFT ZICH LEKKER UIT

 

Dansende oma verovert het internet
bron: Vlaamse Ouderenraad

Toen de 88-jarige Feole werd opgepikt door haar kleindochter, leefde ze zich helemaal uit op de trappen voor haar huis. Het nummer dat uit de radioboxen van de wagen galmde, vond ze zo aanstekelijk dat ze spontaan met haar heupen begon te zwaaien. In de video zien we hoe nana het beste van zichzelf geeft op de tonen van 'Runaround Sue', een hit uit de jaren '60. Het filmpje is al meer dan twee miljoen keer bekeken...

 
6/03/2013 - Dancing Nana

terug naar boven

 

3/02/2013

BBC TOP DOCUMENTAIRE: DON'T GROW OLD

 

BBC-reportage
DON'T GROW OLD
Een documentaire over de dood

 
BBC - Topdocumentaire
 

Er valt veel te zeggen voor waardig ouder worden, maar wat dacht u van langer jong blijven? In de docu 'Don't Grow Old' verdiepte een team van de wetenschappelijke BBC-reeks 'Horizon' zich in de zoektocht naar het elixir van de eeuwige jeugd.

Interview met regisseur en producer Nicola Stockley
bron: humo.be

Dat bestaat natuurlijk niet echt, daarvoor heb je geen busje vol experts en vorsers nodig, maar nogal wat wetenschappelijk onderzoek is erop gericht om het verouderingsproces tenminste uit te stellen. Dat dokter Lecompte het niet meer heeft mogen meemaken!

- We hebben allemaal wel een oom die zijn hele leven heeft gerookt en gedronken en elke morgen spek met eieren eet en toch honderd jaar is geworden. Komen we in 'Don't Grow Old' te weten hoe dat kan?

Nicola Stockley (regisseur en producer): We gaan er in ieder geval uitvoerig op in. In onze serie zit een vrouw van 95 die twee pakjes sigaretten per dag rookt, en haar hebben de vraag gesteld die niet toevallig in élk gesprek met een eeuweling opduikt: 'Wat hebt u gedaan om zo oud te worden?"

- Oké, maar twee pakjes sigaretten per dag roken kan toch onmogelijk het wondermiddel zijn.

Stockley: Absoluut niet, maar dat iemand dat jarenlang kan volhouden en toch hoogbejaard wordt, toont wel dat er andere factoren in het spel zijn - factoren die sommige mensen helpen om langer te leven. En het mooie is dat we die factoren steeds beter leren kennen, en op termijn misschien ook kunnen gaan manipuleren.
Voor 'Don't Grow Old' zijn we gaan praten met wetenschappers die daarvan hun werkterrein hebben gemaakt: waarom slijten we als we ouder worden, en wat kunnen we doen om dat proces af te remmen? Er zijn verschillende theorieën, en sommige vragen nog ontzettend veel onderzoek. Maar vroeg of laat moet één ervan resultaat afwerpen.


- Is er veel heil te verwachten van het onderzoek naar progeria, de ziekte waarbij kinderen in enkele jaren tijd het lichaam van een hoogbejaarde krijgen?

Stockley: Het is in ieder geval een belangwekkende studie, al was het maar omdat we nu geen idee hebben hoe we die kinderen kunnen helpen, laat staan genezen. In 'Don't Grow Old' zie je Josiah, een jongen van vijf met de ziekte. Het is tragisch hoe machteloos de wetenschap daartegenover staat. Maar los daarvan hebt u gelijk: de studie van progeria levert onschatbare informatie op over het verouderingsproces. Daar verwacht de medische wereld dus veel van.
Nu, we zijn weinig thema's uit de weg gegaan. We hebben zelfs onderzocht of er een grond van waarheid zit in volkswijsheden over ouder worden. In Engeland denken veel mensen bijvoorbeeld dat je langer jong blijft als je bosbessen eet. Wat is daarvan aan? Wij hebben het uitgetest.


- Is er een dieet dat helpt?

Stockley: Ik heb een Amerikaans koppel gesproken dat al zestien jaar een streng caloriearm dieet volgt in de hoop erg oud te worden. Ze zijn nu in de zestig, maar ze voelen zich veel jonger. Ze doen dat ook niet zomaar: tachtig jaar geleden waren er al experimenten die aantoonden dat een caloriearm dieet het leven kan verlengen, althans bij muizen.
Als je lichaam de indruk krijgt dat je in een hongersituatie leeft, schieten er na verloop van tijd blijkbaar allerlei mechanismen in werking die het stofwisselingsproces vertragen - en misschien ook het verouderingsproces.

We zijn op bezoek geweest bij professor David Sinclair van Harvard, die ooit geprobeerd heeft om zijn eigen calorieëninname met een derde te verminderen. Maar na een week hongeren wist hij dat hij op die manier absoluut geen honderd wilde worden.
Hij is dan maar gaan experimenten met genetisch gemanipuleerde gist. Nu heeft hij een pil ontwikkeld, maar die is voorlopig enkel getest op muizen en op Sinclairs eigen familie. Ook heel boeiend om te volgen, dus.

We praten ook met een intrigerende dame, professor Ellen Langer, die onderzocht heeft of ouder worden niet vooral een gevolg is van dénken dat je ouder wordt. Dat kan gek klinken, maar ze heeft in een experiment een groep bejaarden gedwongen om te leven alsof het twintig jaar geleden was, om te zien of ze zich ook jonger zouden gedragen. Met opmerkelijk resultaat - meer verklap ik niet.

- Je leest wel eens: vroeg of laat worden we allemaal duizend jaar, het is een kwestie van geduld oefenen.

Stockley:  «We moeten niet overdrijven. Maar aan de andere kant: zó lang is het nog niet geleden dat je op je zeventigste stokoud was, en nu halen meer en meer mensen de negentig. Ik denk dat het realistisch is om te zeggen de medische wetenschap er binnen een redelijke termijn voor kan zorgen dat een mens 120 jaar kan worden.

 

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

18/10/2012

PANORAMA: DE GRIJZE ZONE

 

VRT - PANORAMA: DE GRIJZE ZONE
Vlaamse rusthuizen doorgelicht
"Doe maar in uw broek, er kan nog wat bij..."

 
VRT - Panorama - 18/10/2012 - DE REDACTIE.BE

Reportage van Phara de Aguirre en Hilde De Windt over de schrijnende toestanden in sommige Belgische rusthuizen, die kampen met plaats- en personeelstekort.

"Er is weinig plaats hoor, je moet vechten voor een plaatsje tegenwoordig." Rietje nam wat ze krijgen kon toen ze haar hoogbejaarde man niet meer thuis kon verzorgen. Het rusthuis waar hij werd opgenomen, zag er op het eerste gezicht goed uit, maar na enkele dagen had ze door dat schijn bedriegt. "Doe maar in je pamper," hoorde ze een verpleegkundige tegen haar man zeggen, "wij hebben geen tijd om u te laten plassen." Wilfried hield een dagboek bij in de jaren die zijn ouders in het rusthuis doorbrachten. "Ofwel had mijn vader zijn hoorapparaat aan, maar de batterijen waren plat, ofwel had hij het niet aan. Zijn tanden waren zoekgeraakt. Het eten werd gewoon op tafel gezet. Als er niemand was om je te helpen, dan werd het - onaangeraakt - weer weggenomen." "Je kan niet meer de zorg verlenen die je zou willen. Het is de hele tijd tegen de klok werken," zegt een verpleegkundige die het aandurft om te praten. Werkdruk, personeelstekort, het zijn veelgehoorde klachten in een sector waar veel gezwegen wordt, door bewoners, door familieleden, door personeel, uit angst voor represailles. In Vlaanderen verblijven op dit moment zo'n 70.000 bejaarden in rusthuizen. De volgende vijf jaar moeten er 20.000 plaatsen bijkomen, want we worden alsmaar ouder. Een sector met toekomst dus, dat weten ook investeerders. Commerciële groepen hebben de markt ontdekt, nemen bejaardenhuizen over of bouwen er nieuwe. Krijgen we een 'vermarkting' van de ouderenzorg en zal dat gevolgen hebben voor personeel en bewoners?

terug naar boven

 

10/10/2012

MACHTSMISBRUIK BIJ VERKIEZINGEN

 


Politici proberen bejaarden
hun stem te ontfutselen
bron: De Morgen - 10/10/2012

In de aanloop naar 14/10 richten lokale politici ook dit keer hun pijlen op de bejaarde inwoners. Van een lift naar de stembus tot het ronselen van volmachten.

Bijna was de bejaarde moeder van Johan Valcke (63) bij de vorige verkiezingen in 2010 haar kiesstem kwijt. "Haar huisdokter, wiens vrouw toen op een lijst stond, had haar stembrief opgehaald in het rusthuis van Westkapelle. Daarna liet hij haar een blanco volmacht ondertekenen", vertelt Valcke.

"'Je bent toch niet mobiel genoeg om te gaan stemmen. Ik zorg daar wel voor', zei hij. Mijn moeder heeft dat ondertekend, al besefte ze maar al te goed dat dit eigenlijk niet juist was. Een oude vrouw spreekt een dokter niet zomaar tegen. Het was een compleet misbruik van de machtsrelatie."

Valcke trok aan de alarmbel en kon uiteindelijk verhinderen dat de huisdokter met zijn moeders stem ging lopen. "Het was blijkbaar niet de eerste keer dat hij dat probeerde. Bij elke verkiezing liep hij de kamers af en liet de inwoners zo'n volmacht tekenen. Schandalig is het."

Elke verkiezing zijn er verhalen over misbruiken in woonzorgcentra. Kiesbrieven die niet tot bij de inwoners raken, doktersattesten die al te vlijtig uitgeschreven worden of blanco volmachten die verhandeld worden. "Al zul je zelden iemand vinden die er openlijk over wil getuigen", zegt een directeur van een West-Vlaams OCMW-woonzorgcentrum. Anoniem, uit vrees voor de eigen job. "Ook ik zag het al gebeuren. Maar ik hield mijn mond, uit schrik."

Trees Van Eykeren, CD&V-lijsttrekster in Assenede, ziet er geen graten in om met een volmacht van een rusthuisbewoner te gaan stemmen. Tijdens haar campagne doet ze dan ook de woonzorgcentra van haar stad aan. "Ik leg die mensen uit dat ze een volmacht kunnen geven als ze zelf niet in het stemlokaal geraken. En dat ze, als er niemand is die voor hen kan stemmen, die volmacht ook aan CD&V kunnen geven. Ik verplicht die mensen tot niets."
 

"Haar huisdokter liet haar een blanco volmacht ondertekenen..."

Johan Valcke (63) over zijn bejaarde moeder

Politici 'proberen', zo bevestigt Zorgnet Vlaanderen na een rondvraag bij rusthuisdirecties. Al maakt directeur Peter Degadt zich sterk dat politici hier zelden tot nooit in slagen. "De procedures zijn strikt", benadrukt hij.

Stembrieven achterhouden of bejaarden een blanco volmacht laten tekenen, is strafbaar. Soms is het evenwel minder duidelijk waar de grens van het toelaatbare ligt. Wat met lokale mandatarissen die bejaarden een lift aanbieden naar het stemlokaal? Sp.a Zwevegem of CD&V Sint-Niklaas zijn maar enkele van de velen die zondag senioren bij de stembus zullen droppen. "Geen beïnvloeding", klinkt het. "Het is een service die we aanbieden."

Toch heeft Mie Moerenhout, directeur van de Vlaamse Ouderenraad, vragen bij die hand- en spandiensten. "Het zou beter zijn mochten alle gemeenten in de woonzorgcentra zelf een stembuslokaal voorzien. Dan moeten de inwoners niet met een lokale politicus meerijden."

Sowieso gebeurt het volgens de Ouderenraad nog te weinig. "Onderzoek van de zorginspectie heeft aangetoond dat slechts 10 procent van de zorgbehoevenden gaat stemmen. En dat gaat dan alleen nog maar over de rusthuisbewoners. Over zorgbehoevende bejaarden die thuis wonen, hebben we zelfs geen cijfers."

terug naar boven

 

20/05/2012

56 VLAAMSE ZIEKENHUIZEN OP DE ONDERZOEKSTAFEL

 


Vlaamse ziekenhuizen onder de loep
bron: De Standaard - 19/05/2012

Echte informatie over de kwaliteit van ziekenhuiszorg is schaars. Bij de keuze voor een ziekenhuis moeten we afgaan op onze eigen ervaring of die van vrienden en familie. Maar wat vinden professionals van onze ziekenhuizen? Zijn ze bijvoorbeeld wel zo hygiënisch als we hopen en mogen we er altijd op de hulp rekenen die we nodig hebben?

De bevindingen van de Zorginspectie heeft De Standaard nu onder de loep genomen.

Tussen 2007 en 2012 heeft de Zorginspectie alle 56 Vlaamse ziekenhuizen doorgelicht. De inspectieverslagen zijn documenten die de overheid, volgens de wet Openbaarheid van Bestuur, op aanvraag van een burger moet vrijgeven.

De reeks ‘Het Ziekenhuisrapport', die vanaf 19/05/2012 in De Standaard verscheen, spit uit wat er in de inspectieverslagen staat. De grootste knelpunten van de ziekenhuizen zijn daarvoor op een rij gezet, en letterlijk geteld hoeveel ziekenhuizen ermee kampen.

Vier onderwerpen uit de verslagen komen aan bod: de spoeddiensten, de ziekenhuishygiëne, de zorg voor kinderen, en de betaalbaarheid van de ziekenhuiszorg.

Op de website van De Standaard kan u de inspectieverslagen van het ziekenhuis in uw buurt vinden. De Standaard is er zich van bewust dat de inspectieverslagen een momentopname zijn. Daarom gaven zij aan de ziekenhuizen ook de kans om erop te reageren. Hun reacties op de opmerkingen van de Zorginspectie vindt u op de website.

Guy Tegenbos:
"SPOEDDIENSTEN ZIJN RAMPGEBIED"
bron: De Standaard - 19/05/2012

De toestand van de spoeddiensten van de Vlaamse ziekenhuizen is onrustwekkend. Meer dan de helft ervan is structureel onderbemand. Als er een noodoproep binnenkomt, blijven veel spoeddiensten vaak meer dan een uur artsloos achter. Patiënten moeten in de weekends geregeld uren wachten voor ze een eerste behandeling krijgen.

 

Burgers en patiënten hebben recht om te weten

Officieel is niet bekend of er al ‘accidenten’ gebeurd zijn, of er al doden zijn gevallen. Maar dat is wel hoogst waarschijnlijk. Dat is erg. Dat dit onder de mat is geveegd, maakt het dubbel erg. Het hele gezondheidssysteem wéét dit. En verzwijgt dit vervolgens. De situatie wordt verdoezeld in plaats van opgelost. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is op vrij korte termijn meer spoedartsen op te leiden. En het is ook helemaal niet onmogelijk eindelijk eens effectieve maatregelen te treffen om de talloze patiënten die niet op een spoeddienst thuishoren, naar elders af te leiden.
Het principe dat een patiënt die mordicus op de spoeddienst behandeld wil worden, het recht heeft om op de spoeddienst behandeld te worden, maar dat men hem dan uren en uren kan laten wachten, is onzin uit een vorige eeuw. De huisartsenwachtposten zijn al uitgevonden, het is mogelijk die te veralgemenen en het is mogelijk die niet al te ver van de spoeddiensten van ziekenhuizen te bouwen.


Meer dan helft van spoeddiensten onderbemand
VRT-nieuws - 19/05/2012

 

De Standaard heeft die verontrustende gegevens over de spoeddiensten, en andere informatie die de komende dagen zal verschijnen, niet ‘uitgevonden’, maar gewoon gevonden. De rapporten lagen in de laden van de Vlaamse zorginspectie, die ze heel zorgvuldig had opgesteld. Volgens de regels van de openbaarheid van bestuur waren ze publiek. Maar haast niemand vroeg ze. En wie ze vroeg, begreep ze meestal niet. En het systeem had het al bij al liefst zo. Als ‘wij’ – ziekenhuizen, ambtenaren, politici, ziekenfondsen – het maar weten, is dat genoeg. De burger zou dit toch maar fout interpreteren. Dat is een paternalistisch standpunt uit een vorige eeuw. Burgers en patiënten hebben het recht te weten wat er te weten is over de kwaliteit van hun ziekenhuizen.

Voor het bekendmaken van die gegevens krijgt de redactie een aantal ziekenhuizen en artsen over zich heen, net zoals ze een aantal scholen over zich heen kreeg toen ze vijf jaar geleden de openbare doorlichtingsverslagen van de scholen publiceerde. Maar intussen zet de onderwijsinspectie de rapporten wel in verstaanbare taal zelf op het internet. En er is goed nieuws. Een groot deel van de Vlaamse ziekenhuizen besloot recent zich aan te sluiten bij internationale accrediteringsorganismen. Die organismen controleren en rapporteren systematisch of ze wel volgens ‘laatste stand van de wetenschap’ behandelen. Zulke kwaliteitscontroles brengen een opwaartse kwaliteitsspiraal tot stand en leveren de burgers en patiënten straks veel betere kwaliteitsinformatie.
Maar in afwachting daarvan, is de informatie die De Standaard publiceert, wel de best beschikbare.
 

 

 

 

 

 


1. SPOEDDIENSTEN
      •  'De situatie kan hier snel ontsporen' (DS - 19/05/2012)
      •  Ziekenhuizen onder de loep (DS - 19/05/2012)
      •  Alarm op de spoed (DS - 19/05/2012)

2. HYGÏËNE IN ZIEKENHUIZEN
      •  Elk jaar 100.000 slachtoffers van ziekenhuisinfectie (DS - 21/05/2012)
      •  Van sterilisatiefabriek tot achterafkamer (DS - 21/05/2012)
      •  'Een week tussen leven en dood' (DS - 21/05/2012)

3. DE ZORG VOOR KINDEREN
      •  Veel ziekenhuizen negeren rechten ouders  (DS - 22/05/2012)

4. DE ZIEKENHUISFACTUUR
      •
 Ziekenhuisfactuur is dure verrassing  (DS - 23/05/2012)

5. INFORMATIE OVER ZORG
      •  Ziekenhuizen zetten hun score zelf online  (DS - 24/05/2012)
      •  Wat u vanaf volgend jaar zult weten  (DS - 24/05/2012)

 

SPOEDDIENST, HYGIËNE, ZORG VOOR KINDEREN,
BETAALBAARHEID VAN DE ZORG,...

Hoe scoren de ziekenhuizen in uw buurt?

De Standaard neemt onder de loep wat de Zorginspectie van de Vlaamse ziekenhuizen vindt. 56 ziekenhuizen, meer dan 100 campussen, liggen op de onderzoekstafel. Beoordeeld op 56 criteria. Hoe scoren de ziekenhuizen in uw buurt? Lees bij elk ziekenhuis alles over de spoeddienst, de hygiëne, de zorg voor kinderen, en de betaalbaarheid van de zorg.

Ziekenhuizen in WEST-VLAANDEREN Ziekenhuizen in OOST-VLAANDEREN Ziekenhuizen in ANTWERPEN Ziekenhuizen in LIMBURG Ziekenhuizen in VLAAMS-BRABANT Ziekenhuizen in BRUSSEL

Klik op uw provincie voor een ziekenhuis in jouw buurt.
U kan er ook het volledige inspectieverslag downloaden.

terug naar boven

 

19/05/2012

NIET INVESTEREN IN OUDERE MENSEN

 


"Politici confronteren met het probleem van ouderdomsziekten is de enige methode die werkt"

"Ik vermoed dat men omwille van politieke en sociaaleconomische
redenen vindt dat men niet meer moet investeren in oudere mensen"


Vlaams prof. Christine Van Broeckhoven wint internationale prijs
voor onderzoek naar Alzheimer en aanverwante aandoeningen

Professor Christine Van Broeckhoven won op 15/05/2012 als eerste niet-Amerikaanse vrouw een award for medical research in New York voor haar wetenschappelijk werk en onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en aanverwante aandoeningen. Met deze internatonale prijs gaat een bedrag van 250.000 dollar gepaard, dat Christine inbrengt in meer onderzoek.

"Ik vermoed dat men omwille van politieke en sociaaleconomische redenen vindt dat men niet meer moet investeren in oudere mensen", zo stelt prof. Van Broeckhoven in eeninterview met Radio 2. "Politici confronteren met het probleem van ouderdomsziekten is de enige methode die werkt".

Van Broekhoven maakt ook haar beklag over een pijnlijk tekort aan financiële mogelijkheden: "Je kan geen wetenschappelijk onderzoek ten gronde doen als je geen voldoende financiering hebt. Investeren is de enige mogelijkheid om de zaak te verbeteren."
Voorts vindt Van Boeckhoven dat men de neiging heeft om alles te medicaliseren, maar dat dementie niet met één pil te verhelpen is.
"Het gaat niet alleen over biologische aspecten van de hersenen of het afsterven van hersencellen. Het is het geheel van de mens dat we moeten overschouwen. Zowel de levensloop, de voeding, risicofactoren zoals depressie of psychisch trauma, het foutievelijk gebruik van (slaap)medicatie, chemotherapie,...

Beluister hieronder het interview met Christine Van Broeckhoven

 
 

terug naar boven

 

2/05/2012

WANTOESTANDEN IN OCMW-RUSTHUIS MOLENBEEK

 


"3 keer meer overlijdens na besparingen"
in OCMW-rusthuis Arcadia in Molenbeek


VRT-journaal - 2/05/2012
Wantoestanden in Molenbeeks OCMW-rusthuis


VRT-journaal - 3/05/2012


TV Brussel - 4/05/2012

Wantoestanden Molenbeeks rusthuis ontkend.
OCMW-secretaris Tina Martens:"'t Is toeval en te wijten aan externe factoren..."

De menselijke kost van besparingen
in home Arcadia in Molenbeek

bron: DeWereldMorgen.be - 30/04/2012

"In de maanden januari en februari van 2012 overleden 17 bejaarden in het OCMW-home Arcadia in Molenbeek. Het jaar voordien, tijdens diezelfde twee wintermaanden, werden maar 5 overlijdens genoteerd. Verzorgers van de instelling vinden dit geen toevallige verdrievoudiging." Molenbeekse huisartsen schrijven een verontrustende open brief aan de beleidsmakers.

De menselijke kost van besparingen

In de maanden januari en februari van 2012 overleden 17 bejaarden in home Arcadia in Molenbeek. Het jaar voordien, tijdens diezelfde twee wintermaanden, werden maar 5 overlijdens genoteerd. Verzorgers van de instelling vinden dit geen toevallige verdrievoudiging.

Ze leggen duidelijk het verband met de reorganisatiemaatregelen die in het home werden opgelegd. Deze zijn het gevolg van een beslissing van december 2011 van het college van burgemeester en schepenen van de Brusselse gemeente Molenbeek. Burgemeester Philippe Moureaux (PS) en zijn schepenen hebben daarbij grote besparingen opgelegd aan het OCMW en met name het OCMW-bejaardentehuis Arcadia.

Chaos en stress van reorganisatie

Besparingsmaatregel één: 40 bezette bedden worden geschrapt. De meest autonome bejaarden worden verzocht te verhuizen (een 10-tal), de zwaarst zorgbehoevenden mogen blijven en worden gereorganiseerd over twee verdiepingen, met een hele verhuiscarrousel als gevolg.

Hoe groot is de verbijstering van een huisarts die haar patiënten niet meer terugvindt in het gebouw, omdat er zonder verwittiging een verhuiscarrousel heeft plaatsgevonden? Onvindbare medische dossiers, verdwaald in de verhuisdozen. Verwarring alom: medicatie moet worden aangepast, oude gewoontes zijn niet meer gekend door het personeel op de nieuwe verdieping.

Zonder voorbereiding, plotsklaps na meer dan tien jaar in het home, op je 98ste je vertrouwde kamer en personeel verliezen en gedropt worden in een vreemde nieuwe omgeving met ander personeel. Het onderhoudspersoneel heeft niet meer de tijd om de persoonlijke spullen van bejaarden na de verhuizing opnieuw uit te pakken. Ze worden in manden op het nieuwe bed achtergelaten.

“Waar is mijn vertrouwde verzorgster? Waarom slaap ik in een ander bed? Wat zal er nog meer gebeuren met mij?” Demente bejaarden worden angstig en agressief. Welke kranige bejaarde geraakt daar het noorden niet bij kwijt?

Besparingsmaatregel twee: de geplande renovatie van vleugel 5 wordt geschrapt. De vleugel moet worden leeggemaakt om te verbouwen voor andere doeleinden. Terwijl de laatste demente bewoners van die vleugel nog in bed liggen, worden muren afgebroken en maken werkmannen met stofmaskers het gebouw onveilig. De demente bejaarden raken in paniek, niet begrijpend wat er rondom hen aan het gebeuren is.

Dit is wat er vandaag gebeurt in home Arcadia

 

 
Beluister het interview met dr. Leen Vermeulen (Radio 2 - 2/5/2012)

Alle personeelsleden in het home, zowel de dokters, de verpleegkundigen, de verzorgenden als het onderhoudspersoneel zijn het roerend eens: “We kunnen niet aanvaarden dat deze beslissing volledig boven onze hoofden genomen werd." Zelfs over de praktische uitvoering ervan werden we niet ingelicht, noch bevraagd hoe dit op de meest praktische manier te organiseren. Er werd niets gepland, ook de familieleden en de bewoners zelf zijn voor een voldongen feit geplaatst.

Deze verhuizing had op voorhand, mits een correct overleg en communicatie met alle betrokkenen, op een veel menswaardiger manier kunnen worden georganiseerd.

Geef Arcadia de omkadering die onze oude van dagen verdienen

Wij willen terug naar ons home van een paar jaar geleden. Toen heerste er een positieve sfeer waarbij het welzijn van de bejaarde bewoners bij iedereen de eerste prioriteit was. Iedereen voelde zich goed in huis en kwam graag werken. Er werden af en toe met veel inzet extra activiteiten georganiseerd tot plezier van iedereen. We waren een voorbeeld voor veel andere homes in het Brusselse gewest.

Nu kan dat allemaal niet meer. Er is te weinig personeel voor te veel zware zorgbehoevenden. 16 personeelsleden verloren hun job in het bejaardentehuis. Van de resterenden namen er 4 zelf ontslag. De werkdruk en de stress is zo hoog dat er zelfs geen tijd meer is voor essentiële medische rapportering.

Dat klein beetje positieve extra zorg en aandacht voor de bejaarden, datgene wat het werk en het leven mooi maakt, valt helemaal uit de boot. Abnormaal veel bejaarden vinden het genoeg geweest en geven hun levensstrijd op!

Niemand kan dit volhouden. Het is onaanvaardbaar dat er op sommige momenten zelfs geen verpleegster meer aanwezig is op een volledige gelijkvloerse verdieping vol bewoners. Het gevolg is snel duidelijk: ongelukken en medische fouten die mits een beter beleid hadden kunnen worden voorkomen! Gemotiveerde zorgverleners zijn bezorgd en hebben te kampen met een burn-out. Anderen geven het op of verliezen hun motivatie.

Voor een goede werking hebben we meer personeel nodig

“Budgettaire reorganisaties teneinde de financiële middelen van het OCMW in tijden van crisis zo efficiënt mogelijk in te zetten ten behoeve van alle inwoners van de gemeente.” Zo wordt dat genoemd. Het moet voor financiële directieleden en gemeentelijke budgetmakers een hele klus zijn om de juiste cijfers in de juiste uitgaveposten te plakken.

Maar gaat het hier niet over veel meer dan een goed uitgetelde cijferoefening?
Een financiële directie volstaat niet, er is vooral nood aan een medische directie en leiding.

Iemand die planmatig werkt en vecht voor een correcte en menselijke begeleiding en omkadering van de bewoners en van alle personeelsleden. Die de mensen en medische zorgverstrekking centraal stelt, en niet enkel oog heeft voor centen.

“De kwaliteit van een beschaving kan worden gemeten aan de zorg die ze besteedt aan de zwakste leden van de samenleving”.

Beste mensen, kom eens langs in home Arcadia. Doe een witte schort aan en steek eens een uurtje een handje toe. Neem een stoel en sla een babbeltje met de beste bejaarden. Je zult snel begrijpen waarover het gaat … En neem dan een besluit dat onze beschaving en onze bejaarden waardig is ….


Leen Vermeulen

Leen Vermeulen is als huisarts verbonden aan het Medisch actiecentrum 'Renfort' en Geneeskunde voor het Volk-Molenbeek.

Huisartsen die de brief elektronisch ondertekenden:
dr. Vermeulen, dr. Appelmans, dr. Blumental, dr. Cuvelier, dr. De Mesmaeker, dr. Detheux, dr. Devaux, dr. Deleenheer, dr. Devis, dr. Dils, dr. Grillaert, dr. Groenweghe, dr. Hendrick, dr. Merckx, dr. Moudallal, dr. Pauwels, dr. Robion, dr. Steygers, dr. Thoua, dr. Van Kerkhove, dr. Van Osselt, dr. Vanderroost, dr. Vollemaere, dr. Vandenweghe.

Huisartsen die de brief telefonisch ondersteunen:
dr. Bacart, dr. Scheufele, dr. Van den Eynde, dr. Tran.
 

 

Twee huisartsen getuigen over home Arcadia
bron: pvda.be - 30/04/2012

Dokter Isai Pauwels: “De directie is vooral geïnteresseerd in wat een patiënt opbrengt”

“Ik begeleid een veertigtal bewoners van het rusthuis en als dokter ervaar ik dat de situatie heel ernstig is. Als ik mijn patiënten bezoek en vaststel dat hun toestand erop achteruitgaat, is de eerste vraag die ik mij stel: ‘Hoe komt dat?’ En ver moet ik niet zoeken. De patiënten worden van kamer of van afdeling verhuisd zonder dat hun mening gevraagd wordt. Ze zijn vertrouwd met hun omgeving en met sommige verpleegsters, met wie toch een band hebben opgebouwd, en plots, van de ene dag op de andere, moeten ze verhuizen. Dan vind ik hen terug op een andere verdieping, waar ander personeel rondloopt... Tja, de patiënten ervaren dat als een straf, hè. En je mag niet vergeten dat we het hier niet hebben over gezonde mensen van 50 jaar die begrijpen wat er aan de hand is, maar over 70-80-jarigen die niet altijd meer over al hun vermogens beschikken. Voor hen is dat een ramp. Sommigen worden compleet depressief en denken zelfs aan zelfmoord.

De directie van Arcadia is vooral geïnteresseerd in wat een patiënt per bed opbrengt. Hoe zorgbehoevender een patiënt is, hoe meer geld het home ontvangt van het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, n.v.d.r.). De directie herleidt mensen tot koopwaar. Hoe meer mensen ze kan buitenzetten die niet ‘gehandicapt’ genoeg zijn, hoe meer plaats er is voor zwaar gehandicapten. Dat soort patiënten vraagt ook meer gespecialiseerde zorg, maar die is er niet. Steeds meer verpleegsters zoeken dan ook andere oorden op. Ze zijn het beu om in dergelijke omstandigheden te werken. Ik heb het al meegemaakt dat er op een zaterdagvoormiddag maar één verpleegster was voor twee volledige verdiepingen, voor vijftig patiënten in totaal. Vijftig patiënten die gewassen moeten worden, die hun medicatie moeten krijgen... Als het zo verder gaat, dan zal het home binnen een paar maanden moeten sluiten. Misschien is het dat wel wat de directie wil.

De meeste mensen hier – zowel de patiënten als het verzorgend personeel – hebben schrik om over deze problemen te praten. Als ze de toestand aanklagen bij de directie kan die zeggen: ‘Als het u niet aanstaat, daar is de deur.’

Vroeger kwam ik graag werken in Arcadia, er heerste een toffe sfeer, maar nu... Er is niks plezierigs meer aan die hele plek.”

Dokter Dominique Robion: “Met onze mening werd nooit rekening gehouden”

“Kijk, voor ons telt het belang van de bewoners. De jongste vier maanden is hier zo veel gebeurd... De zorg is helemaal omgegooid en de verpleegkundigen raken daardoor echt overwerkt. Daardoor hebben wij, de huisartsen, hier zelf dubbel zoveel werk gehad als normaal. We konden onze patiënten toch niet aan hun lot overlaten? We zouden even goed kunnen zeggen: “We trekken ons er niks van aan.” Briefje schrijven en hop, weer weg. Maar dan zouden er serieuze problemen ontstaan. We hebben er al over gepraat met de directie, maar die houdt geen rekening met onze opmerkingen. Ze zeggen dat ze erover zullen nadenken, maar vervolgens gebeurt er niets. Nu, de laatste tijd verschijnen er in de media artikels over de toestand in Arcadia. We zijn daarom nog eens uitgenodigd om onze mening te geven, maar ik verwacht er niks meer van. Ik kom hier nu al vijftien jaar als huisarts mijn patiënten bezoeken. Men heeft er nooit rekening gehouden met wat wij, artsen, wilden. Als wij zeggen dat er materiaal ontbreekt – simpele dingen soms – duurt het soms vijf jaar eer het er is. Ik hoop dat de directie nu onder druk van de media rekening zal houden met wat wij zeggen, maar ik reken er niet erg op.

Ik vraag me af wat ze gaan zeggen over die zeventien doden. Je moet weten dat er in Arcadia dit jaar geen griepepidemie was, wat in rusthuizen normaal een van de grootste doodsoorzaken is. Dat er toch zeventien doden zijn, bewijst dat er een enorm probleem is.

Ik ben echt boos op de gemeenteraad van Molenbeek die het budget voor het rusthuis verminderde. Ik ben ook boos op de directie die veranderingen doorvoerde zonder naar niemand te luisteren. Het is echt wanbeheer. Toen ik hier eind jaren 90 begon, was het personeel één grote familie. Iedereen kwam met de glimlach werken. Als er eens een half uur moest worden overgewerkt, deed iedereen mee. Nu gaat iedereen stipt op tijd naar huis. We vragen ons af wat er ons te wachten staat.”


 

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

23/04/2012

WEEK VAN DE VALPREVENTIE

 


Dubbel zoveel valpartijen
in rusthuizen dan thuis

 
23/04/2012 - VRT-journaal - Paula Semer bepleit valpreventie bij ouderen

 


'Valangst doet bejaarden vallen'
bron: Nieuwsblad.be - 21/08/2010 - Frans De Smet

GENT - Bejaarden met valangst vallen vaker dan minder bezorgde senioren. Dat is de slotsom van onderzoek door de Gentse wetenschapster Kim Delbaere. Geriater Lucien De Cock bevestigt dat: 'Die valangst moet worden overwonnen, want in beweging blijven is superbelangrijk voor bejaarden'. Frans De Smet

Kim Delbaere volgde voor haar onderzoek een jaar lang 500 Australiërs tussen de 70 en 90 jaar. Ze is namelijk niet alleen verbonden aan de universiteit van Gent, maar ook aan die van New South Wales in Sydney (Australië). Zij stelde vast dat 43 procent van de onderzochte bejaarden dat jaar verschillende keren viel. Ze vroeg hen zelf in te schatten hoeveel kans ze hadden om te vallen, rekening houdend met hun lichamelijke conditie. Een op de drie schatte die kans verkeerd in. 'Stoïcijnen' onderschatten het risico, terwijl de 'bangeriken' de risico's overschatten.

bangerik valt meer
Hoewel ze vanuit hun valangst risico's trachtten te vermijden, viel bijna 40 procent van de 'bangeriken' verschillende keren in het jaar van het onderzoek. Van de stoïcijnen viel slechts één op de drie één of meer keren. Volgens Delbaere worden zij lichamelijk beter beschermd door hun positieve kijk op het leven en hun blijvende zin in (gemeenschaps)activiteiten. Terwijl bejaarden met valangst 'zich vaak nodeloos beweging en activiteiten ontzeggen, waardoor hun conditie sneller achteruitgaat, hun levenskwaliteit lager is, en hun depressies en hun angstige persoonlijkheid nog erger worden'.
 

"... in dat eerste jaar hadden we op 42 patiënten 8 heupbreuken. Omdat die bejaarden vol gestopt werden met kalmeermiddelen en vastgebonden lagen op hun bed"  (geriater Lucien De Cock)

'Ik zeg al langer dan dertig jaar dat valangst het grootste en meest onderschatte probleem is van bejaarden', beaamt dr. Lucien De Cock, zowat de pionier van de geriatrie in ons land. 'Zowel de bejaarden, hun familie als hun verzorgers geven daaraan te vaak toe na een eerste slechte ervaring met vallen. Vanuit overdreven valangst wordt zo'n bejaarde voor de rest van zijn dagen in bed gelegd, op een stoel of in een rolstoel gezet. Volkomen fout. Want bejaarden vallen het vaakst uit hun bed of uit hun rolstoel. Doorgaans omdat ze voordien veel te lang veel te weinig beweging kregen.'

bewegen moet
'Mijn leermeester in Hilversum hamerde er bij ons in: Zorg ervoor dat uw patiënten sterven met hun schoenen aan. Ik heb dat van in het begin in praktijk gebracht. In mijn eerste job hadden we in dat eerste jaar op 42 patiënten acht heupbreuken. Omdat die - ook psychisch gestoorde of dementerende - bejaarden vol gestopt werden met kalmeermiddelen en vastgebonden lagen op hun bed. Ik heb daar radicaal mee gebroken en iedereen weer aan het stappen gezet. Het duurde acht jaar voordat we opnieuw te kampen kregen met een heupbreuk.'

De Vlaamse overheid brengt die boodschap ook in praktijk met het project Blijf op eigen benen staan dat per gemeente senioren aanmoedigt om veel te bewegen en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Projectcoördinator Mia Van Laeken: 'Valangst werd inderdaad lang miskend. Het is een vicieuze cirkel: na een val krijgt de angst om opnieuw te vallen de overhand, wat - zoals het onderzoek van Kim Delbaere aantoont - leidt tot nog meer valpartijen. Met ons project doen wij vooral aan primaire preventie: trachten die allereerste val te voorkomen. En als het dan gebeurt, komt het er op aan zo snel mogelijk weer op de been te geraken.'

 

Geneesmiddelen en risico van vallen
bron: BCFI (Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie)

Bij bejaarden, en zeker bij vrouwen, is vallen frequent. Vallen gaat zeker gepaard met verhoogde morbiditeit (b.v. breuken). De angst om opnieuw te vallen kan leiden tot nog meer immobiliteit en versnelde opname in een verzorgingstehuis of rusthuis.

Bepaalde geneesmiddelen, in het bijzonder hypnotica, sedativa, anxiolytica en antidepressiva, zijn reeds lang in verband gebracht met een verhoogd risico van vallen. Dit verhoogd risico is vastgesteld in prospectieve en retrospectieve studies in meerdere landen, en zowel bij geïnstitutionaliseerde als niet-geïnstitutionaliseerde bejaarden. Meerdere mechanismen kunnen het verhoogde risico tijdens behandeling met dergelijke geneesmiddelen verklaren, b.v. geneesmiddelen-geïnduceerde hypotensie of centrale depressie. De aandoening waarvoor het geneesmiddel wordt voorgeschreven (b.v. cognitieve stoornis) kan echter eveneens een risicofactor voor vallen zijn.

Men heeft vaak getracht geneesmiddelen in te delen naargelang hun effect op het risico van vallen. Zo is gesuggereerd dat kortwerkende benzodiazepines veiliger zijn dan langwerkende; dit geldt evenwel mogelijk niet voor bejaarden bij wie de halfwaardetijd van het benzodiazepine misleidend kort kan zijn ten opzichte van de duur van het effect. In een recent prospectief onderzoek bij bejaarde vrouwen verschilden kortwerkende en langwerkende benzodiazepines inderdaad niet wat betreft het risico van vallen. Er is gesuggereerd dat selectieve serotonine-heropnameremmers veiliger zouden zijn dan tricyclische antidepressiva, maar observationele studies tonen hiervoor geen verschil.

Hoewel enkel gerandomiseerde studies uitsluitsel kunnen geven, lijkt het op dit ogenblik niet redelijk nog te twijfelen aan een causaal verband tussen geneesmiddelen met effect op het centrale zenuwstelsel, en vallen. Men dient hiermee rekening te houden bij het voorschrijven van dergelijke geneesmiddelen aan bejaarden. Terwijl geneesmiddelen zoals antidepressiva en anti-epileptica vaak reële indicaties hebben bij de bejaarde persoon, hebben andere geneesmiddelen zoals benzodiazepines, dit vaak niet [zie ook het themanummer "Verantwoord gebruik van benzodiazepines" in de Folia van oktober 2002 ].

Naar: J.G. Evans (Commentary): Drugs and falls in later life. Lancet 361 : 448(2003)

LINKS: Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid - Valpreventie bij ouderen  en  valpreventie.be

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

13/01/2012

BEJAARDENPAK 'AGNES' of AGE GAIN NOW EMPATHY SYSTEM

 


Bejaardenpak voor
meer inlevingsvermogen
bron: De Standaard - 13/01/2012


klik hier voor groter om te lezen

terug naar boven

 

19/10/2011

DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENTEN

 


Dementievriendelijke gemeenten
 ...
een inspirerende gids
bron: Vlaamse Ouderenraad - 19/10/2011

Deze inspiratiegids in samenwerking met de koepelorganisaties van steden en gemeenten beschrijft een aantal voorbeelden in binnen- en buitenland waardoor gemeenten en steden hun ‘dementievriendelijkheid’ verhogen; hoe zijn ze ontstaan? Hoe ga je van idee naar project? Wat zijn de instrumenten en acties? Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

Personen met dementie en hun mantelzorgers krijgen hierdoor meer kansen om een rol te spelen in de lokale gemeenschap en te blijven deelnemen aan het openbare leven. Dit om een dementievriendelijke omgeving te creëren en hierdoor de kwaliteit van leven bij personen met dementie te verhogen.
In samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de afdeling OCMW van de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Auteurs: Patrick De Rynck en Michel Teller

Hoe bekomen?
Download deze publicatie (pdf, 9 MB)
Download deze samenvatting (pdf, 48 KB)
Bestellen: Tel: 070 233 728 - e-mail: publi@kbs-frb.be

terug naar boven

 

ASSERTIEVE OUDEREN...

 

Ouderenpartij 50PLUS in Nederland zingt met overtuiging:

BLIJF VAN MIJN PENSIOEN AF
Ik stem op jou niet meer...
bron: 50pluspartij.nl - 5/09/2011

HILVERSUM - De ouderenpartij 50PLUS heeft zanger Ben Cramer ingeschakeld om te protesteren tegen de pensioenplannen van het kabinet. "Blijf van mijn poen af, ik waarschuw niet meer. Nee, nee, nee, nee, nee, van mijn pensioen af. Ik stem op jou niet meer", zingt hij op de muziek van het lied 'Kom van dat dak af', waarmee Peter Koelewijn ooit een hit scoorde.

 

 

Simone De Vos (84):
"Wie is de oorlog begonnen? Wij niet...!"
bron: VRT journaal - 19/11/2011

 

De Duitse fiscus wil met terugwerkende kracht belasting heffen op het oorlogspensioen van dwangarbeiders. Wie tijdens de oorlog in Duitsland moest gaan werken, krijgt daar nu een klein pensioen voor. Duitsland wil daar nu belastingen op heffen.
De 84-jarige Simone De Vos: "Het weduwepensioen dat ik van de Duitse overheid krijg uitbetaald, is eerder een oorlogsschuld dan een echt inkomen. Het zou nogal straf zijn dat er als er op zo'n schuld belastingen moeten worden betaald."

 

De Belgische overheidsdienst Financiën zegt dat ze niets voor deze mensen kan doen. Ze moeten zich in het Duits richten tot de Duitse overheid om meer uitleg te vragen. Voor veel dwangarbeiders en hun nabestaanden wordt hierdoor een pijnlijke periode terug naar boven gehaald.

21/11/2011
Uiteindelijk moeten buitenlanders die in de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeider in Duitsland hebben gewerkt, dan toch toch geen belasting betalen op hun pensioen. Nadat ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) de opdracht aan zijn administratieve diensten gaf om contact op te nemen met hun Duitse collega's, meldde de Duitse ambassade in Berlijn dat de naheffing een vergissing was en voor alle buitenlanders teniet wordt gedaan...

terug naar boven

 

3/10/2011

WEINIG ZEGGENSCHAP VOOR PATIËNTENORGANISATIES IN BELGIË

 

Patiënt blijft machteloos in België
bron: De Standaard - 11/08/2011 - Guy Tegenbos

Individuele patiënten voelen zich vaak machteloos in het gezondheidssysteem. Collectief zijn ze het zeker. België loopt achter met het geven van zeggenschap aan patiëntenorganisaties.

BRUSSEL Professor Yvo Nuyens, voormalig programmadirecteur van de Wereldgezondheidsorganisatie, zegt dat een recente Oeso-studie de zwakke positie van België in kaart heeft gebracht. België scoorde geen enkel punt voor het betrekken van patiënten bij de besluitvorming. Ze zijn niet betrokken bij de erkenning van geneesmiddelen en behandelwijzen, bij de beslissingen over terugbetaling of de besluiten over de spreiding van ziekenhuizen te lande.
België is niet het enige zwakke land, maar onze buurlanden doen beter, zegt Yvo Nuyens.
 

Al onze buurlanden betrekken hun patiënten meer bij het beleid

● In Nederland zitten niet alleen de artsenbonden en de ziekenfondsen in de beslissende raden van de ziekteverzekering zoals hier, maar ook de patiëntenorganisaties. De lokale besturen zijn bij wet verplicht ‘gebruikers’ te laten meebeslissen in hun gezondheidsinitiatieven. De acht universitaire ziekenhuizen moeten een cliëntenraad hebben.
● Frankrijk heeft sinds 2002 een wet die patiëntenorganisaties een plaats geeft in de Haute Autorité de Santé. Ieder ziekenhuis moet patiënten opnemen in zijn interne raden.
● De Britten hebben gebruikers al lang een plaats gegeven in hun National Health Service (NHS) en ook in Nice, dat richtlijnen voor behandelingen verstrekt.
● De Duitse patiëntenorganisaties zitten in het raadgevend comité voor het gezondheidsbeleid. De meeste landen hebben ook een regeling om die patiëntenorganisaties te ondersteunen.

In België is er geen enkele betrokkenheid bij het beleid. Er is hooguit één experiment bezig met patiënten in het Observatorium voor Chronische ziekten.
Er is ook geen wet die ziekenhuizen verplicht gebruikers bij het beleid te betrekken. Rusthuizen moeten wel gebruikersraden hebben.
Enkele patiëntenorganisaties krijgen een beetje geld, onder meer de koepels VPP en LUSS. Onder druk van die laatste is in Wallonië trouwens een financieringsdecreet in de maak.
De Koning Boudewijnstichting zegt al jaren dat gezondheidszorg beter wordt als men patiënten betrekt. Ze steunt 35 projecten over patiëntenparticipatie.
Knelpunt in dit dossier is en blijft dat de ziekenfondsen zich opwerpen als vertegenwoordigers van de patiënten en tegelijk als verzekeraar. Daardoor kan de politieke overheid weinig ruimte scheppen voor patiëntenorganisaties. Dat neemt niet weg dat de ziekenfondsen en die patiëntenorganisaties soms toch samenwerken.

 

Patiëntenorganisaties steunen
vrijwel alleen op geld van farmacie

bron: trouw.nl - 17/08/2010

Patiëntenkoepels die de Europese Commissie adviseren over het geneesmiddelenbeleid worden zwaar gesubsidieerd door pillenfabrikanten. Enkele patiëntenorganisaties worden zelfs volledig gefinancierd door de industrie.

 

 

Het logo van het EPF, dat zich in deze videoboodschap presenteert als de échte onafhankelijke patiëntenorganisatie

„De farmaceutische industrie blijkt de belangrijkste pijler onder de invloed van patiënten op het Europese beleid”, aldus de consumenten- en patiëntenorganisatie Health Action International (HAI).

HAI heeft de financiële achtergrond uitgezocht van de 23 patiëntenkoepels waarmee de Europese geneesmiddelenautoriteit, de European Medicines Agency (EMA), om de tafel zit. Met deze organisaties bespreekt het EMA het Europese geneesmiddelenbeleid.

Volgens HAI stelt de autoriteit eisen aan transparantie van de organisaties op het gebied van de financiën. Maar: nog niet de helft van de organisaties voldoet aan die eisen, die al in 2005 zijn opgesteld. Volgens HAI schiet het EMA tekort in het afdwingen van financiële transparantie.

HAI behoort zelf ook tot de 23 organisaties die met het EMA overleggen. De in Amsterdam gevestigde club behoort tot de vier organisaties die geen sponsorgeld van het bedrijfsleven aannemen.

Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) overlegt sinds 2006 met patiëntengroepen. Onder deze overlegpartners zaten er tot voor kort enkele met sterke financiële relaties met farmaceutische bedrijven, zoals de voormalige stichting Bloedlink en de Osteoporose Vereniging.

De overlegpartners van het CBG moeten dit jaar voor het eerst schriftelijk financiële verantwoording afleggen. Het CBG wil die gegevens ook gaan publiceren. Tot dusver nam de Nederlandse autoriteit genoegen met een verklaring dat er geen belangenverstrengeling was met de industrie.

Binnen Europa overlegt de EMA onder meer met het European Patients Forum (EPF), dat door de Europese Commissie wordt gezien als de belangrijkste spreekbuis van patiënten. Het EPF werd in 2007 voor honderd procent gefinancierd door het bedrijfsleven. De EMA praat ook met IAPO, een internationaal samenwerkingsverband met patiëntenorganisaties. Deze organisatie ontving in 2009 ruim 600.000 euro van farmaceutische bedrijven. De IAPO had in 2009 nog geen 7 ton aan inkomsten. De IAPO blijkt sinds kort niet alleen in Londen mee te praten, maar ook bij het CBG in Den Haag aan tafel te zitten.

In 2008 wees onderzoek door Trouw al uit dat de farmaceutische industrie de eigen lobbymacht in de EU aanzienlijk had uitgebreid door ruime patiëntensponsoring.

terug naar boven

 

11/08/2011

BESTOLEN IN RUST- OF VERZORGINGSTEHUIS

 

Jaarlijks circa 1.220 diefstallen in rusthuizen
bron:
HLN - 11/08/2011

In 2010 werden in ons land 1.245 diefstallen geregistreerd in rusthuizen, waarvan 1.143 voltooide feiten en 102 pogingen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom op een schriftelijke vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang). Het aantal feiten ligt iets lager dan in 2009 (1.267). In de periode 2005-2010 bleven de cijfers vrij stabiel: ze schommelden tussen 1.135 (2007) en 1.310 (2006). Gemiddeld waren er 1.226 feiten per jaar. (belga/lpb)

 


Psycholoog betrapt stelende verzorgster met
verborgen camera en publiceert videobeelden

 

Psycholoog René Diekstra heeft beelden op internet gepubliceerd waarop te zien is hoe een bejaard familielid in een verzorgingshuis bestolen wordt. Op de beelden is zien hoe een personeelslid, na de vrouw eerst op het toilet te hebben gezet, de portemonnee uit haar tas pakte en daar geld uithaalde.
Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten de zaak in behandeling te hebben en nog een aangifte te hebben ontvangen.
Het OM in Nederland is overigens niet blij dat mensen dergelijke beelden op internet zetten, ook al is de dader onherkenbaar, zo stelt een woordvoerster.

>>>  lees en kijk hier meer in de reportage van EO.nl  <<<

 

terug naar boven

 

22/07/2011

ECHTSCHEIDINGEN 60-PLUSSERS VERDUBBELD IN 10 JAAR TIJD

 

Meer echtscheidingen bij 60-plussers
bron: Het Belang van Limburg - 22/07/2011 - Sabine DEMAN

Het aantal echtscheidingen bij zestigplussers is in tien jaar tijd bijna verdubbeld: van 2.103 in 1999 tot 3.759 in 2009. Dat is een stijging van liefst 87 procent. Dat alles blijkt uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de federale overheid.

De groei van het aantal echtscheidingen is bij zestigplussers beduidend groter dan bij de rest van de bevolking. In ons land werden in 2009 in totaal 32.606 echtscheidingen genoteerd tegenover 27.002 in 2000. Dat is een stijging van bijna 21 procent. "Ik vind dit niet noodzakelijk slecht nieuws", zo reageert 'liefdesprofessor' Bo Coolsaet. "Dit betekent immers dat vele koppels van zestig jaar en ouder opnieuw, of misschien zelfs voor het eerst, een hele mooie relatie opbouwen."
Coolsaet behandelt sinds verschillende jaren individuen en koppels met identiteits-, seksuele en relatieproblemen. Zelf liep zijn relatie na dertig jaar ook op de klippen.

Gunstige omstandigheden
"De omstandigheden voor een relatie op die leeftijd zijn zeer gunstig", zegt hij. "De stress van het werk, de kinderen, de afbetaling van het huis,... het is allemaal weggevallen. Vanaf dan krijgen mensen - of ze nu met pensioen zijn of niet - meer tijd voor elkaar. Ik ken zeer veel koppels die vanaf dan hun relatie verdiepen en heel liefdevol met elkaar omgaan. Maar er is natuurlijk ook een andere groep mensen die, nu ze meer tijd met elkaar kunnen én moeten doorbrengen, geconfronteerd wordt met zichzelf en met de andere. Plots blijkt dat ze elkaar niet meer herkennen. Als je elk 35 jaar in een andere richting bent geëvolueerd, ben je niet meer dat liefhebbend koppel van weleer."
Een andere belangrijke verklaring voor het groeiend aantal echtscheidingen bij zestigplussers is volgens Coolsaet dat mensen gemiddeld ouder worden en zich dus gaan afvragen of ze de volgende dertig jaar zo nog wel verder willen.

Laterale relatie
"Sommigen zijn misschien ook al langer ongelukkig, maar zijn samengebleven voor de kinderen. Nu de kinderen ouder zijn, denken ze dat het trauma van de echtscheiding niet meer zo erg zal zijn. De vraag is of dat inderdaad wel zo is."
Volgens Coolsaet is er ook een niet onbelangrijke groep van zestigplussers die een 'laterale relatie' aangaan. "Deze zestigplussers scheiden niet hoewel hun relatie is uitgeblust. Ze vullen het gemis op door een relatie aan te gaan met iemand die ze liefhebben en bij wie ze zich goed voelen. Natuurlijk zouden die zestigplussers liever met hun nieuwe partner samenleven, maar ze doen het niet, uit respect voor hun eerste partner, voor hun kinderen of om andere sociale redenen."

terug naar boven

 

8/07/2011

ALTERNATIEVE AANPAK BIJ DEMENTIE WERKT

 

OOK OPLEIDING ZORGPERSONEEL IN INSTELLING VERMINDERT HET GEBRUIK VAN DWANGMAATREGELEN EN VERMIJDT ONNODIG GEBRUIK VAN ANTIPSYCHOTICA

Lichaamsbeweging helpt bij dementie
bron: De Standaard - 8/07/2011 - Stefanie Beirens

Slechts vier alternatieve aanpakken, waaronder lichaamsbeweging, kunnen mensen met dementie zeker helpen. Dat blijkt uit onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Het Kenniscentrum onderzocht dertig alternatieve behandelingen van mensen met dementie waarbij men geen gebruik maakt van geneesmiddelen. Slechts voor vier behandelingen zijn er voldoende wetenschappelijke bewijzen dat ze echt werken. De gegevens over de andere behandelingen, zoals acupunctuur, zijn van een te zwakke kwaliteit om aanbevelingen te doen.

Lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, blijkt de lichamelijke conditie en het psychisch welzijn van de persoon met dementie wel te verbeteren. Ook cognitieve stimulering, bijvoorbeeld via het oplossen van een woordspelletje, heeft een positief effect op korte termijn op de demente persoon. Effecten op lange termijn zijn niet bewezen.

Mensen met dementie zijn vooral geholpen met de opleiding van hun mantelzorger (i.e. een vriend of familielid die de zorg op zich neemt), aldus het KCE. ‘De ondersteuning en psychosociale opleiding van de mantelzorger heeft een uitgesproken positief effect op de patiënt. De demente persoon kan significant langer thuis blijven en zo wordt een opname in een instelling uitgesteld’, verklaart dokter Marijke Eyssen, onderzoekster bij het Kenniscentrum. Bovendien verbetert dergelijke opleiding de gemoedstoestand en de levenskwaliteit van de mantelzorger. Niet alleen de opleiding van mantelzorgers blijkt belangrijk, ook de opleiding van zorgverleners in een instelling is doeltreffend. Zo vermindert het gebruik van dwangmaatregelen bij demente personen met gedragsproblemen. ‘Op deze manier kunnen we vermijden dat er te snel naar antipsychotica wordt gegrepen. Patiënten die deze geneesmiddelen nemen, blijken namelijk een hogere mortaliteitsgraad te hebben’, aldus dokter Eyssen.

Het KCE laat weten dat de vier soorten behandelingen doeltreffender zijn als ze aangepast worden aan de individuele behoeften van de patiënt en zijn omgeving. Ze worden daarenboven best opgevolgd door specifiek opgeleid personeel en moeten regelmatig en lang genoeg worden voortgezet, om voldoende effect te kunnen hebben.

1 op de 10 vermiste personen dement

Het aantal vermiste personen ouder dan zeventig jaar nam in 2010 toe met meer dan tien procent. Van de 1.477 dossiers die de Cel Vermiste Personen vorig jaar opende, gingen er 151 over een persoon met dementie. Om de opsporing van die ‘dwalende’ vermisten vlotter te doen verlopen, ontwikkelde de Antwerpse politiezone Hekla een protocol. Dat moet worden verdeeld over het hele land. Essentieel voor die werkwijze is de digitale fiche die elke zorgvoorziening (waaronder rusthuizen) bijhoudt van de bewoners. De bedoeling is dat de instelling eerst maximaal twintig minuten zelf zoekt naar de persoon. Als dat geen resultaat oplevert, kan het personeel contact opnemen met de politie en de fiche doormailen. Daarop staat onder meer de route die de vermiste persoon kan afleggen, of welke vaste gewoontes hij heeft. Eventuele vindplaatsen, zoals de vroegere werkplaats, komen ook op het formulier. Een checklist maakt duidelijk waar nog moet worden gezocht. (vhn)

terug naar boven

 

5/07/2011

ALTERNATIEF VOOR AFSCHEID VAN EIGEN WONING EN AUTONOMIE?

 

Nieuw: au-pair voor senioren
Pools bedrijf biedt inwonende verpleger
aan voor 1.400 euro per maand
bron: De Standaard - 5/07/2011 - Stef Telen

24 uur op 24 verzorging voor uw bejaarde vader of moeder voor amper 1.390 euro per maand. Het klinkt ongeloofwaardig, maar een Pools bedrijf biedt die dienstverlening voortaan aan in ons land, naar eigen zeggen helemaal conform de wetgeving. Toch heeft de seniorenzorgsector ernstige bedenkingen bij de wettelijkheid van de Poolse senioren-au pairs.
'24 uur goedkope zorg aan huis, in plaats van bejaardentehuis.' Dat, begeleid door een Pools telefoonnummer, is de korte boodschap in de advertenties waarmee het Poolse bedrijf Personal Service Ost-West nu ook in ons land adverteert.
Met succes, zo blijkt. 'Na Duitsland, Zwitserland en Frankrijk zijn we sinds enkele maanden actief in België. Ook daar zijn er tekorten in de rusthuissector. En intussen hebben we al tien Belgische klanten', klinkt het in het Frans bij de hoofdzetel in Bydgoszcz.
De klanten betalen 1.390 euro per maand. Voor dat bedrag beschik je 24 uur op 24, zeven dagen op zeven over een Poolse verzorgende die strijkt, wast, boodschappen doet, kookt en je helpt bij het aankleden. Verder betaal je eenmalig 650 euro voor de administratie, zorg je voor kost en inwoon en betaal je iedere twee maanden voor een retourticket naar Polen, omdat de Poolse vrouwen in een beurtrol van telkens twee maanden werken. 'Helemaal conform de Europese wetgeving', klinkt het nog.

Ook Bulgaren

Maar Personal Service Ost-West is niet het eerste bedrijf dat het potentieel van non-stop thuishulp inziet. Voor 1.870 euro per maand levert SeniorCare 24 uit Herentals een inwonende Bulgaarse zorgverlener. 'Na tien maanden hebben we al vijftien klanten', zegt zaakvoerder Silvia Muller, zelf van Bulgaarse afkomst.
Het prijsverschil tussen de Poolse concurrenten en haar eigen bedrijf schrijft Muller toe aan de manier van werken. 'Zij werken zonder tussenpersoon. Wij werken met een Bulgaars bedrijf en Bulgaarse mensen, maar betalen wel belastingen in België.'
Zoals het hoort, zegt professor Roger Blanpain van de KU Leuven. 'Een plaatsingsbureau mag personeel leveren voor de Belgische markt dat dan onder de Belgische arbeidswetgeving valt. Maar dat kan alleen wanneer het Poolse bedrijf ook een filiaal in ons land heeft.'

Garanties voor opleiding

Puur juridisch kan Personal Service Ost-West dus geen Poolse zorgverleners naar ons land sturen. Maar los daarvan heeft de zorgsector ook nog andere bedenkingen. 'Zo zouden er garanties moeten zijn dat ze voldoende opgeleid zijn, kwaliteit leveren en de taal spreken', zegt Peter Degadt van Zorgnet Vlaanderen. 'Of dat bij dit bedrijf het geval is, weet niemand.'
Luc Griep van de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg betreurt dan weer dat het bedrijf een vertekend beeld van de kosten de wereld instuurt. '1.390 euro is natuurlijk minder dan de 1.500 euro die je gemiddeld betaalt in een rusthuis. Maar de kosten voor logopedisten, kinesisten, kost en inwoon die je betaalt voor je Poolse superverzorgster zijn niet inbegrepen.'
Ook Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) is absoluut geen voorstander van de Poolse zorgverleners. 'We trekken de kaart van Vlaams personeel en doen er alles aan om hen naar de zieken- en rusthuizen te lokken. Bovendien kom je met deze onrealistische prijzen in een looncompetitie terecht. Dat kan niet de bedoeling zijn in deze sector.'


bron: Het Belang van Limburg - 4/07/2011

klik voor groter om te lezen
 

terug naar boven

 

9/05/2011

"OPKOMEN VOOR DE PATIËNT, TOT BIJ DE VREDERECHTER TOE..."

 

Luc Bijnens is al 30 jaar directeur van het wit-gele kruis Limburg:

"Kuitenbijters, dat hebben we nodig"

"Een grijze muis, een verpleegster waar we nooit last mee hebben  of nooit iets van horen, daar zijn we niets mee"
bron: HBVL - 9/05/2011

GENK - "Een grijze muis, een verpleegster waar we nooit last mee hebben, waar we nooit iets van horen, daar zijn we niets mee. We hebben verpleegkundigen nodig die hun tanden erin zetten. Ze mogen eens moeilijk doen. Om het leven van de patiënt  weer zo goed mogelijk mogelijk op de rails te krijgen is dat nodig."

>>> lees hier meer <<<

terug naar boven

 

8/04/2011

INSPECTIE GEZONDHEIDSZORG NEDERLAND GRIJPT IN

 

Mishandeling bejaarden in verpleeghuis Bernardus

Inspectie Nederlandse Gezondheidszorg (IGZ) grijpt in
bron: Het Parool -  8/04/2011

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vandaag verpleeghuis Bernardus aan de Nieuwe Passeerderstraat het bevel gegeven om met onmiddellijke ingang de veiligheid van de bewoners te verbeteren. De inspectie vermoedt dat bewoners lichamelijk en geestelijk mishandeld worden.

Op 4 april 2011 ontving de inspectie een melding over onheuse bejegening en hardhandige aanpak van bewoners van de psychogeriatrische verpleegafdeling. Bewoners werden getreiterd of geslagen.

'Een bewoonster die een medewerker sloeg werd teruggeslagen, bij een andere bewoonster werden sporen van mogelijke mishandeling aangetroffen. Een medewerker over wie familie bij het management had geklaagd, haalde op een onaangename wijze verhaal bij de familie', aldus de inspectie.

Na onderzoek concludeert de inspectie dat Osiragroep-Amstelring, waaronder verpleeghuis Bernardus valt, 'onvoldoende alert is geweest op de veiligheid en correcte bejegening van de bewoners'. De instelling staat al sinds 14 maart onder verscherpt toezicht van de inspectie. De inspectie wil verder dat de betrokken medewerkers op non-actief worden gesteld. (HET PAROOL)

terug naar boven

 

4/04/2011

RADIO 1 - PEETERS & PICHAL

 


Worden onze bejaarden in rusthuizen
vastgebonden en gedrogeerd

zodat ze rustig blijven en niet teveel last veroorzaken?

radio-uitzending Peeters & Pichal ontlokt massaal
reacties van naaste betrokkenen rusthuisbewoners

 >>>  Herbeluister de uitzending en lees de reacties van luisteraars  <<<

terug naar boven

 

28/03/2011

OUDERMISHANDELING IN VLAANDEREN

 

Geweld op inwonende ouders neemt toe
bron: Het Belang van Limburg - 28/03/2011

Steeds meer bejaarde ouders of schoonouders die inwonen bij hun kinderen, worden slachtoffer van familiaal geweld. In de eerste helft van 2010 stelden de politiediensten 1.947 pv’s op wegens fysiek geweld tegen inwonende oma’s of opa’s.

Het Vlaams meldpunt Ouderenmishandeling van zijn kant kreeg in 2009 503 klachten over oudermishandeling. Het meldpunt had nog geen cijfers voor 2010, maar die zouden in dezelfde lijn liggen.

Met ruim tienduizend processen-verbaal in de eerste zes maanden van 2010 blijven partners wel de voornaamste slachtoffers van familiaal geweld. Elke dag dienen 29 vrouwen een klacht in omdat ze klappen kregen van hun partner.

In werkelijkheid ligt dat cijfer veel hoger, zeggen hulpverleners. Geweld binnen het gezin is en blijft een groot taboe.

Nieuwe trend
Een opvallende nieuwe trend is echter dat inwonende bejaarde ouders of schoonouders steeds meer het slachtoffer worden van dergelijk geweld.

Twintig procent van deze inwonende bejaarden wordt geconfronteerd met een of meer vormen van geweld. De slachtoffers zijn in zeven gevallen op tien vrouwen. De grootste categorie van slachtoffers is tussen 70 en 89 jaar oud.

“Wij raden iedereen die ons belt met een klacht over mishandeling aan om officieel een klacht in te dienen bij de politie”, zegt Ans Geert van het Vlaams meldpunt Ouderenmishandeling.

Opsluiten als straf
Hulpverleners worden vaak met schrijnende verhalen geconfronteerd. Een thuisverpleegster getuigt: “Zo wordt het opsluiten of zelfs vastbinden van een bejaarde oma of opa vaak beschouwd als een manier om hun tegen zichzelf te beschermen. Om niet uit bed te vallen. Of ze sluiten haar of hem op als straf... Een bejaarde ouder in huis opnemen wordt door veel gezinnen zwaar onderschat. Het is een bijzonder zware last”.

Meer informatie over mishandeling van ouderen vindt je op deze pagina van de GZA

terug naar boven

 

26/03/2011

OUDEREN EN EUTHANASIE

 

Bejaard koppel stapt samen uit het leven...

Een bejaard koppel uit Vlaams-Brabant is samen uit het leven gestapt door euthanasie te vragen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De man (83) was terminaal en zijn zieke vrouw (78) kon zich geen leven zonder hem voorstellen.
Toen de man getroffen werd door kanker en helse pijnen leed, namen de twee de beslissing om samen afscheid te nemen van het leven. De vrouw, die ongeneeslijke ouderdomskwalen had en pijn leed, wilde niet alleen achterblijven. Ze vroeg een arts om medewerking. Het echtpaar had geen kinderen.

Lees verder op de pagina 'Euthanasie en stervensbegeleiding' of klik hier

terug naar boven

 

18/02/2011

LEEFTIJDSDISCRIMINATIE

 

Leeftijdsdiscriminatie:
Wat is het en wat kan u eraan doen?

bron: Vlaamse Ouderenraad - 18/02/2011

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding publiceerde een nieuwe brochure ‘Leeftijdsdiscriminatie. Wat is het en wat kan u eraan doen?’. Deze brochure gaat dieper in op de antidiscriminatiewetgeving, in welke sectoren leeftijdsdiscriminatie voorkomt en hoe men hierop kan reageren. Bent of was u als oudere slachtoffer van discriminatie? Meld dit dan aan de Vlaamse Ouderenraad.
Zoals over elke bevolkingsgroep bestaan over jongeren en ouderen allerlei stereotypen. Jongeren krijgen doorgaans etiketten opgeplakt als trendy, lui, flexibel of impulsief, terwijl ouderen vaak beschouwd worden als weinig dynamisch, ervaren, zonder voeling met nieuwe technologieën of meer bedachtzaam.
“Leeftijd wordt nog te vaak beschouwd als een onderscheidingscriterium dat volledig neutraal en gerechtvaardigd is en dat niet tot discriminatie leidt, zegt Jozef De Witte, Directeur van het Centrum. “Hoewel het wettelijk verboden is, wordt dit soort discriminatie nog niet door iedereen (h)erkend. Toch verbiedt de Antidiscriminatiewet sinds 2003 discriminatie op basis van leeftijd.”

In 2009 opende het Centrum 86 nieuwe dossiers over mogelijke leeftijdsdiscriminatie. Vooral 45-plussers contacteerden het Centrum, omdat ze meenden slachtoffer te zijn van leeftijdsdiscriminatie. Meer dan de helft van deze dossiers gingen over discriminatie bij het aanwerven van nieuwe werknemers.

Discriminatie op basis van leeftijd komt vaak voor op de arbeidsmarkt, maar ook in andere sectoren zoals de toegang tot goederen en diensten (bijvoorbeeld verzekeringen) of de deelname aan sociale, culturele, economische of politieke activiteiten blijven deze hardnekkige vooroordelen bestaan.
“Net omdat deze vooroordelen over jong én oud gaan, treft leeftijdsdiscriminatie de hele samenleving”, besluit De Witte. “Met deze brochure willen we enkele strategieën voorstellen om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen en concrete informatie en advies geven om mogelijke slachtoffers bij te staan.”

U kan deze brochure bestellen: per telefoon: 02 212 30 00 of per e-mail: epost@cntr.be  

terug naar boven

 

26/12/2010

VERGRIJZING NIET ENKEL BIJ ONS PROBLEEM

 

Vergrijzing rukt
ook op in China

bron:
VRT - Het journaal - 26/12/2010

Nog veel harder dan bij ons steekt het probleem van de vergrijzing zijn kop op in China. Nergens ter wereld veroudert de bevolking zo snel als daar.

terug naar boven

 

7/12/2010

SEKSUEEL MISBRUIK BINNEN ZORGSECTOR

 

 1 arts op 5 had ooit seks met patiënt
"seksueel misbruik stijgt verder"
bron + foto: HBVL -  7/12/2010

Ruim 7 procent van de psychiaters 4 procent van de gynaecologen heeft ooit een patiënt seksueel misbruikt. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. De situatie is in Vlaanderen niet anders.

“We horen steeds meer verhalen van vrouwen die jarenlang verkracht werden door een hulpverlener”, vertelt cardiologe Lieve Van Ermen van Medical Women’s Association, tevens LDD-politica. Onderzoeken uit de VS, Canada en Nederland, waar de artsen zelf bevraagd werden naar hun seksuele omgang met patiënten, geven aan dat misbruik vaak voorkomt.

Volgens sommige studies bekent bijna één op de vijf artsen (17%) dat ze ooit seks hadden met een patiënt. Van Ermen: “Meestal zijn de daders mannen en de slachtoffers vrouwen, maar er is ook misbruik door vrouwelijke hulpverleners. Vaak zijn hun slachtoffers ook vrouwen”.

Slachtoffers van een arts hebben nog steeds de grootste moeite om dit misbruik aan te klagen. Velen zijn bang niet geloofd te worden.
"Misbruik is eindelijk bespreekbaar, maar veel vrouwen waren verbijsterd dat het pas serieus werd genomen nadat het door mannelijke slachtoffers was aangeklaagd. Vrouwen krijgen nog vaak de reacties het zelf te hebben uitgelokt of dat ze labiel zijn", zegt Annemie Vandermeulen van de zelfhulpgroep voor slachtoffers van hulpverleners. Een anoniem meldpunt voor seksueel misbruik door hulpverleners staat bovenaan de verlanglijst. Ook de vrouwelijke artsenvereniging Medical Women’s Association en de Vrouwenraad dringen daarop aan.
"Bij heel wat slachtoffers speelt een merkwaardig gevoel van loyaliteit tegenover die dader. Vaak was het iemand die zalft en slaat tegelijk. Sommigen willen zelfs niet naar het gerecht stappen omdat die stap te groot is. Het misbruik varieert ook van ongepaste toespelingen en aanrakingen tot verkrachting. Toch is niet iedereen er op uit dat die dader geschorst of gestraft wordt. Wel willen ze in de eerste plaats een verontschuldiging en een erkenning van de fout horen."

klachten
Aankloppen bij de Orde van Geneesheren draaide voor heel wat slachtoffers uit op een teleurstelling.
Lies: "Ik mocht mijn verhaal komen doen, voor een groep van twaalf mannen in maatpak. Ook de dader was aanwezig met zijn advocaten, terwijl ik alleen moest verschijnen. Dan moest ik van naaldje tot draadje uit de doeken doen hoe hij me aanraakte en misbruikte." Het enige wat ze nadien nog vernam was dat "de Orde een passend gevolg zou geven aan haar klacht".
"Dat gebeurt ook. Alleen mogen wij die straffen volgens de wet niet meedelen aan de klager. Waardoor nu het foute beeld bestaat dat de zaak in de doofpot zou belanden", zegt dokter Christel De Pooter van de Orde van Geneesheren. In Vlaanderen had de voorbije drie jaar 3 procent van de klachten te maken met seksueel misbruik. "Lang niet alle klachten bereiken ons terwijl we mensen willen aanmoedigen om dit zeker ook aan ons te melden. De voorbije jaren zijn er heel wat artsen na klachten geschorst en zelfs geschrapt uit de Orde." (Kari VAN HOORICK)
 

 EMMA:
"Hij zei: de seks zal jou genezen"

Emma (61) had een beroerde jeugd achter de rug. Met een moeder die als incestslachtoffer haar eigen dochter wilde behoeden voor een 'lieve' vader.

Mijn moeder was als jong meisje misbruikt door haar vader. Vandaar haar obsessie om mij weg te houden van elke vorm van vaderliefde. Op die manier vergiftigde ze mijn relatie met mijn vader", zegt Emma.
Op haar 27ste was ze een emotioneel wrak en belandde ze op de sofa bij een psychiater. "Ik leefde toen heel geïsoleerd. Met mijn familie had ik het contact verbroken. Die psychiater was de enige met wie ik nog praatte. De eerste sessies leek het ook of hij oprecht interesse toonde. Maar ik was voor hem vooral een ideaal slachtoffer. Laag zelfbeeld, en zo dankbaar om de aandacht die ik kreeg. Stilaan zocht hij meer contact. Een aanraking, een complimentje. Ik trapte erin. Na een tijd begon hij hij zijn therapie gewoon met seks. In zijn praktijk. Hij maakte me wijs dat dat erbij hoorde om mij te genezen. Als ik protesteerde, dreigde hij ermee dat ik ergens in een instelling opgesloten zou worden. Hij wist perfect dat ik psychisch compleet afhankelijk was van hem."
Zeven jaar lang bleef Emma in 'therapie' gaan. "Hij rekende mij die sessies zelfs aan. Ik voelde me nog erger dan een hoer. Door die seksuele relatie gaf hij me de indruk dat ik de uitverkorene was, terwijl hij me alleen met nog meer rotzooi opzadelde. Wat hij me heeft aangedaan, is veel erger dan alles wat er voordien was gebeurd."
Emma diende nooit een klacht in. "Daarvoor moet je sterk in je schoenen staan en dat was niet zo. Hij was bovendien een heel gerespecteerd psychiater die vlot en sociaal overkwam. Bijna veertig jaar later is Emma nog steeds in therapie om dit misbruik te verwerken. "Ik kan er met mijn gezinsleden nu over praten. En ik heb weer geluk gevonden. Dat wil ik beschermen."

  LOUISE:
"Hij vergreep zich uit medelijden"

Toen Louise als tiener een chronische ziekte kreeg, schakelden haar ouders een nieuwe jonge huisarts in. "Hij leek zich mijn lot aan te trekken."

"De man sprong spontaan binnen om te kijken hoe het met mij ging. Ik voelde me eindelijk begrepen door een dokter, na heel wat slechte ervaringen in het ziekenhuis. Maar dat veranderde na de dood van mijn moeder. Ik was toen 17. Tijdens de raadpleging begon hij me aan te raken en ging hij steeds verder. Terwijl er een wachtzaal vol andere patiënten zat, verkrachtte hij me. Ik durfde me niet te verzetten. Hij kende mijn situatie perfect en wist dat ik niet anders kon dan me aan hem vastklampen. Dat vond ik nog het ergste. Thuis moest ik hier niet mee aankomen. Niemand zou geloven dat die 'knappe' huisarts dat zou doen."
Louise, die medicatie nodig had, bleef elke vier maanden de huisarts opzoeken. "Ik wist wat er zou gebeuren. Eerst een verkrachting, dan kreeg ik mijn voorschriften. Achteraf vraag je je af waarom ben ik blijven gaan, maar ik wist gewoon niet hoe ik kon stoppen." Pas toen ze trouwde, is het misbruik gestopt. "Jarenlang heb ik dit geheim in mezelf opgesloten. Tot ik in een depressie sukkelde en alles eruit kwam. Ik ben die dokter toen gaan opzoeken om hem met mijn verhaal te confronteren. Gewapend met een verborgen dictafoon. Hij gaf uiteindelijk toe dat hij het deed uit compassie en om mij te helpen. Nooit heeft hij excuses aangeboden of gezegd dat dit fout was.

Louise vertrok met haar bewijsmateriaal naar de Orde van Geneesheren. "Die voorzitter vertelde dat mijn verhaal het topje van de ijsberg was. Ze hebben me geloofd en de huisarts drie maanden geschorst. Hij is toen met zijn praktijk gestopt." Louise is sindsdien erg wantrouwig tegenover artsen. "Terwijl ik chronisch ziek ben. En me uitkleden voor onderzoek, daar heb ik het nog steeds lastig mee."

 
 GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG DOOR HULPVERLENERS

Grensoverschrijdend gedrag in de hulpverlening is psychisch en/of seksueel misbruik door hulpverleners (therapeuten, artsen, verplegers, priesters,...) met wie men als patiënt(e) of cliënt een vertrouwensrelatie heeft. Dit kan gaan van (psychische) manipulaties tot betasten of zelfs verkrachten. Kenmerkend is hier de niet-gelijkwaardige positie waarin men zich als patiënt(e) bevindt. Meestal wordt de intieme grens overschreden. Grensoverschrijdend gedrag legt een zware hypotheek op het verdere groei- en genezingsproces van de patiënt.

Werking: Het kunnen delen van ervaringen kan helpen om uit de negatieve spiraal van schuldgevoelens en zelfverwijt te geraken. Men wil ook een signaal geven naar de buitenwereld dat het probleem wel degelijk 'leeft' en wil een oproep doen naar hulpverleners om grenzen zorgvuldig te bewaken en te respecteren opdat zulke zaken in de toekomst zoveel mogelijk vermeden zouden worden.
Contactname via Trefpunt Zelfhulp.

p/a Trefpunt Zelfhulp - Annemie Vandermeulen
Parkstraat 45 bus 3608, 3000 LEUVEN
Tel: 016/32.31.52
Tel: 016/23.65.07
Bereikbaarheid: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 15 uur, woensdag van 10 tot 11.30 uur
e-mail: annemie.vandermeulen@soc.kuleuven.be

zie ook: Misbruik ook in andere sectoren - Knack 28/4/2010

terug naar boven

 

19/11/2010

WITTE WOEDE WEER OP STRAAT

 

Vlaamse zorgsector betoogt
bron:
VTM-nieuws - 19/11/2010

Zo'n 5000 mensen uit de Vlaamse zorgsector betogen in Brussel. Ze eisen nog altijd meer banen en betere loonsvoorwaarden. Ze vragen dat al langer, maar de regering heeft nog altijd geen akkoord afgesloten voor de sector.

terug naar boven

 

17/11/2010

ZIEKENHUISBACTERIE BEDREIGT OOK RUSTHUIZEN

 

Tijdbom antibiotica tikt
in rusthuizen
bron: HBVL - 17/11/2010

Specialisten waarschuwen voor het misbruik van antibiotica in rusthuizen. Uit een nieuwe Europese studie blijkt dat vandaag al 19 procent van de bewoners drager van de MRSA-ziekenhuisbacterie is. In sommige rusthuizen loopt dat op tot bijna de helft.

Het antibioticamisbruik is een toenemend probleem in bejaardentehuizen volgens de studie die door de Universiteit Antwerpen werd gecoördineerd.
"Dat is alarmerend vanwege de groeiende resistentie van bacteriën tegen antibiotica”, zegt professor microbiologie Herman Goossens. “In onze rust- en verzorgingscentra tikt een tijdbom als er niet anders wordt omgesprongen met antibiotica en hygiëne.”
In de Belgische rusthuizen is vandaag al 19 procent van de bewoners drager van de MRSA-ziekenhuisbacterie en in sommige rusthuizen loopt dat op tot bijna de helft.
Het antibioticamisbruik is ook een groot probleem in de ziekenhuizen. Uit de studie blijkt dat gemiddeld vier op de tien ziekenhuispatiënten antibiotica krijgen toegediend. In sommige instellingen loopt dat op tot 100 procent van de patiënten. (KvHo)Ziekenhuisbacterie
treft ouderen

bron: VTM-nieuws - 17/11/2010

De ziekenhuisbacterie rukt verder op, ook in rusthuizen. Maar liefst 1 op de 5 mensen die in een rusthuis wonen, zijn al drager van de ziekenhuisbacterie. En dat komt, zeggen wetenschappers, omdat we te snel naar antibiotica grijpen.

terug naar boven

 

18/11/2010

RUSTHUIS-INFOFOON

 

 Aantal klachten bij de RUSTHUIS-INFOFOON verdubbeld
Bron: De Standaard - 18/11/2010

BRUSSEL - Het aantal klachten bij de Vlaamse Rusthuis-Infofoon is op een jaar tijd verdubbeld van 184 tot 357. Dat blijkt uit het jaarverslag 2009 dat donderdag gepubliceerd werd. Vooral over dienstverlening, verzorging en verpleging liepen meer klachten binnen. Het aantal financiële klachten bleef min of meer gelijk.

De Rusthuis-Infofoon is een laagdrempelig meldpunt voor vragen, suggesties en klachten van rusthuisbewoners, thuiswonende ouderen, familieleden en relevante derden. Van de ruim 1.000 telefoontjes vorig jaar was ruim drie kwart een vraag om informatie.
Toch liepen er ook 131 klachtenoproepen binnen, samen goed voor 357 klachten. Ruim 80 procent waren klachten over dienstverlening, verpleging en verzorging. Concreet gaat het bijvoorbeeld om verzuchtingen over maaltijden, personeel, hygiëne en onderhoud.
Van alle gegronde klachten (40%) die vorig jaar doorgeseind werden, kon de infofoon twintig procent volledig en zestien procent gedeeltelijk oplossen. Voor 58 procent was verdere opvolging nodig, terwijl slechts twee klachten niet werden opgelost.
Vragen om informatie gaan vooral over de algemene normen die rusthuizen moeten respecteren, of waren vragen om documentatie en adreslijsten. Mensen die bellen voor informatie over vrije plaatsen of prijzen worden meestal gewoon doorverwezen.
Uit de het jaarverslag blijkt tot slot nog dat ruim de helft van alle oproepen binnenkomt via familieleden. Een cijfer dat bij klachten zelfs oploopt tot bijna een kwart. Voor de toekomst verwacht de infofoon vooral bijkomende vragen over alternatieve mogelijkheden van zorg en de bijhorende rechten en plichten.

update: Rusthuis-infofoon werd later de Woonzorglijn

terug naar boven

 

9/11/2010

4,5 MILJOEN SENIOREN IN 2050

 

Impact vergrijzing onderschat
bron: VTM-nieuws - 9/11/2010

VTM-nieuws 9/11/2010 - De komende 40 jaar moet er in ons land elke week een rusthuis bijkomen, als we het toenemend aantal ouderen willen kunnen blijven opvangen. Dat zegt het onderzoeksbureau Itinera. De impact van de vergrijzing wordt veel te veel onderschat, zeggen ze.
 

  SENIOREN
  2050 2010
60+ 4,5 miljoen 2,5 miljoen
80+ 80+ 1,5 miljoen 500.000

terug naar boven

 

16/10/2010

GEWURGD IN RUSTHUIS

 

Verpleegkundige rusthuis aangehouden
voor moord op 79-jarige bewoonster
bron: Het Belang van Limburg - 16/10/2010

De Mechelse Josephine Van Deyck (79) is gewurgd in de seniorenresidentie waar ze verbleef. Het gerecht heeft donderdagavond een reconstructie gehouden van de bizarre moord die veel vraagtekens oproept.

Een jonge verpleegster die sinds een jaar in het Hof van Villers werkt, zit in de cel. Zij had aan de politie verklaard dat de dood van het slachtoffer in mei jongstleden een ongeval was. Josephine Van Deyck zou zichzelf bij een val uit haar rolstoel hebben opgehangen.
Al gauw rezen twijfels bij de verklaring. Een autopsie heeft ondertussen uitgewezen dat het lichaam van de bejaarde wurgsporen vertoonde, en dat haar strottenhoofd verbrijzeld was. Er werden ook resten van vezels aangetroffen. Vermoedelijk zijn ze afkomstig van een touw, maar het moordwapen is zoek.
Het Mechelse parket is karig met commentaar, wegens te delicaat. "Het gaat om een gewelddadig overlijden, en de onderzoeksrechter heeft iemand aangehouden", zegt woordvoerster Nele Poelmans. De verdachte ontkent de feiten met klem. Al spreekt ze zichzelf wel tegen. Ook over het motief zijn er vragen, want geld of juwelen werden niet gestolen. In het rusthuis staat de verpleegkundige bekend als een gedreven en gedienstig meisje.

terug naar boven

 

8/10/2010

PENSIOEN KAN RUSTHUISPRIJS NIET DRAGEN

 

"12 jaar sparen om 3 jaar rusthuis
te kunnen betalen"

Het gemiddelde pensioenbedrag volstaat niet om het verblijf in een rusthuis te kunnen betalen. Een Vlaming moet twaalf jaar lang 100 euro per maand sparen om drie jaar in een rusthuis - de gemiddelde verblijfsduur - te kunnen bekostigen.

Op basis van een onderzoek in 32 rusthuizen in België, berekende het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) de gemiddelde kostprijs van een rusthuisverblijf. Die bedraagt 1.326,90 euro per maand in Vlaanderen, 1.140,90 euro in Brussel en 1.046,70 euro in Wallonië.
Met een gemiddeld pensioen dat varieert van 850 tot 900 euro, komt men in geen van de drie gewesten dus toe. Het verschil loopt op tot meer dan 400 euro per maand in Vlaanderen.

Minder sparen in Brussel en Wallonië
Om die extra kosten aan te kunnen, begint men best op tijd te sparen. Het OIVO berekende dat een Vlaming twaalf jaar lang maandelijks 100 euro moet sparen om de kosten die het pensioenbedrag overschrijden, te kunnen betalen. Wie tien jaar in een rusthuis verblijft, moet dertig jaar gespaard hebben. Met 200 euro per maand daalt de spaartijd tot respectievelijk zeven en achttien jaar.
In Wallonië en Brussel moet men minder vroeg beginnen sparen. Voor een rusthuisverblijf van drie jaar moet een Waal bijvoorbeeld "slechts" vijf jaar lang maandelijks 100 euro opzijzetten.
Het OIVO klaagt het gebrek aan transparantie aan van de prijzen, en dan vooral van de supplementen die de rusthuizen aanrekenen en die de factuur "uit de pan kunnen doen rijzen". (belga/tw)

terug naar boven

 

21/09/2010

PRODUCTIVITEIT EN MENTALE GEZONDHEID
DAALT MET HOGERE PENSIOENLEEFTIJD

 

Hogere pensioenleeftijd maakt depressief
bron: Zita - 21/09/2010

Mannen die later op pensioen moeten gaan, hebben meer kans om depressief te worden dan zij die kunnen genieten van prepensioen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht.
Wanneer je langer moet werken vooraleer je een volledig pensioen krijgt toebedeeld, heb je meer kans op een depressie. Volgens de onderzoekers is deze hogere pensioenleeftijd ervoor verantwoordelijk dat dit een aanhoudend negatief effect heeft op de mentale gezondheid, het algemene welzijn en de inzet op het werk van de oude werknemers.


'Verhogen pensioenleeftijd
 heeft nauwelijks zin’

bron: De Volkskrant - 17/06/2009 11:45

AMSTERDAM - Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd tot boven de 65 jaar heeft nauwelijks zin. Veel oudere werknemers krijgen namelijk te maken met gezondheidsproblemen en moeten daarom toch afhaken op de arbeidsmarkt. Dat geldt vooral voor personen die laaggeschoold werk doen.
Dat stelde Dorly Deeg, hoogleraar epidemiologie van de veroudering bij het VU medisch centrum in Amsterdam. Zij leidt al jarenlang een onderzoek naar het dagelijks functioneren van ouderen. Vrijdag ontvangt ze hiervoor in Leiden de prestigieuze FEDERA-prijs.
Een van de belangrijkste conclusies die de wetenschapper heeft getrokken is dat mensen wel steeds ouder worden, maar ook meer ziekten, beperkingen of depressieve klachten krijgen. "De winst in de langere levensduur zit erin dat de medische wetenschap beter is geworden in het beheersen van ziekten."
Vooral ouderen met een lage opleiding hebben een slechte gezondheid. Dit komt onder meer doordat zij zwaarder werk doen en vaak al op jonge leeftijd zijn begonnen met werken. Ook mensen zonder partner hebben vaker een moeilijke oude dag.
De studie onder leiding van Deeg loopt al sinds 1991. De onderzoekers volgen ouderen vanaf 55 jaar en kijken elke drie jaar hoe het met hen gaat.

terug naar boven

 

10/09/2010

SEKSUEEL MISBRUIK BINNEN DE KERK

 

Bescherming van reputatie van de kerk ging
ten koste van
kinderwelzijn van huidige senioren

Rapport commissie-Adriaenssens over
pedofilie binnen de kerk
slaat in als een bom

"Zwijgen is een ziekte van de samenleving en de kerk
 heeft daar een grote verantwoordelijkheid in"

 

4 op 10 slachtoffers pedofilie binnen kerk nu tussen 51 en 60 jaar. Oudste getuige nu 90 jaar

Alle slachtoffers getekend voor het leven en 13 zelfmoorden als gevolg van misbruik in pastorale relatie
Wie kan nog enige vorm van morele moraliteit van de kerk als instituut aanvaarden na gruwelijk kindermisbruik?
Geen enkel katholiek college of internaat bleef gespaard van kindermisbruik

 

 
10/09/2010 - EEN - Journaal 7
De feiten zijn te zwaar voor woorden en allemaal zijn
de slachtoffers getekend voor het leven
 

 

 
10/09/2010 - TERZAKE
Voorstelling rapport commissie-Adriaenssens:
Getuigenissen zijn stomp in de maag...
 

 
10/09/2010 - VTM - Studiogesprek met prof. dr. Adriaenssens
"Hoe is het mogelijk dat deze gruwelijke feiten tientallen
 jaren stil konden blijven?"

 

 
11/09/2010 - VRT - Het-Journaal 7
13 slachtoffers pleegden zelfmoord
Een broer van hen spreekt...

"In elke congregatie zat een pedofiele geestelijke"
bron: De Morgen - 11/09/2010

'Lees dit en ge zult de stomp in uw maag voelen. Net zoals de commissieleden zal u dichter bij de slachtoffers komen.' Met die bedrieglijk banale woorden vatte Peter Adriaenssens, gewezen voorzitter van de opgeheven commissie omtrent seksueel misbruik in de kerk, het eindverslag van zijn werkzaamheden samen. Het onthutsende cijfermateriaal maakt duidelijk dat het misbruik echt overal was.
 

 

Steeds meer mensen ontdopen zich of
verlaten de kerk

De massale pedofiliepraktijken in de kerk maakt veel mensen ziedend en hun aantal dat niets meer te maken wil hebben met de katholieke kerk als geloofsgemeenschap stijgt indrukwekkend en het aantal ontdopingen neemt sterk toe. In het bisdom Brugge lieten zich, na het ontslag van bisschop Roger Vangheluwe, 425 mensen ontdopen. Maar ook in Vlaanderen is hun aantal sterk gestegen. Per week laten zo'n 50 personen hun naam schrappen uit het doopregister. Dat is  4x meer dan het jaar voordien.
In Antwerpen zijn er dit jaar al zo'n 700 aanvragen binnengekomen. Dat is een vervijfvoudiging in vergelijking met vorig jaar. In Hasselt spreekt men van een verdrievoudiging, in Mechelen-Brussel van een verdubbeling
Wie zich wil laten ontdopen moet een brief schrijven naar het bisdom waar hij of zij gedoopt is. Vervolgens wordt de boodschap overgemaakt aan de parochie, die dan een aantekening maakt in het doopregister.
Op de website van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging kan hiervoor een
standaardbrief worden gedownload.

"Ontdopen is een heel sterk signaal: een aanklacht tegen de aanmatigende houding van de kerk, die denkt zomaar in jouw naam te mogen spreken vanwege die paar druppels water."

 
15/09/2010 - EEN - Het journaal 7

'In elke Vlaamse katholieke school met een internaat, in elke congregatie zat een pedofiele geestelijke', aldus Adriaenssens. 'En al die jaren heeft men gezwegen, het probleem verplaatst, de trauma's genegeerd.' De kinderpsychiater omschrijft het als 'het incestueuze nietsdoen van de kerk'.
Meer dan tweehonderd bladzijden telt het eindrapport van de commissie-Adriaenssens, waarvan de eerste honderd uitsluitend worden ingenomen door geanonimiseerde getuigenissen van slachtoffers. Sommigen rechttoe-rechtaan ("Ik ben in 1983 tot twee keer toe seksueel benaderd"), anderen voorzichtig en met de pudeur die hen altijd heeft gekenmerkt ("Ik schrijf u dit nadat ik lang heb nagedacht"), nog anderen met hier en daar een bedenking ("Ik heb redenen om aan te nemen dat dit geen alleenstaand geval was"). De geregistreerde feiten begonnen in de jaren '50 en namen pas af in de jaren '80.
Nog meer dan van de verdorven inborst van een groot aantal geestelijken in ons land getuigen de verhalen van het jarenlange zwijgen van de slachtoffers, van de verstikkende sfeer waarin het misbruik zich voltrok en van een maatschappij die daar nooit oog voor had, net zoals moeders in een gezin die het misbruik van de vader vergoeilijkend toedekken.
"Door deze verhalen vrij te geven, hopen we dat met het publiek zal gebeuren wat met de commissie is gebeurd", zegt Peter Adriaenssens. "Niemand van ons was voorbereid op wat we te horen kregen. We hebben gewankeld in onze overtuiging, in onze visie op de de kerk, op de samenleving en op de mens. Meermaals hebben we ons afgevraagd in wat voor maatschappij wij leven."
 

Meeste slachtoffers mannelijk
Onder het voorzitterschap van Peter Adriaenssens ontving de (voluit) 'Interdiocesane Commissie tegen Seksueel Misbruik in de Parochiale Sfeer' sinds begin dit jaar 507 meldingen van slachtoffers over 475 daders. Eind juni nam de commissie ontslag omdat haar dossiers in beslag waren genomen in het kader van de gerechtelijke Operatie Kelk. Toch staat de commissie erop een eindrapport voor te leggen.
"Een onaf rapport", geeft Adriaenssens toe. "Maar uit respect voor de getuigen is het belangrijk dat we het naar buiten brengen. We vonden het ook belangrijk dat de bisschoppen het te horen kregen. Dit gaat niet over oppervlakkige betastingen maar over zwaar misbruik: oraal en anaal, gedwongen en wederzijdse masturbaties tot er bloed bij kwam kijken."
De naakte gegevens zijn gebaseerd op de 507 meldingen, details zijn geëxtrapoleerd op basis van 230 dossiers die de commissie al in een computersysteem had ingevoerd om vergelijkingen mogelijk te maken en om na te gaan welke dader in meerdere meldingen voorkwam.
Twee derden van de slachtoffers is mannelijk, een derde vrouwelijk. Uit Franstalige hoek kwamen slechts 49 getuigenissen, 458 slachtoffers zijn Nederlandstalig. Bijna vier op de tien slachtoffers zijn vandaag tussen 51 en 60 jaar. De meeste slachtoffers waren twaalf toen het misbruik begon. Eén slachtoffer was twee jaar oud, vijf waren vier jaar, acht waren vijf jaar en zeven waren zes jaar oud. Jongens hebben een verhoogd risico tussen tien en veertien jaar, meisjes kunnen altijd een slachtoffer zijn, ongeacht hun leeftijd.
"Veel slachtoffers hebben als kind hun ouders gemist omdat zij ervoor kozen de dader te beschermen", weet Adriaenssens. "Het is het Vlaamse fenomeen waarbij de priester een vriend des huizes was en de familie fier was wanneer hij op zondag kwam eten. Sommige priesters hebben zelfs de studie van hun slachtoffer betaald. Er is zelfs een geval bij van een slachtoffer dat naar een priester was gestapt om het misbruik van een collega aan te kaarten, waarop die priester het slachtoffer een tweede keer misbruikte."
Zowat de helft van de daders is intussen overleden. Alle aangegeven daders zijn mannen, 102 van hen zijn lid van een congregatie, de rest zijn priesters. "We kunnen stellen dat geen enkele congregatie ontsnapte aan seksueel misbruik van minderjarigen door één of meerdere van hun leden", zegt Adriaenssens. De meeste feiten dateren van de jaren zestig.
De getuigenis van het slachtoffer van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe heeft onmiskenbaar een invloed gehad op de meldingen die binnenkwamen bij de commissie: tussen 24 en 30 april deden maar liefst vier op de tien slachtoffers hun verhaal. De weken daarop verminderde dat aantal. In de week van 12 juni waren er nog zes meldingen, de week daarop, toen het Brusselse gerecht alle dossiers in beslag kwam nemen, waren het er twee. "Het is duidelijk dat wij als lokaas hebben gediend voor Justitie", stelt Adriaenssens bitter vast.

Zelfdoding
Van maar liefst dertien slachtoffers hebben de broer, de zus of andere familieleden de zelfmoord aangegeven. Zes andere slachtoffers ondernamen een poging tot zelfdoding. Eén man meldde de zelfmoord van zijn partner als gevolg van zijn traumatische verleden en de invloed daarvan op hun relatie.
Op het moment dat Operatie Kelk losbrak, was de commissie actief in zestig dossiers. "Actief wil zeggen dat we zowel dader als slachtoffer zagen", legt Adriaenssens uit. "Van die actieve dossiers was in vijftien gevallen het misbruik nog bezig of nog niet verjaard. Die zaken hebben we doorgestuurd naar het gerecht. Aan de kerk hebben we gevraagd dat die vijftien geestelijken uit actieve dienst zouden worden genomen."
Een doofpotoperatie heeft de commissie niet gevonden. "Er is geen bewijs dat het misbruik systematisch is stilgezwegen. Er zijn geen afspraken gemaakt om het lijden van slachtoffers te negeren." Niettemin ziet Adriaenssens in de gang van zaken "het incestueuze nietsdoen van de kerk". "Zwijgen is een ziekte van de samenleving en de kerk heeft daar een grote verantwoordelijkheid in." (Sue Somers)

link: website van COMMISSIE SEKSUEEL MISBRUIK IN PASTORALE RELATIE

 

Peter Adriaenssens: "Paus moet zelf ontslag nemen"
bron: HBVL - 1/10/2010

Peter Adriaenssens, de voormalige voorzitter van de (eveneens) voormalige commissie naar seksueel misbruik in de Kerk, vindt dat paus Benedictus best zelf zijn ambt zou neerleggen.
Adriaenssens vindt dat de Kerk helemaal niet ver genoeg is gegaan in haar aanpak van het seksueel misbruik. Er is wel al een begin gemaakt door er tenminste over te praten. "Er is een verschil tussen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid nemen", vertelt Adriaenssens.

Dutroux
"Als ieder van ons het logisch vindt dat Stefaan De Clerck en Johan Vande Lanotte zijn opgestapt na de ontsnapping van Dutroux, ook al waren zij niet zijn bewakers, dan kun je toch alleen maar zeggen dat na alles wat in de kerk naar boven is gekomen iemand zijn verantwoordelijkheid moet nemen."

Aangezien het niet alleen om een Belgisch, maar ook om een wereldwijd probleem gaat, is het de paus die het voorbeeld moet stellen, vindt Adriaenssens. "De paus zou niet alleen zijn spijt moeten betuigen, maar ook afstand moeten nemen van zijn functie en zijn ontslag indienen."

"Om te tonen dat het hem dat waard is, om te tonen dat het niet had mogen gebeuren en nooit meer zal gebeuren, als het van het instituut afhangt. Dan heeft de Kerk een historische kans om opnieuw een morele standaard voor alle andere instituten te stellen", aldus nog de kinderpsycholoog.

 

terug naar boven

 

8/09/2010

"PROTOCOLLEN NIET GOED NAGELEEFD"

 

 


dochter: "vervallen appelsap..."


bron: Hart van Nederland - 8/09/2010

 
rusthuisdirecteur: "Ik kan het niet mooier maken dan het is"

Dochter van dementerende rusthuisbewoonster krijgt GEEN toegangsverbod tot rusthuis na 'ongeoorloofde controle' op vervallen voedsel in ijskast en na overstuur en boos uitgieten van vervallen appelsap over hoofd van belerende verpleegkundige...

verpleegkundige: "Je mag niet in de koelkast komen want je werkt hier niet"
dochter: "Mijn moeder woont hier er betaalt hier huur voor de kamer en verzorging. Dan meen ik wèl recht te hebben om hier in de koekast te kijken en MIJN ogen te gebruiken voor HUN bestwil."
 


Nederlandse dementerende bejaarden krijgen overjarig voedsel
bron: Algemeen Dagblad - 8/09/2010 - foto archief ANP

GOIRLE - Bewoners van verpleegtehuis Sint Elisabeth in Goirle krijgen voedsel dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is. Deze praktijk is al geruime tijd aan de gang.

In 2009 kwam Monique van Loon, een dochter van een bewoonster het oude eten al tegen. Ze heeft het aangekaart bij de organisatie, maar daar is niets mee gedaan.
"Ik ben meerdere malen spullen tegengekomen van vorig jaar. Zelfs eieren uit 2009", zegt een woedende Monique in de Telegraaf. Monique had vier vuilniszakken met etenswaren die ver over de datum waren.
Met de klachten van Monique is weinig gedaan. "Ik moest het maar melden bij een of andere instantie. Het is mensonterend, want je kunt dementerende mensen alles voorzetten. Dit moet stoppen!"
Wilma Claassen, directielid van het verpleegtehuis geeft toe dat de protocollen niet goed genoeg zijn nageleefd. (AHA)

 

 

verpleegster Willem Dreeshuis (NL)
tegen 93-jarige bewoonster:

 "Ik hoop dat je eens flink valt en je poot breekt. Wat denk je nou, dat ik je ga oprapen?"

zie ook: ouderenmishandeling in rusthuizen

terug naar boven

 

28/08/2010

DIEVEGGE ONDER PERSONEEL RUSTHUIS

 

Hoofdverpleegster besteelt
jaar lang bejaarden
bron: Het Laatste Nieuws - 28/08/2010

In een bejaardentehuis in Dendermonde is donderdag een hoofdverpleegkundige op heterdaad betrapt terwijl ze bejaarden aan het bestelen was. De politie van Dendermonde had eerder al een onderzoek gevoerd nadat er verschillende diefstallen waren gemeld in het rusthuis. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws.

De 45-jarige K.V.D. werd door de politie zelf betrapt. Ze bekende en gaf toe al ongeveer een jaar lang kleine diefstallen te plegen. Het gaat volgens het parket van Dendermonde om kleine geldsommen. (belga/odbs)

terug naar boven

 

11/08/2010

GEEN ZINGEVINGSPROBLEMATIEK VOOR SALLY GORDON (101)

 

Amerikaanse van 101 werkt nog steeds
bron: Het Nieuwsblad - 11/08/2010

De Amerikaanse Sally Gordon uit Nebraska is 101 jaar, maar werkt nog steeds. Ze is al 26 jaar in dienst bij de afdeling administratie van het Congres van Nebraska.

Voordien was Sally de secretaresse van drie gouverneurs van de staat en daarvoor had ze een carrière als model. Dinsdag is ze onderscheiden als America’s Outstanding Oldest Worker 2010.
De onderscheiding is een idee van Experience Works, een in de gehele VS opererende non-profitorganisatie die oudere werknemers traint en bijschoolt.
Sally Gordon is niet van plan om met pensioen te gaan. Zij vindt haar werk nog veel te leuk. Haar advies aan jongere werknemers: ’Probeer nieuwe technieken te leren, luister goed en wees aardig tegen collega’s.’

terug naar boven

 

11/06/2010

BACHELOR IN DE PSYCHOSOCIALE GERONTOLOGIE

 

Nieuwe opleiding voor het
werken met en voor ouderen

Op 11 juni 2010 heeft de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring gegeven aan het besluit dat de bachelor-na-bacheloropleiding 'bachelor in de psychosociale gerontologie' erkent als nieuwe opleiding van de HUB-EHSAL. Op 7 oktober start men met de nieuwe opleiding.

Volgende opleidingsonderdelen worden in het academiejaar 2010-2011 georganiseerd:

                - Ouder worden in maatschappelijk perspectief
                - Evidence based practice in psychosociale gerontologie
                - Psychogerontologie
                - Zingeving en levensbeschouwing
                - Culturele en sociale participatie
                - Gezins-en contextgericht werken
                - Psychologisch-ethische benadering
                - Maatschappelijke participatie

Deze ontwikkeling heeft tot gevolgd dat er twee opleidingen aan de HUBrussel zijn met betrekking tot ouderen. De opleiding seniorenconsulentenvorming valt onder de regelgeving van het volwassenenonderwijs en wordt georganiseerd door de Hogere Leergangen voor Fiscale en Sociale Wetenschappen van de HUBrussel. De Banaba in de psychosociale gerontologie valt onder de regelgeving van het hoger onderwijs (bachelor/masterstructuur) en zal worden georganiseerd op de campus van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen.

Meer info: www.hig.be of www.hubrussel.be    (Download folder)

 

terug naar boven

 

8/08/2010

KWALITEITSVOLLE OUDERENZORG IS EEN MAATSCHAPPELIJKE WAARDE

 

Ouderenzorg, topprioriteit
voor de samenleving

bron: De Morgen - 8/08/2010

De rusthuis- en zorgsector mag niet ten prooi vallen aan privatisering, vinden Van Guido Oevelen en Peter Degadt. 'De samenleving moet resoluut investeren.' Van Oevelen en Degadt, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Vlaanderen, Vlaamse koepel van ziekenhuizen, ouderenzorgvoorzieningen en voorzieningen uit de geestelijke gezondheidszorg.

De seniorenhuisvesting lijkt voor heel wat vastgoedmakelaars steeds meer een veilige financiële belegging: de komende tien jaar alleen al komen er 80.000 80-plussers bij in Vlaanderen. Dat zou bij ons allen collectief een belletje moeten laten rinkelen. Is het niet dringend tijd dat we allen samen investeren in de toekomst van de ouderenzorg? Dat we samen dynamisch en innovatief durven zijn en de zorg hertekenen, zonder de verworvenheden van onze welvaart op de helling te zetten?

Wij van Zorgnet Vlaanderen, een koepelorganisatie die onder andere 266 woonzorgcentra vertegenwoordigt, maken ons zorgen om de ouderenzorg. Het voorspiegelen van een betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle ouderenzorg is bij een gelijkblijvend of inkrimpend beleid niet meer dan een illusie. Om ouderen ook de komende jaren de zorg te geven waarop ze recht hebben, moeten we als samenleving resoluut investeren in de toekomst van de ouderenzorg. We lanceren in deze context vijf doelstellingen.

1 Grijs én wijs. Meer dan nu moet de stem van de oudere zelf weerklinken op alle beleidsniveaus, en vooral in de concrete zorg- en begeleidingsprocessen. Ouderenzorg gebeurt niet 'voor' de ouderen, maar 'met' de ouderen. Leeftijdsdiscriminaties, chronische betutteling en stigmatisering van de ouderdom moeten geweerd worden uit de gezondheidszorg, en uit het hele maatschappelijke leven. De mondige en zelfredzame oudere burger mag echter geen cliché worden. We dreigen dan immers de kwetsbare ouderen uit het oog te verliezen. Voor deze laatsten is een vangnet van maatschappelijke ondersteuning, door mantelzorgers en professionals, noodzakelijk. Ook intragenerationele solidariteit tussen medioren en senioren moet sterk worden aangemoedigd.

2 Samen sterker. De zorg is versnipperd, je hebt een gps nodig om tot de juiste hulpverlener te geraken. Afstemming tussen de actoren is van belang om zorglacunes en doublures te vermijden. Nu ervaren ouderen zorg nogal eens als onsamenhangend. Dat is grotendeels het gevolg van de incoherentie van de beleidskaders. Federale en regionale bevoegdheden overlappen vaak, regelgevingen zijn niet gecoördineerd en financiering is navenant. Beleid uit één hand is noodzakelijk om het zorgprobleem te counteren dat ontstaat als gevolg van de vergrijzing.

3 Zorg in functie van de behoeften. Jammer genoeg stellen we nog steeds anomalieën en discriminaties vast ten aanzien van ouderen. Vormen van beschut en beschermd wonen zijn bijna onbestaande voor oudere personen. Wat een samenleving uitgeeft aan zorg en welzijn voor ouderen verschilt in functie van de plek waar die oudere verblijft. Gelijke zorg en begeleiding, ongeacht de aard of oorsprong van de aandoening en de leeftijd, zijn fundamenteel voor het zorgbeleid van de toekomst. Transparantie tussen de verschillende beleids- en bevoegdheidsdomeinen in de zorg is een belangrijke eerste stap.

4 Zorg voor mensen/mensen voor zorg. Een vierde strategische doelstelling is de zorg voor de zorgverleners. Zowel de mantelzorgers als de professionele zorgverleners zijn aan maatschappelijke (her-)waardering toe. De ouderenzorg hangt niet alleen af van de beschikbare financiële middelen, ze is eveneens gebonden aan de bereidheid en beschikbaarheid van voldoende handen om zorg te realiseren. De verdieping en verbreding van de professionalisering van de zorg voor ouderen moet onderwerp zijn van opleiding en wetenschappelijk en praktijkonderzoek.

5 Vernieuwing: anders en beter. De vijfde strategische doelstelling bestaat uit het maximaal inzetten op innovatie. We moeten zoeken naar nieuwe wegen om zorg kwaliteitsvol en maatschappelijk betaalbaar te houden. Naar nieuwe instrumenten om de oudere persoon zo lang mogelijk thuis te laten wonen en actief te blijven betrekken in het maatschappelijke leven. Nieuwe wegen voor zelfzorg (via health-monitoring). Nieuwe wegen om het comfort, de beleving, de betaalbaarheid, de gezondheid en het welbevinden van de oudere zorgbehoevende persoon te verhogen. Nieuwe wegen om zorgpersoneel te motiveren en te stimuleren voor een blijvende inzet in de ouderenzorg. De langetermijnzorg moet hierbij aansluiten op wat in het bedrijfsleven aan innovatie gebeurt. De beleidsmakers moeten daadwerkelijk investeren in de toekomstmogelijkheden van de sector.

Toegankelijke, betaalbare, en kwaliteitsvolle ouderenzorg is een maatschappelijke waarde, en dus een topprioriteit voor de samenleving. Alles bij het oude laten of het inkrimpen van het bestaande is een doemscenario. Is ouderenzorg een goede investering? Wij vinden van wel. We tekenen voor een groeiscenario voor de ouderenzorg waar iedereen de oudere, de mantelzorger, de zorgverlener, de zorgaanbieder en de overheid investeert om een mensgerichte, economisch vol te houden én maatschappelijk ingebedde ouderenzorg te realiseren.

terug naar boven

 

3/08/2010

ING-BANK BETUTTELT SCHAAMTELOOS 60-PLUSSERS

 

60-plussers mogen niet meer dan 1000 euro
per week afhalen van hun eigen rekening!

bron: De redactie.be - 3/08/2010

"Onderscheid op basis van leeftijd kan niet"
Er zijn banken genoeg die ouderen meer mogelijkheden
geven en hen niet discrimineren...

Vanaf 11 augustus zullen ING-klanten ouder dan 60 maar 1.000 euro per week kunnen afhalen aan een geldautomaat. Dat heeft de bank beslist na een onderzoek. "Discriminatie", vinden de senioren en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen.

ING voert de maatregel naar eigen zeggen in om oudere klanten te beschermen tegen fraude en oplichting. Uit een onderzoek dat de bank heeft laten uitvoeren, zou immers blijken dat 60-plussers het vaakst slachtoffer zijn van oplichting.
Belga Nu kunnen senioren maximaal 2.500 euro per week afhalen, maar dat zal dus volgende week voor alle 60-plussers worden verlaagd naar 1.000 euro. ING benadrukt wel dat klanten die limiet altijd kunnen verhogen.
Senior Flex, een belangenvereniging voor senioren, vindt de maatregel discriminerend. "Een algemene maatregel voor iedereen boven 60 is simpelweg discriminatie", zegt een woordvoerder. ING laat weten dat het zijn oudere klanten gewoon wil beschermen.

"Onderscheid op basis van leeftijd kan niet"
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding kreeg al verschillende meldingen en klachten binnen over de maatregel van ING. "Een onderscheid op basis van leeftijd kan niet, tenzij er een goede rechtvaardiging is", zegt het Centrum.
Photonews "Wij zullen vandaag nog bij ING om verduidelijking vragen en ervoor zorgen dat 60-plussers op geen enkele manier gediscrimineerd worden", besluit directeur Jozef De Witte van het Centrum.
Ook de politieke wereld reageert verontwaardigd. Ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) spreekt van een "overdreven reactie". "Het is onverstandig om deze maatregel te nemen zonder overleg met de 60-plussers", besluit de minister (foto).
Vicepremier en ontslagnemend minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) wil dat ING de maatregel intrekt. Ze stelt zich onder meer vragen bij de leeftijdsgrens. Die lijkt haar willekeurig gekozen, aangezien een grote groep 60-plussers nog professioneel actief is.

BEKIJK:

●  Het journaal 1 - 03/08/10:  Cashlimiet voor ouderen

BELUISTER:

●  60-plussers:  "Schandalig! Het is toch ons eigen geld"
●  Woordvoerder ING: "Veiligheid klant voorop"
        "'t Is niet voor onszelf, maar voor de veiligheid..."
●  OKRA: "Totaal verkeerd signaal"

 

Amper 10 uur later trekt ING na golf van protest
staart in en biedt biedt oudere klant excuses aan
bron: Nieuwsblad.be - 12/08/2010

Nadat de maatregel van ING om de opvraaglimiet van 60-plussers te beperken tot 1000 euro per week een storm van verontwaardiging deed opsteken, trekt ING nog dezelfde dag deze maatregel terug in. Maar of ouderen deze betuttelende houding van ING snel zullen vergeten, is een ander paar mouwen.

BRUSSEL Een kwart van de klanten van ING België krijgt dezer dagen een brief in de bus waarin voorzitter Eric Dralans vraagt zijn 'oprechte excuses' te aanvaarden. Allemaal zijn ze 60 jaar of ouder, net als Dralans zelf.

'Onze enige bezorgdheid was het preventief verhogen van de veiligheid van onze klanten en niet het beperken van de toegang tot hun geld', zegt de voorzitter in zijn brief. 'Maar we moeten vaststellen dat deze maatregel vele en hevige reacties heeft uitgelokt, zowel bij onze klanten als hij het grote publiek.'

ING, zo bleek vorige week dinsdag, wilde het bedrag dat senioren aan een bankautomaat kunnen opvragen, beperken tot 1.000 euro per week, 'om hen te beschermen tegen fraude'. Senioren, zo blijkt uit cijfers van de ombudsman van de sector, worden veel systematischer het slachtoffer van fraude met gestolen bankkaarten.

De beperking van de afhaallimiet zou ook de mogelijke schade bij fraude beperken tot 1.000 euro. Bij klanten die jonger zijn dan 60 zou de limiet onveranderd op 2.500 euro blijven. Bij concurrerende banken wordt informeel toegegeven dat zo'n maatregel heel zinnig zou zijn en van de senioren een minder interessante doelgroep voor fraudeurs zou maken.

Maar dat zeggen ze niet hardop, want het uitlekken van de ING-plannen bracht een storm van protest op gang. Senioren voelden zich volgens verenigingen die hen vertegenwoordigen en volgens diverse ministers, 'gediscrimineerd' en 'betutteld'. Omdat augustus een nieuwsarme maand is, was het verhaal vorige week dinsdag dan ook niet weg te branden uit het radio- en televisienieuws.

'Als een bank die naar u luistert', gaat Dralans daarom verder in zijn brief, 'kunnen we uw reactie niet negeren. Daarom hebben we onmiddellijk gereageerd en beslist om deze maatregel, die duidelijk niet aan uw noden voldeed, ongedaan te maken.'

Toch herinnert hij er zijn senioren-klanten subtiel aan - met in het achterhoofd wellicht het besef en de statistiek dat meer dan 98 procent van zijn klanten nooit meer dan 1.000 euro cash in een week opvraagt - 'dat uw bankkaart kan worden aangepast aan uw betalingsgedrag. Naargelang uw behoeften kunt u zelf de gebruikslimiet van uw kaart verhogen of verlagen door langs te gaan in uw ING-kantoor.'

BEKIJK:

●  04/08/10:  ING trekt staart in

terug naar boven

 

15/07/2010

SLECHTS 3 PARLEMENTSLEDEN OUDER DAN 60 JAAR

 

Ouderen in de politiek
bron: Vlaamse Ouderenraad

Sinds de verkiezingen van 2003 verzamelt het Centrum voor Politicologie (K.U.Leuven) informatie over het profiel van de Vlaamse kandidaten en de gekozenen. De politicologen stellen onder meer vast dat de gemiddelde leeftijd van een Vlaamse gekozene in het nieuwe federale parlement 44,9 jaar is. Slechts 3 parlementsleden zijn ouder dan 60 jaar.

terug naar boven

 

27/05/2010

MANTELZORGERS 102-JARIGE MAKEN EINDE AAN OCMW-TERREUR

 

OCMW-Houthalen pest oudste inwoonster van
 gemeente na 11 jaar weg uit rusthuis Vinkenhof

●  102-jarige verhuist samen met vertrouwensarts  naar ander rusthuis

●  "wij kunnen niet langer tolereren dat onze 102-jarige beschermelinge op het einde van haar
 leven de speelbal moet zijn van een mensonwaardig en dictatoriaal OCMW-bestuur"

lees meer op deze pagina van OUDERENHART.BE

terug naar boven

 

7/05/2010

VONNIS KORTGEDINGRECHTER m.b.t. TOEGANGSVERBOD MANTELZORGERS

 

OCMW-toegangsverbod voor mantelzorgers
 102-jarige naar Raad van State

 kortgedingrechter verklaart zich na 2,5 maand onbevoegd

 toegangsverbod niet door rechter bekrachtigd

Op 19/02/2010 werd het leven van de 102-jarige Antonia Nouwens en Herman Bielen en Hildegard Cornelissen als haar vertegenwoordiger, mantelzorgers en vertrouwenspersonen op een ingrijpende wijze ontwricht door een gewetenloos toegangsverbod tot het rusthuis, dat door het OCMW van Houthalen-Helchteren aan deze laatsten werd opgelegd. De mantelzorgers leidde bij hoogdringendheid een kortgedingprocedure in,  maar de rechter verklaarde zich op 6/05/2010 onbevoegd. In overleg met hun raadsvrouw mr. Parroni besloten Bielen en Cornelissen om het toegangsverbod aan te vechten bij de Raad van State.

lees meer op deze pagina van OUDERENHART.BE

terug naar boven

 

13/03/2010

NIEUWE TV-ZENDER PLEIT VOOR MEER ZORG OP MAAT

 

"Zorg vertrekt teveel vanuit de zorgverlener en de
organisatie en niet vanuit diegene die zorg nodig heeft"
www.zorganderstv.be
 

Sinds kort kan u elke eerste kalenderdag van de maand afstemmen op ZorgAndersTv, een gloednieuwe digitale themazender voor zorgverstrekkers en zorgvragers. Die is te bekijken via Telenet Digital TV en www.zorganderstv.be. ZorgAndersTv richt zich naar de volledige zorgsector, van woonzorgcentra tot kinderdagverblijven, van thuiszorg tot ziekenhuizen.

Het doel van de zender is zowel professionals als het grote publiek informeren en sensibiliseren over wat zorg op maat of anders zorgen is en hoe het kan ingevuld worden.

“Er zijn veel voorzieningen en diensten die vaak goed werk leveren. Toch zijn er veel signalen dat de zorg te gestandaardiseerd is, dat de zorg teveel vertrekt vanuit de zorgverlener en de organisatie en niet vanuit diegene die zorg nodig heeft”, ervaren initiatiefnemers Hilde Taillieu en Regan Knockaert, van Anders vzw.

Standaardzorg en zorg op maat
ZorgAndersTv wil duidelijk maken dat er een alternatief bestaat voor standaardzorg, nl. zorg op maat. “Zorgen dat mensen krijgen wat ze nodig hebben maar ook rekening houden met wat ze graag hebben en zelf echt belangrijk vinden”, aldus Hilde Taillieu.
“Hoe kan één gestandaardiseerde zorgaanpak van toepassing zijn op iedereen. Mensen verschillen van elkaar. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen wensen en behoeften. Als mensen zo verschillend zijn, waarom bestaat er dan standaardzorg? Zoveel dingen worden tegenwoordig bijna op maat van het individu gemaakt. Dat moet ook kunnen binnen de zorgsector. Dat kan ook binnen de zorgsector”, meent Regan Knockaert.
Elke maand gaat ZorgAndersTv op zoek naar zorgvoorzieningen die zorg op maat praktisch vertalen. Door te praten met zorgmedewerkers, bewoners, directie, patiënten, familieleden,…- kortom iedereen die in de zorgsector betrokken is – wordt duidelijk dat Anders Zorgen een haalbare kaart is die een meerwaarde biedt voor alle betrokken partijen.

Ruime blik
En er is meer. ZorgAndersTv wil de zorgsector in een positief daglicht stellen en zorg op een andere manier in beeld brengen. Daarnaast wil de zender alle informatie over de sector centraliseren en antwoorden bieden op de vele vragen die er zijn.
ZorgAndersTv wil ook de knelpunten niet uit de weg gaan en gaat daarom regelmatig aan tafel zitten met beleidsmakers om te praten over wat anders kan en wat anders moet.
Bovendien krijgt het onderwijs een volwaardige plaats, om zo ook de toekomstige zorgverleners te bereiken en elkaar te inspireren.
En dan zijn er nog de mantelzorgers en vrijwilligers die een plaats verdienen om te vertellen wat zij doen, wat zij nodig en belangrijk vinden.
ZorgAndersTv besteedt ook aandacht aan nieuwe ontwikkelingen in de zorgsector zowel op vlak van verzorging als verzorgingsmateriaal. Ook vacatures uit de sector worden belicht.
ZorgAndersTv wil met andere woorden een aanspreekpunt zijn voor iedereen die met de zorgsector te maken heeft.

Praktisch
De presentatie van ZorgAndersTv is in handen van Dieter Vandepitte, Radio2-stem en vast gezicht van de Lottotrekkingen op Eén.
Aflevering twee van ZorgAndersTv verschijnt op 1 april, zowel op internet als digitale tv. Vanaf dan komt er elke eerste van de maand een nieuwe aflevering.
ZorgAndersTv kan u bekijken op www.zorganderstv.be en via Telenet Digital TV. Druk op uw afstandsbediening op Extra, ga vervolgens naar Diensten en klik dan door op ZorgAndersTV. Niet onbelangrijk, alles is gratis te bekijken.

terug naar boven

 

7/03/2010

DEMENTIE: brochure Koning Boudewijnstichting

 

brochure:
Een andere kijk op dementie
bron: Koning Boudewijnstichting en Vlaamse Ouderenraad

 

Mensen die niet goed weten wat voor ziekte dit is, hebben de neiging ons te mijden. Ze voelen zich bij ons niet op hun gemak.” Deze en gelijkaardige uitspraken van personen met dementie waren voor de Koning Boudewijnstichting de aanleiding om een brochure samen te stellen die iedereen wil helpen om beter vertrouwd te raken met dementie.
De brochure wil meer begrip creëren, want patiënten blijven in de eerste plaats volwaardige mensen: dat is het grote uitgangspunt.

De brochure brengt nuances aan bij de negatieve beelden die wij van geheugenziektes hebben. Ze is luchtig opgevat en stelt foute opvattingen en misverstanden aan de orde. Ze vertrekt van clichés en vooroordelen, en werpt daar een ander licht op. In de brochure wordt de meest recente medische en psychologische kennis voor een groot publiek vertaald. Een groep wetenschappers heeft zich over de inhoud gebogen.

Een beter begrip van dementie zal ons helpen om mensen die met de ziekte te kampen hebben, met meer respect en een groter gevoel van solidariteit tegemoet te treden.

Auteur(s): Karin Rondia en Valentine Charlot

De brochure kunt u hier downloaden of bestellen bij de Koning Boudewijnstichting via 070 233 728.

terug naar boven

 

5/03/2010

PERSONEELSTEKORTEN IN DE ZORGSECTOR

 

Rusthuizen smeken om personeel
bron: Het Laatste Nieuws - 5/03/2010

Bijna elk rusthuis in Vlaanderen is dringend op zoek naar verpleegkundigen. Veel directies wachten al een jaar of langer op de eerste sollicitant. Dat schrijft de Coreliogroep op basis van een onderzoek in opdracht van Docendo, het adviescentrum van de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), waarbij over heel Vlaanderen 274 rusthuizen bevraagd werden.

In 2050 zullen er naar schatting drie keer zoveel tachtigjarigen en tien keer zoveel honderdjarigen zijn als vandaag. Hoe de rusthuizen de toestroom moeten opvangen die daaruit zal voortvloeien, is een groot raadsel. Nu al vinden ze amper verpleegkundigen die de openstaande vacatures willen invullen.

Negen op de tien Vlaamse rusthuizen zoeken momenteel verpleegkundigen. Drie op de tien wachten na een jaar nog altijd op de eerste sollicitant. Het noodgedwongen in dienst houden van mensen die niet voldoen, wordt stilaan vaste prik.

Al te laat
De onderzoeksresultaten steken schril af tegen die van de studies ter zake die de afgelopen jaren door de overheid werden besteld. Een aantal daarvan werd uitgevoerd door het onderzoeksteam van professor Jozef Pacolet, verbonden aan de KU Leuven. "Ik heb me tien jaar blauw geërgerd aan die studies", zegt Kurt Stabel van de FOS.

"Welke maatregelen de overheid ook moge nemen, het is sowieso al te laat. We gaan personeelsproblemen krijgen op alle niveaus in de zorgsector: in de ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg, maar vooral in de rusthuizen", aldus Stabel. (belga/odbs)

terug naar boven

 

19/02/2010

BIZAR TOEGANGSVERBOD OCMW-RUSTHUIS HOUTHALEN

 

OCMW-Houthalen isoleert brutaal
mantelzorgers van 102-jarige

Lees meer op deze pagina van ouderenhart.be

 

terug naar boven

 

5/02/2010

ZORG EN BEGELEIDING VAN MENSEN IS MAATWERK

 

Elke persoon met dementie gechipt?
bron: Vlaamse Ouderenraad - 5/02/2010

Wie in zijn omgeving met dementie geconfronteerd wordt weet hoe moeilijk het is om met dit ziektebeeld om te gaan. Het is vaak zoeken naar de juiste ‘ingangspoort’ om blijvend contact te maken en heel vaak, en niet enkel in een beginfase, zijn mensen met dementie nog betrokken op hun situatie. De berichtgeving rond het chippen van personen met dementie dient daarom enigszins in een ruimer maatschappelijk en ethisch perspectief te worden geplaatst.

Elke Vastiau van de Vereniging voor Steden en Gemeenten geeft terecht aan dat het een continu zoekproces is tussen - vrij vertaald - autonomie en geborgenheid. De menselijke waardigheid is hierbij richtinggevend. En dat zoekproces dient in een ruim overleg plaats te vinden met de bewoner zelf, zijn familie en de medewerkers. Zorg voor en begeleiding van mensen is immers maatwerk en is dus erg individueel bepaald. In het zorgplan dient er dan ook aandacht te zijn voor ‘wegloopgedrag’. Een chip kàn een hulpmiddel zijn maar is enkel maar een hulpmiddel, net zoals er zoveel andere bestaan. Bij het aanwenden ervan dient de hele context te worden meegenomen. Men dient blijvend de vraag te stellen naar de motieven van het wegloopgedrag en dit goed in kaart te brengen. Het is een beschermende maatregel die dan ook door de zorgverleners op regelmatige wijze dient te worden geëvalueerd op de meerwaarde voor de veiligheid van de bewoner met dementie. Het blijven investeren in het beluisteren van de persoon met dementie en eventueel zijn familie mag hierbij niet uit het oog verloren worden.

Zijn wij dan tegen preventieve maatregelen? Integendeel! Welke zoon of dochter van een persoon met dementie wil immers niet dat hij of zij zo goed mogelijk wordt verzorgd, eens de keuze gemaakt werd voor een opname in een woonzorgcentrum? Van belang is echter wel dat deze maatregelen kaderen in een ruimer concept van levenskwaliteit en van kwaliteit van zorg. De architecturale context van een voorziening is hierin ook een belangrijk issue.
Verder dient ook te worden aangestipt dat een woonzorgcentrum deel uitmaakt van een lokale gemeenschap. En ook politiediensten maken hier deel van uit. Als goed praktijkvoorbeeld verwijzen we graag naar de politiezone Hekla (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar). Onder impuls van het regionale expertisecentrum dementie Orion in Wilrijk bracht de politie alle belanghebbende partners bijeen: woonzorgcentra, thuiszorgdiensten, familieleden inclusief de Cel Vermiste Personen en Child Focus, om vanuit de bestaande expertise een protocol uit te werken met betrokkenen. Binnen het half uur na een vermissing van een persoon (met dementie) verschijnt op alle computers van alle medewerkers van deze politiezone een bericht met het signalement van de vermiste en start de procedure. Hierbij werden ook de politiediensten getraind in het omgaan met personen met dementie. Het doel hiervan is om op een humane wijze een vermissing snel tot een goed einde te brengen. In de afgelopen jaren bewees deze werkwijze zijn meerwaarde, niet alleen voor personen met dementie maar ook voor andere risicogroepen. De uitbreiding naar de thuissituatie is volgens ons ook erg belangrijk: twee derde van alle personen met dementie verblijft immers thuis en de groep personen met dementie zal de komende jaren alleen maar groeien. Hier schuilt dus wel degelijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid waarbij het aanmoedigen van burennetwerken en het creëren van een sociaal vangnet in de nabije omgeving aan de orde zal zijn, zelfs ruimer dan het dementiethema op zich.

De Koning Boudewijnstichting lanceerde onlangs een oproep voor projecten om, naar Duits voorbeeld, te kunnen spreken van een dementievriendelijke gemeente. Het initiatief als dat van de politiezone Hekla werd onlangs door hen geselecteerd in het kader van deze oproep. Het verdient, naast dat van potentiële initiatiefnemers elders, onze steun en aanmoediging en het toont ook aan dat een zorgzame samenleving veel meer is dan enkel maar het ’chippen’ van kwetsbare personen.

Jurn Verschraegen is coördinator van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw

Meer informatie:  Jurn Verschraegen coördinator Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw - Lokkaardstraat 8 2018 Antwerpen - 070 224 777 - www.omgaanmetdementie.be 

terug naar boven

 

4/02/2010

DEMENTIE GROOTSTE UITDAGING VAN 21ste EEUW

 

Dementie twee keer zo duur als kanker en
 vier keer zo hoog als voor hartpatiënten
bron: Het Laatste Nieuws - 4/02/2010

De totale kosten voor dementie zijn twee keer zo hoog dan de kosten voor kanker, en vier keer zo hoog dan de kosten voor hartpatiënten. In dat bedrag zitten de kosten voor de gezondheidszorg, de sociale werkers en de zorgende familieleden. Onder andere de lange institutionele verzorging die dementiepatiënten opeisen, jagen de kosten de hoogte in.

Patiënt
Op patiëntenniveau is het verschil nog frappanter: een dementerende kost de gezondheidszorg alleen vijf keer zoveel als een kankerpatiënt. Aangezien de bevolking steeds ouder wordt, stijgt het aantal patiënten met dementie, wat een zware druk legt op het gezondheidssysteem.

Onderschat probleem
In Groot-Brittannië berekenden enkele wetenschappers dat over 15 jaar een miljoen Britten aan Alzheimer zullen lijden. Overigens lijkt het probleem fel onderschat, omdat huisartsen niet getraind zijn om de signalen van dementie te herkennen. Slechts een derde van de dementerende Britten zou gerapporteerd zijn.

Geld voor onderzoek
"Nu al kost dementie het systeem twee keer zoveel als kanker, maar voor elke pond die aan kankeronderzoek wordt gespendeerd, gaat maar 8 cent naar onderzoek naar dementie. Dit wordt een probleem."

"Grootste uitdaging"
"Dementie is de grootste uitdaging van de 21ste eeuw. Het probleem is groter dan we dachten, en de werkelijke impact van dementie werd te lang genegeerd. We moeten meer geld besteden aan onderzoek naar dementie, zodat we de ziekte kunnen vertragen of zelfs genezen. Miljoenen nu kunnen ons later miljarden besparen", aldus Rebecca Wood, voorzitter van het fonds voor dementie.

Verschil in perceptie
Professor Alastair Gray treedt haar bij. "Het verschil in fundering is te wijten aan een verschil in perceptie. Iedereen kent wel iemand met kanker en hartproblemen die werden behandeld en herstelden van de ziekte. Daardoor leeft de perceptie dat er iets kan aan gedaan worden, en dat meer geld voor onderzoek ervoor zal zorgen dat er nog méér kan gedaan worden.

Dat staat in schril contrast met dementie. De ziekte kan nauwelijks vertraagd worden, laat staan behandeld. Het heeft een aura van 'onvermijdbaarheid'. Maar dat zou een motivatie moeten zijn om meer onderzoek te doen en niet minder, zodat we toch een behandeling vinden." (edp)

terug naar boven

 

10/01/2010

DEMENTIE: ZORGT SOUVENAID VOOR DOORBRAAK?

 

Een milkshake die dementie tegenhoudt
bron: Het Laatste Nieuws  - 10/10/2010

Een milkshake, dat is wat Alzheimerpatiënten dagelijks moeten drinken om de ziekte tegen te houden. Niet zomaar een milkshake, maar een aardbeienmilkshake met geheugenverbeterende stoffen. Over twee jaar zou de milkshake, Souvenaid genaamd, op de markt kunnen komen.

Experiment
Een groep oudere mannen en vrouwen in een vroeg stadium van Alzheimer deed mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg de milkshake te drinken bij het ontbijt, de andere helft kreeg een placebo, dat hetzelfde smaakte maar niet dezelfde werkbare stoffen bevatte.

Na een reeks geheugentesten bleek dat de milkshakegroep tot meer dan twee keer zo goed presteerde op het einde van het proefproject dan aan het begin. Over het algemeen verbeterde hun geheugen met 40 procent, terwijl dat bij de placebogroep 24 procent was.

Het drankje verbeterde de prestaties op oriëntatie en ruimtelijk inzicht evenwel niet. Vermoed wordt dat dat komt omdat deze vaardigheden pas in een latere fase worden aangetast.

Moedermelk
Souvenaid bevat voedingsstoffen die goed zijn voor de hersenen en die ook natuurlijk voorkomen in moedermelk. Het gaat om drie sleutelelementen (omega 3-vetzuren, uridine en choline) en aanvullende voedingsstoffen zoals vitamines B en anti-oxidanten.

Synapsen
In plaats van de hersencellen aan te pakken, zoals de huidige medicatie doet, pakt het drankje vooral de verbindingen ('synapsen') tussen de hersencellen aan. Deze verbindingen zijn cruciaal in het geheugenproces. Schade aan die verbindingen, veroorzaakt veel van de symptomen van Alzheimer, waaronder ook geheugenverlies.

Apotheek
Grotere onderzoeken moeten de resultaten nu bevestigen. Als dat gebeurt, dan komt de milkshake wellicht op de markt door Danone. Het is waarschijnlijk dat de drank niet in supermarkten, maar via apotheken wordt verdeeld.

Tegen Alzheimer kan momenteel weinig gedaan worden. Er bestaan medicijnen, maar die helpen maar tijdelijk en niet bij iedereen. (edp)

terug naar boven

 

6/01/2010

UITZONDERLIJK OF UITZONDERLIJK BEKEND?

 

  

Bejaarde sterft op het toilet
bron: Het Nieuwsblad 28/07/2006

HULSHOUT/ AARSCHOT - De directie van het seniorencentrum Ter Nethe in Hulshout wijst een medewerker de deur omdat die een zware beroepsfout zou hebben gemaakt. De bejaardenverzorger zou een van de bewoners, een man uit Aarschot, naar het toilet hebben begeleid en hem vervolgens zijn vergeten. Toen andere verzorgers de man anderhalf uur later aantroffen, bleek die op het toilet te zijn overleden.

De feiten dateren van vorige week donderdag. Frans V. (73) uit Aarschot verbleef al een vijftal jaar in het rustoord. De omstandigheden van het overlijden zijn ondertussen door twee artsen onderzocht. De conclusie van het parket in Turnhout luidt dat V. een natuurlijke dood is gestorven. Het stoffelijk overschot werd gisteren gecremeerd. Volgens het parket in Turnhout heeft de familie geen klacht ingediend tegen het rusthuis of tegen personen. Voor de directie van het rustoord is het laatste woord daarmee echter niet gezegd.

Volgens bronnen binnen het OCMW heeft de betrokken medewerker aan het einde van zijn dienst nagelaten zijn collega's te zeggen dat de bewoner nog van het toilet moest worden gehaald, wat een reden kan zijn voor ontslag op staande voet. De bejaardenverzorger nam contact op met zijn vakbond. ,,Betrokkene is zeer aangeslagen door wat er is gebeurd maar meent dat hij geen fundamentele misstap heeft begaan'', zegt Luc Maes van CCOD. ,,Het is alleszins een zeer spijtige geschiedenis. Maandag kreeg de verzorger te horen dat hij niet meer moest komen. Het officiële schrijven hebben we nog niet ontvangen. Als dat het geval is, willen we eerst intern uitzoeken of het ontslag om dringende redenen gewettigd was. Als er redenen zijn om hieraan te twijfelen, zullen we dit aanvechten.''

Het voorbije jaar kwam het rustoord Ter Nethe een paar keer in de krant omdat de dienstverlening door personeelsgebrek onder druk kwam te staan. ,,Die problemen waren ondertussen van de baan'', weet OCMW-voorzitster Esmeralda Verbraeken. "Ook tijdens deze vakantieperiode is de bezitting voldoende groot. Daar moet geen verschoning worden gezocht.'' (MPH)

terug naar boven

 

10/12/2009

PIJNBESTRIJDING vs EUTHANASIE

 

Huisarts vrijgepleit van vijfvoudige moord

 meer dan een kwart van overlijdens ongewild versneld door pijnmedicatie


Een Oostendse huisarts is door de raadkamer van Brugge vrijgesteld van vervolging. Hij was verdacht van vijfvoudige moord door onterechte euthanasie.


De bal ging aan het rollen begin juli 2005. Op dat moment diende de vzw Sint-Monica, die onder meer twee rust- en verzorgingstehuizen in Oostende beheert, een klacht in tegen huisarts B.D.W. De dokter had in de periode 2000-2005 vijf hoogbejaarde, dementerende patiënten een dosis morfine toegediend. Niet met het oog om ze te doden - daarvoor was de dosis te klein - maar wel om hun lijden te verzachten.

Belangrijk precedent
Omdat de vijf allemaal kort na toediening van de morfine stierven, besloot de vzw een klacht in te dienen wegens onwettelijke euthanasie, in de praktijk vijfvoudige moord. De man vloog voor drie dagen de cel in en het parket opende een onderzoek. Nadat hij drie jaar in het ongewisse gelaten was of hij al dan niet naar assisen zou moeten, werd hij nu vrijgesproken.

Opvallend is dat de familieleden van de overledenen achter de dokter bleven staan: zij wisten dat de dood naderde en waren ervan op de hoogte dat het toedienen van morfine het proces kon versnellen. De zaak is volgens experts een belangrijk precedent omdat ze aantoont dat artsen recht in hun schoenen staan als ze pijnbestrijding toedienen aan terminale patiënten, zelfs al kan die tussenkomst de levensduur verkorten.

Wet te vaag
Rust- en ziekenhuizen maken nog te vaak onvoldoende onderscheid tussen pijnbestrijding en euthanasie, meent Wim Distelmans, professor palliatieve zorg aan de VUB en voorzitter van de federale commissie euthanasie.

Daardoor lopen artsen niet alleen het risico om onterecht beschuldigd te worden van moord maar komt ook de zorg in het gedrang. "Telkens als zoiets gebeurt, zet het andere artsen aan het denken. Hoewel ze weten dat het gewettigd is wat ze doen, zullen ze zich misschien niet meer wagen aan pijnbestrijding", stelt Distelmans. Volgens de professor is het nodig dat er, net zoals voor euthanasie, een duidelijke wettelijke regeling komt voor de andere beslissingen omtrent het levenseinde. Op dit moment is de wet te vaag, terwijl de situatie toch erg vaak voorkomt: volgens de recentste gegevens, uit 2007, wordt meer dan een kwart van de overlijdens in Vlaanderen ongewild versneld door pijnmedicatie.

"Ik pleit voor een federale commissie die kan dienen als buffer tussen arts en parket. Telkens als er een klacht komt, zou die commissie kunnen oordelen of er een gegronde reden is voor twijfel, of dat het om een goede medische beslissing ging", besluit Distelmans. (Kim Herbots)

terug naar boven

 

25/11/2009

VERPLEEGDOSSIER BIJHOUDEN OF BOETE

 

Tot 25.000 euro boete bij geen
of onvolledig verpleegdossier

bron: Het Belang van Limburg - 25/11/2009

Hasselt - Uit onderzoek van het RIZIV blijkt dat 95% van de zelfstandige thuisverplegers geen of een onvolledig verpleegdossier bijhoudt van zijn patiënten. Het RIZIV deelt boetes uit bij onvolledige dossiers. Die kunnen oplopen tot 25.000 euro.

Het probleem van de verpleegdossiers sleept al langer aan. Thuisverplegers zijn verplicht om van elke patiënt die zij verzorgen - gemiddeld heeft een verpleger zo'n 20 patiënten - een dossier bij te houden. "Probleem is dat die dossiers veel te ingewikkeld zijn en dat het invullen ervan veel te veel tijd in beslag neemt", zegt Nancy Willen, verantwoordelijke van de dienst Thuisverpleging van de Voorzorg Limburg. "Sommige thuisverplegers zijn van 5 uur 's morgens tot 23 uur 's avonds in de weer en hebben gewoon de tijd niet om die dossiers bij te houden.
Om de problematiek aan te kaarten organiseerde Voorzorg Limburg gisteren een studiedag over verpleegdossiers. Zo'n 420 thuisverplegers kregen er uitleg over de wetgeving rond verpleegdossiers.
Bij het RISIV geven ze toe dat het systeem van de verpleegdossiers te complex is. "Een werkgroep zoekt nu uit hoe we het systeem eenvoudiger kunnen maken", klinkt het bij het RIZIV. (KoSn)

terug naar boven

 

24/11/2009

RESIDENTEN WILLEN IN EERSTE PLAATS WARME ZORG

bron: Het Laatste Nieuws - 24/11/2009

 

Ervaring, vriendelijkheid en communicatie voor
rusthuisbewoner belangrijker dan etniciteit


maar één op tien wil geen allochtone verzorger


Voor ongeveer 80 procent van de residenten in woon- en zorgcentra maakt de afkomst van een zorgverlener niets uit, zolang hij of zij de taal goed spreekt. Dat blijkt uit een beperkt onderzoek van het Antwerpse Minderhedencentrum de8 en Artesis Hogeschool Antwerpen in zes woon- en zorgcentra. Bij een op de tien residenten is er wel sprake van duidelijk racisme.

Racisme
"Taal is wel een belangrijk element", zegt onderzoekscoördinator Saloua Berdai. "Residenten zeggen dat het soms moeilijk is om allochtone hulpverleners te verstaan of zichzelf duidelijk te maken. Daarbij gaat het geregeld om dialect."

Toch krijgen zorgverleners ook te maken met racisme. Een op de vijf residenten zegt ontevreden te zijn met hun aanwezigheid en bij een op de tien is sprake van duidelijk racisme. "Die laatste bewoners willen bijvoorbeeld niet worden geholpen door een allochtoon personeelslid", zegt Berdai.

Goede punten
Nochtans scoren allochtone zorgverleners over het algemeen hoog bij de ondervraagde residenten. "Er wordt gezegd dat ze tijd en geduld hebben, begripvol zijn en aandacht besteden aan de residenten", aldus Berdai. Die elementen zijn bovendien belangrijk voor het thuisgevoel.

De onderzoekers concluderen dat etniciteit een beperkte invloed heeft op de zorgrelatie, maar dat ervaring, vriendelijkheid en communicatie veel belangrijker zijn. Het rapport is vanaf morgen beschikbaar op www.diversiteitswijzer.be. (belga/sam)
 

terug naar boven

 

21/11/2009

OUDERENWEEK

 

Ouderenweekactie in stations was groot succest

De Vlaamse Ouderenraad liet de Ouderenweek dit jaar niet ongemerkt voorbij gaan. Elke dag waren we aanwezig in een station. We startten in Brussel en doorkruisten de vijf Vlaamse provincies. Naast het uitdelen van bladwijzers, was er telkens een infostand en een ludieke act voorzien.

Op die manier werd de Vlaamse Ouderenraad bij een ruimer publiek bekend gemaakt en werd ook aandacht gevraagd voor de vele onmisbare rollen die 60-plussers opnemen in de samenleving. De voorbijgangers waren aangenaam verrast. De actie kon bovendien op heel wat persbelangstelling rekenen. Op Vlaamse Ouderenraad kunt u de verschillende artikels, reportages en foto’s raadplegen.

terug naar boven

 

3/11/2009

OPMERKELIJKE UITSPRAAK VAN RECHTER IN ZWEDEN?

bron: Het Laatste Nieuws - 3/11/2009

 

Hoogbejaard koppel (99 + 97) mag niet naar rusthuis
wegens te gezond en plaatsgebrek

Een hoogbejaard koppel in Zweden mag niet naar een rusthuis. De man van 99 en de vrouw van 97 zijn te gezond en komen dus niet in aanmerking voor een stekje, menen de gemeente Mjölby en de rechtbank maar de familie van het koppel beweert het tegendeel.

Plaatsgebrek
De vrouw zou heupproblemen hebben en de man sukkelt met evenwichtsproblemen. De familie wil dan ook dat ze opgenomen worden in een bejaardentehuis. Vandaag wonen ze nog zelfstandig in een huis. Om de veertien dagen komt er wel een poetsploeg langs. Volgens de gemeente en de rechtbank moet extra hulp gewoon volstaan, net als een alarmsysteem. Sven-Åke Persson van de gemeente zegt dat er een plaatsgebrek is. "We willen het koppel meteen een plaatsje aanbieden maar alles is volzet. Ze verkeren nog in een prima conditie en dus is een opname niet meteen noodzakelijk. We voelen ons in onze zienswijze ook gesterkt door de uitspraak van de rechter. Trouwens met de extra hulp van de gemeente moeten ze in staat zijn om thuis verder te leven", besluit hij. (hlnsydney)

terug naar boven

 

26/10/2009

RIJGEDRAG OUDEREN

bron: Het Laatste Nieuws - 26/10/2009

 

Oudere automobilisten rijden veilig


bekijk filmpje - Het Laatste Nieuws - 26/10/2009

zestigers meest geliefde groep
 bij verzekeraars

Ouderen een gevaar op de weg? Nee hoor: uit cijfers van verzekeringsmaatschappijen blijkt dat zestigers de meest gemiddelde categorie zijn bij verzekeraars en dus het veiligst rijden. Zelfs 80-plussers zijn minder in ongevallen betrokken dan jonge beginnende bestuurders van 18-25 jaar.
Dat oudere automobilisten niet noodzakelijk een gevaar op de weg zijn, bevestigt ook het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Bovendien is ieder verouderingsproces zo individueel dat je heel moeilijk een leeftijd kan plakken op het moment waarop iemand minder rijgeschikt is, aldus Werner De Dobbeleer van het BIVV.

 

terug naar boven

 

15/10/2009

ROKEN IN RUSTHUIZEN

 

Rusthuisbewoners opgelucht
na afblazen rookverbod in kamers
bron: Het Belang van Limburg - 15/10/2009

HASSELT - Het algemene rookverbod in rusthuizen, op 14/10/09 door N-VA aangekondigd (zie lager), komt er dan toch niet. Welzijnsminister Jo Vandeurzen stelde dat de rusthuizen zelf moeten beslissen wie wat en waar men mag roken. Ondertussen deed de aankondiging wel nogal wat oude harten overslaan.

 

rookverbod in privékamers rusthuisbewoners
maar aparte rookruimte moet zeker kunnen
14/10/2009

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gaat op voorstel van N-VA-parlementslid Lies Jans het algemeen rookverbod in rusthuizen uitbreiden naar de privé-kamers van de bewoners. Op dit ogenblik moet iedere voorziening nog voor zichzelf bepalen wat mogelijk is. Aanleiding is het dodelijk ongeluk in een Waals-Brabants rusthuis.

Op 5 oktober vielen er twee dodelijke slachtoffers na een brand in een Waals-Brabants rusthuis. Dertien andere bewoners werden met een zware rookintoxicatie naar het ziekenhuis overgebracht. Een niet gedoofde sigaret lag aan de basis van de tragische gebeurtenis.

In het verleden gebeurde er al talloze vergelijkbare ongelukken, telkens met dodelijke afloop&rdquo;, zegt Lies Jans. Bejaarden zijn sowieso al kwetsbare mensen zodat het minste voorval aanleiding kan geven tot een fatale afloop. Uitbreiding van de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin stelde het Limburgse parlementslid aan minister Vandeurzen voor om het algemeen rookverbod in rusthuizen uit te breiden naar de privé-kamers van de bewoners. De Limburgse minister antwoordde dat hij werk zal maken van een besluit met aanvullende veiligheidsnormen voor alle sectoren die onder het woonzorgdecreet vallen.

Vandeurzen stipte wel aan dat dit een werk van lange adem is. Hij voorziet een ontwerpbesluit voor begin 2010. Er wordt ook een Vlaamse Commissie Brandveiligheid opgericht die advies zal geven over deze nieuwe regelgeving.

Ik wil hier helemaal niet het pleziertje van de rusthuisbewoners afnemen of overdreven betuttelend doen, stelt Jans. Een aparte rookruimte moet bijvoorbeeld zeker kunnen. Wel wil ik dat er duidelijke afspraken bestaan om incidenten, zoals in Waals-Brabant, in de toekomst te voorkomen.
 

Begrijpelijk moeten drama's zoals brand in een rusthuis met alle mogelijkheden voorkomen worden. Maar voor perfect lucide rokende rusthuisbewoners zal een rookverbod opnieuw een aanslag vormen op hun steeds tanende vrijheid en zelfbeschikking. Na een noodgedwongen afscheid van hun hebben en houden, blijft er straks niet veel meer over dan gelaten blijven zitten in een wachtkamer des doods. Hopelijk worden er samen met een rookverbod ook consequente eisen gesteld aan rusthuizen, voor een gezellige en op elke afdeling verplichte rookruimte...

 

Rusthuisbewoners het roken op de kamer verbieden?
Of kan je hen dat plezier niet ontzeggen?
TERZAKE - 25/02/2009 - reportage Robin Ramaekers

Twee branden op een week tijd in twee Vlaamse rusthuizen met telkens een dodelijk slachtoffer zorgen ervoor dat de discussie over het verbieden van roken in rusthuizen weer brandend actueel is.

Rusthuisorganisaties Zorgnet Vlaanderen en Ferubel zijn alvast voor een algemeen rookverbod in rusthuiskamers. Ook voor minister van Volksgezondheid Veerle Heeren zou een verbod ideaal zijn, maar tevens ook niet evident. Volgens de minister is een rookverbod ingewikkeld omdat je het niet kan vergelijken met een rookverbod in de horeca. Want naar een café ga je voor je plezier en het rusthuis is je thuis. En je kan niet zeggen dat je thuis niet mag roken, argumenteert het kabinet van de minister. Maar hoe denken de bewoners van rusthuizen er zelf over?
Robin Ramaekers trok voor Terzake naar een rusthuis in Gent.

 

radio-interview  met Elke Vastiau:
"Respect voor bewoner is hem
ook eigen keuzes laten maken"

"Rookverbod als restrictieve maatregel lijkt misschien
evidenter, maar het kan heel snel ontsporen"

bron: radio 1 - 25/02/2009

'We moeten de sigaret in rusthuiskamers verbieden' zeggen rusthuisorganisaties Zorgnet Vlaanderen en Ferubel.
Elke Vastiau van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten denkt er anders over.

"Het afwegen van individuele rechten ten opzichte van veiligheid is geen eenvoudige discussie."

"Het is niet omdat je zorg nodig hebt, dat je ook geen eigen beslissingen meer zou mogen nemen."

"Heel wat rusthuisbewoners zijn nog erg lucide."

 

 


Quirit cartoon - bron Het Belang van Limburg

 

 

terug naar boven

 

5/10/2009

PESTGEDRAG IN RUSTHUIZEN

bron: Het Belang van Limburg - 6/10/2009

1 op 5 rusthuisbewoners gepest

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat één op de vijf senioren in rusthuizen gepest wordt door medebewoners. “In Vlaanderen is die toestand even schrijnend”, zegt geriater Lucien De Cock.

Niet alleen kinderen, maar ook tachtigplussers maken elkaar het leven zuur. Terwijl alle preventieprojecten rond pestgedrag gefocust zijn op pesten op school of op het werk, blijkt dat er in de rust- en verzorgingstehuizen onderling tussen de oudjes veel gekoeioneerd wordt. Zo’n 20 procent van de bewoners van verzorgingshuizen zegt weleens te worden gekweld door medebewoners.
“Ik kijk hoegenaamd niet op van deze studie”, zegt geriater De Cock. “Ik maak het dagdagelijks mee dat ik moet zeggen: ‘Madame, dat is nu toch niet schoon van u dat ge zoiets zegt of doet’."

Rivaliserende vrouwen
“80 procent van de rusthuisbewoners is van het vrouwelijk geslacht. Er is dus een groot vrouwenoverschot en een mannentekort. Op jaloezie staat geen leeftijd. Sommige vrouwen claimen dat een bepaalde man hun vriend is en kunnen niet verdragen dat een andere vrouw ook aandacht van die man krijgt."
"Ze wreken zich door kleding te verstoppen, het kleineren aan tafel of ze gaan kwaadspreken over hun rivale tegen de verpleging. Dat intimideren van het personeel kan heel ver gaan.” Gevolgen van de pesterijen zijn depressiviteit, angst en sociale eenzaamheid.'  (Kristin Matthyssen)

terug naar boven

 

8/09/2009

WORDT ALZHEIMER BEHANDELBAAR?

bron: BELGA

'Doorbraak in strijd tegen alzheimer'

BRUSSEL - Een team van internationale wetenschappers, met onder meer de Vlaamse professor Christine Van Broeckhoven, heeft het onderzoek naar alzheimer in een stroomversnelling gebracht.

"De resultaten zullen het onderzoek in een stroomversnelling brengen", aldus Van Broeckhoven. "We zullen beter kunnen voorspellen wie risico loopt om alzheimer te ontwikkelen en er komen meer mogelijkheden om de ziekte af te remmen." Ze spreekt van de grootste doorbraak in vijftien jaar.

Aan het Belgische luik van het onderzoek werkten wetenschappers van het VIB, het Instituut Born-Bunge en de Universiteit Antwerpen mee. Samen met het internationale team ontdekten ze dat de genen ApoJ, CR1 en PICALM een rol spelen in de aanmaak van het eiwit dat plakken vormt in de hersenen van alzheimerpatiënten.

In de jaren negentig werd een eerste genetische risicofactor geïdentificeerd en pas nu konden er drie andere met zekerheid worden vastgesteld. "Het onderzoek naar alzheimer is een erg competitieve business", zegt Christine Van Broeckhoven. "Er is veel geld te verdienen met de geneesmiddelen en dat maakt de samenwerking tussen verschillende instellingen moeilijk."

Het is de eerste keer dat op een dergelijke schaal internationaal de koppen bij elkaar worden gestoken. De wetenschappers voerden tests uit op 20.000 proefpersonen, waarvan 2.000 in België.

Wereldwijd lijden 30 miljoen mensen aan dementie. Binnen twintig jaar zal dat aantal verdubbelen.

Wie vragen heeft over het onderzoek kan terecht op vragen.informatie@molgen.vib-ua.be .

terug naar boven

 

7/09/2009

DEMENTIE: genetische aanleg, cholesterolhuishouding
en ontstekingsprocessen bepalende factoren

bron: Het Belang van Limburg - 7/09/2009

In 2029 dubbel zoveel dementen

BRUSSEL - Wereldwijd lijden 30 miljoen mensen aan dementie. Over twintig jaar zal dat aantal nog verdubbeld zijn. "Dat heeft alles te maken te maken met de stijgende levensverwachting", vertelt professor Christine Van Broeckhoven.

"65-plussers vallen in de risicogroep voor dementie. In de groep van de 85-plussers is de helft van de vrouwen dement. Bij de mannen ouder dan 85 jaar is eenderde dement. En dat risico blijft nog stijgen met de leeftijd.", aldus professor Christine Van Broeckhoven.
Zij lag mee aan de basis van een grote doorbraak in het onderzoek naar Alzheimer. Er werd ontdekt dat de genen ApoJ, CR1 en PICALM een rol spelen in de aanmaak van het eiwit dat plakken vormt in de hersenen van Alzheimepatiënten. In de jaren '90 werd een eerste genetische risicofactor geïdentificeerd en pas nu konden er drie andere met zekerheid worden herbevestigd.
Van Broeckhoven: "We zullen nu beter kunnen voorspellen wie risico loopt en er komen meer mogelijkheden om de ziekte af te remmen."

gezonde bloedvaten
De onderzoekers stelden naast de genetische aanleg ook vast dat gezonde bloedvaten een cruciale rol spelen in het al dan niet ontwikkelen van Alzheimer. Van Broeckhoven: "Een goede cholesterolhuishouding is heel belangrijk. Wie cholesterolverlangende middelen slikt, is beter beschermd tegen dementie."
"We hebben ook ontdekt dat ontstekingsprocessen eveneens een uitlokkende factor zijn. Wie niet-steroïde ontstekingsremmers neemt, is beter beschermd. Zo zien we dat oude mensen die lange tijd ontstekingsremmers moeten slikken na het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe heup, minder snel dementie ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten. Wat niet betekent dat iedereen nu zomaar preventief cholesterolverlagende middelen en ontstekingsremmers moet gaan slikken. We moeten de strijd aangaan met gepersonaliseerde medicatie, afhankelijk van de genetische aanleg.  (KMa)

terug naar boven

 

3/07/2009

HOE ZIT HET MET DE LEEFTIJDSAANDUIDING?

bron: Het Belang van Limburg - 3/07/2009

Vaak verjaard, maar nog niet bejaard
Wanneer is een mens jong, middelbaar of oud?


Tina Turner (70)   °
26/11/1939
(foto 16/01/2009)

Annemie is 50 geworden (proficiat) en krijgt tot haar verbazing een kaart van de CM: 'U bent nu medior'. Een andere lezeres is verontwaardigd dat een 67-jarige 'bejaard' werd genoemd in onze krant. Hoe zit het leeftijdsaanduidingen, wanneer is een mens jong, middelbaar of oud?

Kim De Cuyper maakte haar thesis in de handelswetenschappen over het beeld van ouderen in de Vlaamse kranten: "Dat is niet eenvoudig. De meest gebruikte woorden zijn 'bejaarden' en 'ouderen'. In de ene krant is dat vanaf 55 jaar, in de andere krant vanaf 65 jaar." Zij pleit voor een minder emotioneel geladen leeftijdsaanduiding: de X-jarige of de X-plusser: "Vijftigplussers zijn een steeds grotere, aantrekkelijke consumentengroep, ook in de dagbladverkoop. Zij vereenzelvigen zich niet met het stereotype beeld van de sukkelende rusthuisbewoner, wat de term 'bejaard' uitstraalt."
Taalkundige Tom Vos beaamt die stelling: "Volgens Van Dale is men bejaard of 'gevorderd in jaren' boven de 65 maar door de razendsnelle ontwikkelingen in de maatschappij voelen veel 65-plussers zich nog (lang) niet bejaard of oud. Daarom is de term 'medior', afkomstig uit de human resources, ingevoerd: middelbaar van leeftijd maar met mogelijkheden tot doorgroei. De term is minder zwaarbeladen dan 'oudere' of 'bejaarde'. Bejaard is men tegenwoordig boven 80, hoogbejaard boven 90. (HP)

terug naar boven

 

28/05/2009

HOSPITALISATIEVERZEKERING WAS TE DUUR?

 

Hospitalisatieverzekering opgezegd?
Tot 30 september krijgt u de kans voor
een nieuwe, betaalbare formule

Na de prijsstijgingen in de hospitalisatieverzekering en de goedkeuring van het wetsontwerp ontwikkelde Assuralia, op vraag van minister Reynders, een gedragscode hospitalisatieverzekeringen om ouderen en chronisch zieken de kans te geven opnieuw een betaalbare hospitalisatieverzekering aan te gaan. U vindt het document hieronder terug.

Het Vlaams Patiëntenplatform bezorgde een persbericht daaromtrent dat u in bijlage kan nalezen.

Interesse? Lees verder op Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw

terug naar boven

 

20/05/2009

CORRECTIONELE RECHTBANK

 

Rusthuisdirecteur beschuldigd
van mishandeling bewoners
bron: De Standaard - 20/05/2009

ZOUTLEEUW - De directeur van het rusthuis in Zoutleeuw zou de bewoners onder andere geslagen hebben en hen de toegang tot voedsel hebben ontzegd. Hij verdedigt zich voor de rechtbank.

Het lijstje van beschuldigingen is lang: slagen aan de bewoners, het serveren van vervallen etenswaren, het toedienen van kalmeermiddelen zonder voorschrift, de bewoners niet voorzien van de nodige verwarming, het hergebruik van vuile pampers en bedonderleggers en het niet aanbieden van aparte dieetvoeding. Directeur Bruno R. zou zijn boekje meermaals te buiten zijn gegaan. Dat is in ieder geval wat een aantal ex-personeelsleden van Reniers beweren. De man werd door de correctionele rechtbank van Leuven op het matje geroepen en ging in het verweer.

Hij stelt: 'Blijkbaar zijn er een aantal ontevreden ex-personeelsleden die de krachten gebundeld hebben. Alleen weet ik niet tegen welke feiten ik me moet verdedigen want er is geen enkel personeelslid dat wil getuigen. Hoe had ik in hemelsnaam twintig jaar lang een leidinggevende functie kunnen uitoefenen als ik dergelijke feiten zou plegen? Bovendien zijn er tal van verklaringen die de feiten weerlegd hebben. Jammer dat ik door een aantal mensen word geviseerd.'

Volgens de procureur was het echter door zware druk uit te oefenen dat de huidige personeelsleden en bewoners niks negatief over de directeur te vertellen hebben. Het zouden vooral de bewoners zijn, die zich niet kunnen verdedigen, die het slachtoffer zijn, denkt de procureur. 'Dat zoveel verschillende personen onafhankelijk van elkaar naar dezelfde feiten verwijzen, betekent dat de feiten zich effectief voorgedaan moeten hebben.'

De procureur eist een gevangenisstraf van twaalf maanden (eventueel met uitstel) en een boete van 250euro. De advocaat van de directeur, Guy Michel, begrijpt niet dat er nooit brieven zijn gevonden in de klachtenbox: 'Van familieleden en artsen zijn er ook nooit klachten geweest. Bovendien is de zorgsector een zeer geïnspecteerde en gecontroleerde sector. Al de negatieve verklaringen over mijn cliënt hadden ze meestal ook van iemand anders gehoord. Aangezien geen enkel slachtoffer wil getuigen, kan hij zich trouwens moeilijk verdedigen. De instelling zit nog steeds vol en er zijn geen familieleden die de rusthuisbewoners zijn komen weghalen.'

De uitspraak volgt op 16juni. (gbh)

terug naar boven

 

11/05/2009

86 % KAN RUSTHUIS NIET BETALEN MET PENSIOEN

 

Rusthuisfactuur onbetaalbaar met pensioen alleen

spaargeld moet opgesoupeerd
bron: Het Belang van Limburg - 14/05/2009 - Paul Geudens


Amper één op zeven rusthuisbewoners (14%) komt toe met zijn pensioen om de rekening te betalen. Dit blijkt uit een grootscheepse enquête van de Socialistische Mutualiteiten.

De resultaten zijn verbluffend. Liefst 86% moet andere bronnen aanspreken om de maandelijkse factuur te betalen: 53% gebruikt zijn spaargeld; 23% verkoopt of verhuurt zijn huis; 6% krijgt hulp van het OCMW; 18% zoekt steun bij familie.
66% van de ondervraagden is dan ook niet tevreden over de kostprijs van het rusthuis. Het gros van die factuur bestaat uit de dagprijs, circa 1.300 euro per maand, maar die wordt verzwaard met allerlei supplementen.
Nog opvallend is dat de hoge factuur voor een kwart van de ondervraagden de reden is om een opname in het rusthuis uit te stellen.

OCMW zal opdraaien voor kosten i.p.v. kinderen
bron: Knack.be - 23-03-2009

Veel kinderen zullen in de toekomst niet meer moeten betalen voor hun ouders die in het rusthuis verblijven. En diegenen die wel nog onderhoudsplichtig zijn, zullen veel minder moeten neertellen. Daarover ligt een wetsvoorstel op tafel in de commissie Volksgezondheid, zo melden de Corelio-kranten.
Als rusthuisbewoners nu hun maandelijkse kostprijs niet kunnen betalen, legt het OCMW het verschil bij. Het OCMW vordert dat bedrag op zijn beurt terug van de kinderen.
Als het wetsvoorstel, in de Kamer door Open Vld en CD&V ingediend, wordt aanvaard, dan zal het OCMW veel vaker alleen opdraaien voor de rusthuisfactuur.
Het bepaalt immers dat het maximumbedrag dat het OCMW maandelijks kan terugvorderen, daalt van 902 euro naar 375 euro. Bovendien wordt de inkomensgrens een stuk verhoogd: wie een gemiddeld inkomen heeft, hoeft niets meer te betalen voor zijn ouders.

terug naar boven

 

11/05/2009

JAARLIJKS 1000 DODEN DOOR ZIEKENHUISBACTERIE

 

1 op 5 personen in Vlaamse woonzorgcentra
 drager van MRSA

handhygiëne in woonzorgcentra voorkomt zorginfecties

Onder het motto ‘U bent in goede handen’ lanceerde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in het woonzorgcentrum Salvator in Hasselt een campagne rond handhygiëne in de Vlaamse woonzorgcentra ter bestrijding van zorginfecties.
Zorginfecties zijn infecties die bewoners of patiënten zowel in ziekenhuizen, rusthuizen als in de thuiszorg oplopen tijdens het verzorgingsproces. Infecties met MRSA en andere resistente kiemen zijn daarbij de grootste boosdoeners. In België sterven jaarlijks ongeveer 1000 mensen door een infectie met MRSA. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 personen in de 753 Vlaamse woonzorgcentra drager is van MRSA. Het beheersen van MRSA bij bewoners van woonzorgcentra is dus een belangrijke uitdaging. Hoewel niet alle zorginfecties te voorkomen zijn, kan een belangrijk deel ervan worden vermeden door aangepaste maatregelen in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Handhygiëne is hierbij cruciaal.

Daarom wordt deze campagne rond handhygiëne in de Vlaamse woonzorgcentra gelanceerd. De campagne heeft als doel alle personeelsleden van de Vlaamse woonzorgcentra, ook het onderhouds- en technisch personeel, te informeren en te sensibiliseren over de risico’s van zorginfecties. Gestandaardiseerd campagnemateriaal moet de personeelsleden ertoe aanzetten een correcte handhygiëne na te leven om zorginfecties te voorkomen.

Deze campagne is een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in samenwerking met de koepelorganisaties FOS, FERUBEL, VVSG en Zorgnet Vlaanderen, en de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

terug naar boven

 

12/05/2009

DRUKWONDES VAN TANDPROTHESES KUNNEN
ZONDER VERZORGING LEIDEN TOT MONDKANKER

bron: Het Belang van Limburg - 12/05/2009klik 2x voor groter om te lezen

terug naar boven

 

6/05/2009

GERONTOLOGEN IN AANTOCHT?

 

KHLim werkt aan afdeling gerontologie
bron: Het Belang van Limburg - 6/05/2009 - Luc STANDAERT


Als alles meezit, kunnen studenten vanaf september 2011 een bacheloropleiding toegepaste gerontologie beginnen aan de Katholieke Hogeschool Limburg. De KHLim biedt de opleiding aan in samenwerking met twee Nederlandse hogescholen, zeggen departementshoofden Luc Van Gorp en Jokes Maes.
De opleiding gerontologie - de geneeskunde die betrekking heeft op de ouder wordende mens in al zijn aspecten, ook 50-plussers - is er nog niet. Het dossier voor de ‘macrodoelmatigheidstoets’, die de eerste stap vormt in het proces om een nieuwe opleiding te starten, is net ingediend.

Wat is toegepaste gerontologie?

Joke Maes: “We kennen de geriatrie, dat als onderdeel van de geneeskunde zich specifiek bezighoudt met bejaarden en ouderdomskwalen. Geriatrie is een klein onderdeeltje van de gerontologie, die betrekking heeft op de ouder wordende mens in al zijn aspecten. En dan hebben we het niet alleen over bejaarden, maar ook over 55-plussers, en gaat het er zeker niet om de oudere mens te bekijken als ‘probleemgeval’. Het gaat gewoon over alle aspecten van het ouder worden, waardoor mensen bijvoorbeeld andere interesses krijgen.”
Luc Van Gorp: “Bij toegepaste gerontologie vormen we deskundigen die praktische oplossingen geven voor praktische problemen.”
Joke Maes: “Heel veel opleidingen hebben een hoofdstukje ‘ouderen’. Maar er is geen enkele opleiding waar die expertise gebundeld wordt. En dat zouden we in deze bachelor gaan doen. Het wordt een multidisciplinaire opleiding met aandacht voor technologie, voor wonen, voor mobiliteit, vakantie, wellness... ”

Mogelijkheden

En wat kan ik worden met zo’n opleiding?
Luc Van Gorp: “Toen we het project voorstelden aan de focusgroep - het potentiële werkveld voor de afgestudeerden - kregen we te horen dat dergelijke gerontologen de volgende dag al mochten beginnen, als we hen konden leveren. Bij oudere mensen was er ook een reactie van ‘eindelijk!’.”
Joke Maes: “Een voor de hand liggende werkplek zijn rusthuizen, maar er is zoveel meer. In de woonsector, bij vervoersmaatschappijen, bij allerlei adviesdiensten waar mensen inlichtingen komen nemen als ze minder willen gaan werken ... Het gaat erom in alle aspecten van de samenleving rekening te houden met het feit dat mensen ouder worden.”
“Het grote verschil met bijvoorbeeld sociaal werk en gezondheidszorg is dat die altijd probleemgericht zijn, en dat de gerontologie vertrekt vanuit de mogelijkheden van ouder wordende mensen.”

terug naar boven

 

10/04/2009

DRINGEND NIEUWE BLAUWDRUK VOOR VERPLEEGKUNDE

bron: Het Belang van Limburg - 10/04/2009

 

●  BELGIË EEN VAN DE LANDEN MET LAAGSTE INZET
VAN VERPLEEGKUNDIGEN
PER PATIËNT

 DEZELFDE BEROEPSUITOEFENING VOOR VERSCHILLENDE
OPLEIDINGSNIVEAUS LEIDT TOT  LAAGSTE NIVEAU

 ALS JE MEER VERPLEEGKUNDIGEN INZET,
GAAN ER MINDER MENSEN DOOD

 OOK DOCENTEN MOETEN MET BEIDE VOETEN
IN PRAKTIJK
STAAN


Verpleegkunde grondig vernieuwen

Gezondheidszorg glijdt weg als we niets doen
 

HASSELT - Verpleegkunde en gezondheidszorg zijn aan het wegzinken in België. Om te kunnen verhelpen aan de problemen is een masterplan nodig voor de verpleegkunde dat ingrijpt in zowel het onderwijs als de beroepsuitoefening. Maar dat masterplan is er ook. Begin maart kwam een honderdtal vertegenwoordigers uit de verplegingssector twee dagen bijeen om een nieuwe blauwdruk voor de verpleegkunde op te stellen.


Professor Walter Sermeus van het Centrum voor ziekenhuis- en verplegingswetenschappen van de K.U.Leuven, en Luc Van Gorp, departementshoofd gezondheidszorg bij de Katholieke Hogeschool Limburg en nationaal voorzitter van het Wit-Gele Kruis, zijn twee van de drijvende krachten achter het nieuwe masterplan voor de verpleegkunde.

Is het dan zo erg gesteld met de verpleegkunde?
Walter Sermeus: “Er is niks aan de hand met de individuele verpleegkundigen, maar algemeen kan je wel zeggen dat we dreigen weg te zinken. We hebben uitstekende artsen en verpleegkundigen, maar daarom hebben we nog geen goede gezondheidszorg, Eigenlijk kunnen we de vergelijking met een aantal buurlanden niet meer doorstaan.
Luc Van Gorp: “De voorbije jaren was er vooral aandacht voor de kwantiteit, we hadden ‘handjes’ nodig. Maar nu moeten we dringend iets doen aan de kwaliteit. ”

En wat betekent dat?
Walter Sermeus: “In onze blauwdruk geven we vijf aandachtsgebieden waar iets aan gedaan moet worden. Een groot aantal dingen kan de sector zelf, en daar zijn we het ook over eens. Voor andere punten zijn beleidsmatige of wettelijke ingrepen nodig.”

Zo’n plan heeft wellicht een stevig kostenplaatje.
Walter Sermeus: “Net niet! Dat is een van de paradoxen. Er is voldoende onderzoek dat aantoont dat de inzet van meer en beter gekwalificeerd personeel leidt tot kortere ziekenhuisopnames. Door meer en betere zorg worden ook veel dure complicaties vermeden. Kortom, de inzet van meer gekwalificeerd personeel zal onze gezondheidszorg op termijn zeker niet duurder maken.”

Wat gaat er nu gebeuren met die blauwdruk?
Luc Van Gorp: “Die leggen we vanuit de sector op de tafel van de politiek. Veel van de voornemens - waar we trouwens streefdata op geplakt hebben - moet de sector zelf realiseren, en daarvoor hebben we ons geëngageerd. Voor een aantal andere dingen hebben we beleidsbeslissingen nodig, maar we hebben wel de indruk dat de beleidsmensen in dezelfde richting denken als wij. Laten we zeggen dat de ontwikkeling bezig is.”
Walter Sermeus: “Maar het wordt wel dringend!”.

5  aandachtspunten:

 1. PROMOTIE VERPLEEGKUNDE: Het beroep moet aantrekkelijker worden voor getalenteerde jongeren. Nu is minder dan de helft van de studenten bachelor verpleegkunde afkomstig uit het ASO. Vroeger was dat meer dan de helft. Dat cijfer moet weer omhoog.
   

 2. AFSTEMMEN OPLEIDING EN BEROEPSUITOEFENING: Er zijn 2 soorten opleiding verpleging: wat vroeger de 4de graad genoemd werd en wat binnenkort bij het hoger beroepsonderwijs zal horen; en de bachelor verpleegkunde. Die verschillende opleidingsniveaus leiden tot precies dezelfde beroepsuitoefening. Door de situatie glijdt het beroep af naar het laagste niveau, terwijl in de rest van Europa de omgekeerde beweging bezig is.
   

 3. COMPETENTIES VAN DE DOCENTEN: docenten voor de 4de graadsopleiding moeten een masterdiploma hebben. Voor de bacheloropleiding wordt dat op termijn een doctoraat. De docenten moeten ook met beide voeten in de praktijk blijven staan. Er wordt gekozen voor voor gedeelde aanstellingen, voor mensen die zowel met onderwijs en onderzoek als met de praktijk bezig zijn.
   

 4. PATIËNTVEILIGHEID EN KWALITEIT: nu wordt verpleegkunde beschouwd als een kostenfactor in de gezondheidszorg. Maar verpleegkundigen bieden ook een toegevoegde waarde, en het beroep moet daarop afgerekend worden in plaats van op aantallen en uren. Momenteel zijn wij één van de landen met de laagste inzet van verpleegkundigen per patiënt. Onderzoek wijst uit dat er een rechtstreeks verband is met de mortaliteit. Als je meer verpleegkundigen inzet, gaan er minder mensen dood.
   

 5. PERSONEEL EN ORGANISATIE: het creëren van goede werkomstandigheden en ondersteuning zodat de verpleegkundige zich kan concentreren op de zorg voor de patiënt.

 

terug naar boven

 

21/04/2009

WAAROM HEEFT VLAMING ZO'N WEERSTAND NAAR RUSTHUIS

 

98% van Vlamingen wil niet naar een rusthuis
bron: De Standaard - 21/04/2009 (Belga bvb)
 

Bijna iedereen (98 procent) van de actieve bevolking wil liefst van al nooit in een rusthuis terechtkomen. Drie vierde zou zijn oude dag graag thuis doorbrengen. Bovendien blijft de Vlaming rekenen op steun van zijn familie. Dat blijkt uit een enquête van CM Midden-Vlaanderen bij meer dan 1.200 Vlamingen. De resultaten staan in het aprilnummer van huis-aan-huis-blad "Cava?" van CM Midden-Vlaanderen.

Aan de enquête namen zowel gepensioneerden als niet-gepensioneerden, zorgbehoevenden en niet zorgbehoevenden deel. "Eén van de meest opvallende resultaten is dat het beeld dat we hebben van onze rusthuizen niet bijster positief is", luidt het. "Hoewel één Vlaming op drie kans maakt om ooit in een rusthuis terecht te komen, wil vrijwel niemand dit."

Terwijl drie op vier niet-zorgbehoevenden denken hulp van de kinderen te krijgen, blijkt dat maar bij 40% van de zorgbehoevenden daadwerkelijk het geval. Van de partner wordt in 62% van de gevallen steun verwacht, terwijl dat maar het geval is bij 43%. Voorts geeft 64% van de zorgbehoevenden aan hulp te krijgen van mensen in zijn omgeving. In een kleine 20% van de gevallen steekt de buurman of -vrouw wel eens een handje toe.

Drie kwart van de ondervraagden wil voor zijn zestigste zijn loopbaan stopzetten en gemiddeld vinden we 58 jaar een mooie leeftijd om met pensioen te gaan. Terwijl de verwachte pensioenleeftijd in 2008 nog op 62 jaar lag, denkt de helft van de Vlamingen maar op 65 jaar met pensioen te kunnen gaan om zo zijn pensioen veilig te stellen.

Vlamingen zijn zich bewust van het probleem van de betaalbaarheid van de pensioenen in de toekomst. Zo denkt bijna de helft van de niet-gepensioneerde respondenten niet rond te zullen komen met zijn wettelijk pensioen. Zelfs met een aanvullend pensioen, waarvoor maar liefst 70 % nu al spaart, vreest één op vier dat dit niet zal lukken. In een rusthuis verblijven werd overigens in een half jaar tijd bijna 4procent duurder.

Eén op drie van de gepensioneerden geeft inderdaad aan niet rond te komen met zijn wettelijk pensioen. Van de gepensioneerden met een aanvullend pensioen (slechts 30% van de groep gepensioneerden) kan 95% er echter wel gewoon tot ruim van leven. Uit het onderzoek bleek eveneens dat we steeds vroeger beginnen sparen voor onze oude dag: gemiddeld 31 jaar. Pensioensparen (87%), een groepsverzekering (36%) en een spaarrekening (36%) zijn de populairste formules.

"Liever dood dan in een rusthuis"

aldus een paar van de reacties in 'Avondpost' van radio 2.  Luister naar de meningen van enkele Limburgers over het gevoel dat, een eventueel eigen verblijf in een rusthuis, bij hen oproept.

 
22/4/2009 - Radio 2 - Avondpost

 

terug naar boven

 

15/04/2009

VERGRIJZING VLAMINGEN

bron: De Standaard - 15/04/2009

In 2060 is 1 Vlaming op 10 ouder dan 80 jaar

In 2060 is 11,2 procent van de Vlamingen 80-plusser en zijn er in Vlaanderen liefst 11.000 100-jarigen, tegenover 750 nu. Dat blijkt uit cijfers die de Studiedienst van de Vlaamse regering bij elkaar heeft gebracht. In vergelijking met 2005 zal de Vlaamse bevolking tegen 2060 met 15 procent zijn aangegroeid, tot iets meer dan 7 miljoen. Voor België stijgt het aantal inwoners tegen dan tot 12,7 miljoen, ruim 2 miljoen meer dan de 10,6 miljoen op dit ogenblik.

terug naar boven

 

24/04/2009

ABDIS ONTFUTSELT BEJAARDE 115.000 EURO

bron: Het Laatste Nieuws - 24/04/2009

82-jarige non voor de rechter wegens diefstal dementerende bejaarde

De 82-jarige kloosteroverste van de Arme Klaren in Roeselare stond gisteren voor het Gentse hof van beroep terecht omdat ze een demente bejaarde 115.000 euro ontfutselde. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Antoinette Librecht schonk een deel van het gestolen geld aan de Brugse bisschop Roger Vangheluwe, die daarvan evenwel niet op de hoogte was. Hij kreeg voor zijn verjaardag en zijn priesterschapsjubileum telkens 2.500 euro cadeau. Ook een pater deelde in de buit.

De non beweert dat de bejaarde toestemming had gegeven om haar geld aan "goede doelen" te schenken, maar een testament bij een notaris bewijst het tegendeel. (hln)

terug naar boven

 

24/03/2009

VLAAMS ACTEUR NAND BUYL (86) OVERLEDEN

 

In een ziekenhuis in Brussel is de Vlaamse acteur Nand Buyl overleden. Hij was één van de boegbeelden van de Vlaamse toneel- en televisiewereld. Buyl speelde in de jaren vijftig en zestig hoofdrollen in de populaire Vlaamse tv-series Schipper naast Mathilde en Axel Nort. Verder speelde hij in talloze Vlaamse bioscoopfilms. Later werd hij ook regisseur en leraar drama aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Nand Buyl, die getrouwd was met de actrice Chris Lomme, was 86 jaar.
 

film:
VIDANGE PERDU

De bejaarden zijn het glas van de maatschappij dat je mag weggooien, omdat je er toch geen statiegeld voor terugkrijgt...

Regie: Geoffrey Enthoven
Scenario: Jaak Boon en Geoffrey Enthoven
Met: Nand Buyl, Viviane de Muynck, Leo Achten, Liesje Patteet, Marijke Pinoy e.a.
88 min. / België / 2006


Nand Buyl die z’n middelvinger opsteekt; ik moet toegeven dat het lang geleden was dat ik nog zo’n catchy filmaffiche had gezien. Niet alleen is het een sterk beeld, het is ook de essentie van de film: ‘Vidange perdue’ is een welgemeende fuck you naar de maatschappij die de ouden van dagen het liefst opgeruimd-staat-netjes in een rusthuis ziet vegeteren.

Deze film is volledig gewijd aan Lucien (Nand Buyl), een koppige tachtiger die het na de dood van zijn vrouw moeilijk kan redden in zijn eentje. Zijn huis is een varkensstal, hij grijpt wat te vaak naar de fles en werkt zich iets te vaak in nesten. Zijn dochter is een zenuwinzinking nabij en eist dat opa naar een rusthuis gaat en zijn huis verkoopt zodat zij haar droom op wieltjes (een mobilhome) eindelijk kan waarmaken. Maar Lucien blijft nukkig volhouden. Hij wil nog wat van het leven profiteren, wil de zaken op zijn manier doen, hoewel hij enkel op tegenwind stuit. De enige bij wie hij nog steun vindt, is zijn kleindochter (de generatie die überhaupt het verst af ligt van de zijne), maar die vertrekt op Erasmus naar Parijs.

Dan leert hij Sylvia (Marijke Pinoy) kennen, zijn nieuwe buurvrouw. In de 46-jarige Sylvia meent hij zijn gelijke gevonden te hebben. Ze tracht net als hij verwoed een nieuw leven op te bouwen en steunt hem in zijn strijd tegen ‘de ophokplicht’. Ze probeert van hem een nieuwe man te maken of toch ten minste eentje die voor zichzelf kan zorgen en geen ei moet bakken met een kookboek bij de hand. Als hun bijzondere vriendschap zijn dochter en vrienden ter ore komt, wordt Sylvia meteen als een ‘bedreiging voor de erfenis’ gecatalogeerd. Lucien stuurt kwaad zijn eigen dochter wandelen. Wanneer er dan nog eens in de krant een prof de radicale uitspraak maakt dat het zinloos is om 85-plussers nog medische verzorging te bieden, is bij Lucien de maat vol en schrijft hij een boze lezersbrief naar het Laatste Nieuws onder de kop ‘vidange perdue’: de bejaarden zijn het glas van de maatschappij dat je mag weggooien, omdat je er toch geen statiegeld voor terugkrijgt...

Regisseur Geoffrey Enthoven maakt van Lucien ook een koppige briefschrijver. Lucien is een mens van vlees en bloed en wordt ook nergens verheerlijkt tot lieve bompa. Het bewijs: Lucien is a pain in the ass. Hij loopt de hele dag in pyjama, valt dronken in slaap achter zijn stuur en steekt per ongeluk zijn eigen keuken in de fik als hij in een dronken bui frietjes wil bakken. Hij laat zich vaker leiden door zijn pik dan door zijn gezond verstand. Hij doet kortom net waar hij zin in heeft.

Maar Lucien is ook eenzaam en vertegenwoordigt een generatie van mensen die zich wat in de steek gelaten voelt: “Ze zouden de mensen moeten verbieden om oud te worden,” zegt Lucien op een bepaald moment in de film. Dat is het gevoel waar waarschijnlijk velen mee worstelen: op een bepaalde leeftijd kom je in een categorie terecht waarin het nog moeilijk is om je zin te doen of zelfs maar jezelf te blijven. Je wordt opgesloten in een rustoord of je gaat inwonen bij je kinderen met alle gevolgen van dien. Men gaat ervan uit dat je je leven nu wel geleden hebt, iedereen gaat wat luider tegen je praten, je eigen kinderen betuttelen je als een klein kind en alles wordt voor jou beslist. Dat je nog seksueel actief bent, daar wil men al helemaal niets over horen. Alsof je op je tachtigste geen nieuwe dingen meer kan ontdekken en kan genieten van het leven. Eén scène illustreert dit gevoel afgeschreven te zijn op een erg pijnlijke manier: wanneer hij samen met zijn dochter dan toch eens een bejaardentehuis gaat keuren, spreken de baas en zijn dochter over hem alsof hij er zelf niet bij is en vragen ze hem zelfs een controlearmband even te testen alsof hij als een hond aan de leiband moet. Julien maakt zich uit de voeten, maar komt terecht op de dementeerafdeling, die hij niet kan verlaten zonder een code in te toetsen. Hij roept de zuster, maar die kijkt niet eens om. Hij wordt automatisch tot die groep gerekend.

(Ferdi)Nand Buyl is al eeuwen acteur en nu pas pakt hij zijn eerste echte hoofdrol, niet te geloven eigenlijk. De Sean Connery van Vlaanderen (iemand een betere vergelijking?) blijft er ondanks de plooitjes en rimpeltjes in zijn gezicht uitzien als een echte deugniet. Geweldig hoe hij in de billen van Viviane de Muynck knijpt of zijn dochter van een grappig weerwoord dient. Buyl is puur natuur. De  chemistry met Marijke Pinoy als Sylvia blijft een beetje uit en de hysterische dochter (Misée Wyns) komt wat geforceerd over. Liesje Patteet als de kleindochter Julie is dan weer een aangename verrassing.

Net als de gedurfde frisse soundtrack: Tom Kestens (Lalalover) en Pascal Garnier (Krewcial) maakten een mix van licht melancholische gevoelige snaartjes en luchtige Air-achtige songs. De muziek geeft mooi de levenslust weer die in Lucien broedt, maar die er maar niet mag uitkomen. En vooral het openingsnummer is meteen een voltreffer. We krijgen een close-up te zien van Nand Buyls rimpelsnoet, terwijl een stem zachtjes zingt: 'I am the only one'. (De Engelse titel van de film luidt trouwens: the only one.) Een beeld om te onthouden, en de perfecte verheerlijking van Nand Buyl, want zo is er inderdaad maar één en het is toch echt zijn film geworden.

Het einde van de film is er een beetje aangeplakt en breekt met de realistische toon die in heel de film zo mooi was volgehouden. Regisseur Geoffrey Enthoven ('Les Enfants de l'Amour') haalt met ‘Vidange Perdue’ geen must-see movie in huis. Wat krijgen we wel op onze boterham? Geen ‘Confituur’ alleszins, maar een sympathiek, grappig filmpje, dat gezien mag worden en waar de doorsnee Vlaming zich maar al te graag in zal herkennen (elke Vlaming zijn friteuse!). En zoals ze het zo mooi op de gezelschapsspelletjes quoteren, geen discriminatie: deze film is voor iedereen van 1 tot 99 (Barbara VAN RANSBEECK - 20/06/2006)

terug naar boven

 

13/03/2009

HULPVERLENERS MOETEN COMMUNICEREN

bron: Het Belang van Limburg - 13/03/2009

COPLINTHO-PROJECT wil communicatie tussen
 patiënt en verzorger verbeteren

bron: Het Belang van Limburg - 13/03/2009

Hasselt - Het Coplintho-project wil de communicatie tussen patiënt en verzorger verbeteren.

Stel je bent 75, diabetespatiënt en je woont alleen. Elke dag komt er een verpleegkundige langs om je te verzorgen. Daarnaast heb je nog een zus die geregeld binnenspringt en ben je in behandeling bij een huisarts en een specialist. Al die mensen hebben een dossier over jouw aandoening, mar praten nauwelijks met elkaar.
Het Coplintho-propject van het onderzoekscentrum IBBT wil daarin verandering brengen. "Coplintho is een elektronisch platform waarop alle betrokken partijen kunnen inloggen en zo informatie uitwisselen en met elkaar praten", zegt Ann Ackaert (foto), coördinator van het Coplintho-project. "In de gezondheidssector zijn er maar weinig middelen om goed te communiceren. Omdat er zoveel mensen en instanties betrokken zijn bij het opvolgen van een patiënt, kunnen ze niet altijd en overal met elkaar overleggen. Na gebruikersonderzoek hadden we door dat er iets niet klopte met de communicatie tussen ziekenhuizen, thuisverpleegkundigen, huisartsen en mantelzorgers.

Briefjes
"Een voorbeeld: normaal gezien wordt er na het ontslag uit een ziekenhuis een brief aan de verpleegkundige gegeven, waarin de nodige medische  en verpleegkundige informatie staat. Die brief wordt ook naar de huisarts doorgestuurd, die dan een zorgvoorschrift voor de thuisverpleegkundige maakt. De transfer van die briefjes is op zich al een heel gedoe. De thuisverpleegkundige moet zich soms speciaal verplaatsen of gewoon beredderen, omdat ze informatie  of formulieren niet op tijd gekregen heeft."

Beveiligd
Volgens Ackaert leidt dit tot misverstanden, waarbij men dan informatie kwijt geraakt. "We hebben in kaart gebracht wat patiënten, mantelzorgers en zorgverstrekkers eigenlijk willen. Veel oudere patiënten voelen zich soms onveilig en hebben nood aan een bereikbare alarmknop. Anderen zijn eenzaam en willen met lotgenoten kunnen praten. Verpleegkundigen willen administratieve en organisatorische vereenvoudiging. Zodat ze bepaalde informatie al op voorhand op een centrale, steeds bereikbare plaats kunnen raadplegen, zonder dat ze nog eens met de huisarts of de mantelzorger moeten overleggen.
Coplintho bundelt al die informatie en mogelijkheden op een elektronische, goed beveiligd platform.

VIRTUEEL DAGBOEK

Hasselt - Coplintho kan ook een geheugensteun of virtueel dagboek zijn.

An Ackaert: "MS-patiënten bijvoorbeeld, moeten om de drie tot zes maanden op controle bij de arts. Die vraagt dan hoe de afgelopen periode verlopen is. Maar begin maar eens gedetailleerd te vertellen over wat er al die maanden terug gebeurd is. Op een audio-dagboek kunnen patiënten een boodschap inspreken voor zichzelf. Het wordt ook al professioneel gebruikt door het verpleegkundig personeel dat berichten kan achterlaten aan de mantelzorger: dit medicijn is op, hij heeft daar pijn, enz."
Het Coplintho-project zit wel nog in een projectfase.

 

terug naar boven

 

5/03/2009

VLAAMS PARLEMENT KEURT NIEUW WOONZORGDECREET GOED

bron: Vlaams Ouderen Overleg Comitee

Belangrijke stap naar
zorgvernieuwing ouderensector

Het Woonzorgdecreet is een integraal decreet voor thuiszorg en residentiële ouderenzorg dat inspeelt op het ondersteunen van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van oudere mensen. Tegelijk voorziet het in maximale zorg voor wie dat nodig heeft. De basisbegrippen van het decreet zijn zorg op maat en zorgcontinuïteit gedurende het hele zorgtraject van mensen.

Het Woonzorgdecreet werd door het Vlaamse parlement goedgekeurd. Het vervangt zowel het thuiszorgdecreet van 1998 als het ouderendecreet van 1985. Minister Vanackere zette het in de steigers, minister Heeren finaliseerde dit nieuwe kader.

Veel zorgbehoevenden kunnen thuisblijven omdat mantelzorgers en vrijwilligers die zorg op zich nemen. Dankzij het decreet kan voor deze informele zorgvormen een nieuw kader uitgetekend worden voor de gastopvang en de oppas door vrijwilligers. Ook het professionele zorgaanbod aan huis wordt versterkt en uitgebreid. Gezinszorg en aanvullende poetszorg (schoonmaken, karweitjes opknappen, oppashulp) worden samengebracht om een efficiëntere werking te realiseren.

Soms is het beter dat mensen gedurende een korte periode buitenshuis zorg krijgen. Dat kan via tijdelijke opvang waardoor ook de mantelzorgers niet overbelast raken. Er komen meer dagverzorgingscentra en centra voor kortverblijf. Nachtopvang en opvang in gastgezinnen worden in heel Vlaanderen verder uitgebouwd en het herstelverblijf wordt erkend als zorgvorm.

Serviceflats worden assistentiewoningen. Meer nog dan de serviceflats combineren deze assistentiewoningen zorg met aandacht voor sociale cohesie. Vandaag verhuizen veel mensen van een serviceflat naar een rusthuis wanneer ze ernstig zorgbehoevend worden. Assistentiewoningen zullen onder bepaalde voorwaarden erkend kunnen worden als woongelegenheid in een woonzorgcentrum. Voordeel hiervan is dat de zorgbehoevende dezelfde zorg krijgt als in een woonzorgcentrum zonder dat hij moet verhuizen.

De bestaande rusthuizen evolueren naar woonzorgcentra die een nieuwe dynamiek ontwikkelen en ook buiten hun muren zorg- en dienstverlening bieden. Anderzijds krijgen ook de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg en andere thuiszorgvoorzieningen de kans om een aantal zorgtaken in het woonzorgcentrum op te nemen.

Er wordt ten slotte ook bijzondere aandacht besteed aan de financiële toegankelijkheid van de zorg. Daarom zal in de toekomst het systeem waarbij de bijdrage die gebruikers betalen gekoppeld is aan het inkomen en de gezinslast gelden voor alle thuiszorgvoorzieningen. Het woonzorgdecreet creëert het kader voor verdere uitwerking van een maximumfactuur in de thuiszorg.

Een aantal uitvoeringsbesluiten die de inhoud ervan moeten concretiseren, worden nog tijdens deze legislatuur voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

terug naar boven

 

19/02/2009

ONLINE ZELFTEST GEESTELIJKE GEZONDHEID

 

Hoe goed ga je om met problemen of moeilijkheden?

Test je mentale veerkracht, depressiviteit, angst of stress

De campagne ‘Fit in je hoofd, goed in je vel’ heeft een zelftest geestelijke gezondheid ontwikkeld. Het is de bedoeling dat problemen vroeg gedetecteerd worden en dat, indien nodig, gepaste hulp wordt gezocht.
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren lanceerde op 19 februari op de website www.fitinjehoofd.be een online test waarbij iedereen zijn geestelijke gezondheid kan testen. De test is een nieuw onderdeel van de ‘Fit in je hoofd, goed in je vel’-campagne die in 2006 werd opgestart om het belang van een goede geestelijke gezondheid onder de aandacht te brengen en het taboe rond geestelijke gezondheidsproblemen te doorbreken.

De test maakt deel uit van het Vlaams actieplan suïcidepreventie en is een vorm van ‘e-health’. Bij e-health gaan gebruikers via online-kanalen aan de slag om hun gezondheid te verbeteren. In Vlaanderen staat e-health nog in zijn kinderschoenen, in het buitenland -onder andere in Nederland- zijn er op dit vlak al successen geboekt.

De online test op www.fitinjehoofd.be bestaat uit verschillende onderdelen: je kan er je mentale veerkracht mee testen, maar ook depressiviteit, angst, stress en andere klachten komen aan bod. De test gaat ook na hoe goed je omgaat met problemen of moeilijkheden. Hij biedt geen pasklare oplossing op maat, maar wil mensen doen stilstaan bij de mogelijke problemen die ze hebben op het vlak van geestelijke gezondheid zodat ze actief op zoek kunnen gaan naar gepaste hulp.

Voor elk onderdeel van de test krijgt de gebruiker een persoonlijk profiel met meer uitleg over de specifieke klacht. Hij wordt daarbij telkens verwezen naar de website fitinjehoofd.be waar algemene aanbevelingen worden geformuleerd over geestelijke gezondheid. Op de website staan heel wat tips, opdrachten en informatie waar mensen zelf mee aan de slag kunnen. Voor elk specifiek probleem bevat de website ook telkens coördinaten van hulpverleners en gespecialiseerde zorgcentra voor wie begeleiding nodig heeft.

Het doel van de nieuwe test is om nog meer mensen vertrouwd te maken met de website.

De test werd ontwikkeld door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie(VIGez) samen met ISMLimits, een spin-off van de K.U.Leuven gespecialiseerd in werken rond stress, depressie, faalangst e.d..

Meer informatie: www.fitinjehoofd.be 

terug naar boven

 

1/02/2009

NIEUW INSPECTIE-INSTRUMENT VOOR RUSTHUIZEN

 

Inspectie onaangekondigd vanaf februari 2009

Vanaf 1 februari 2009 wordt gewerkt met één inspectie en één verslag, waarbij alle ROB-normen, alle vereisten m.b.t. de kwaliteitsregelgeving en de RVT-normen, indien van toepassing, aan bod kunnen komen. Dat betekent concreet dat er één inspectiebezoek en één inspectieverslag komt waarin zowel de ROB-, RVT- als kwaliteitsnormen worden geïnspecteerd.
Het nieuwe inspectie-instrument is ingedeeld in thematische modules. Bij iedere inspectie komen minstens volgende basismodules aan bod: profiel en aantal gebruikers, personeel, hulp- en dienstverlening, facilitaire dienstverlening, infrastructuur en bejegening.
Ieder jaar wordt er daarboven nog een focus vastgelegd, waarbij extra modules worden geïnspecteerd. Voor 2009 zijn deze extra modules: inspraak/klachten en management. Het principe van responsabilisering blijft gelden. De voorziening kan dus in haar dossiers, of op de werkvloer, aantonen dat zij bepaalde smk’s of procedures in de praktijk brengt.

De inspectie zal vanaf februari onaangekondigd gebeuren. Wanneer tijdens het onaangekondigd bezoek zou blijken dat een bepaald deel van de inspectie niet geïnspecteerd kan worden omdat een specifiek personeelslid door omstandigheden (zoals verlof, ziekte …) niet aanwezig is, wordt er indien nodig een nieuwe afspraak gemaakt. De bedoeling is wel dat het overgrote deel van de inspecties op één dag gebeurt.

terug naar boven

 

29/01/2009

STEREOTYPE BEELDVORMING OUDEREN IS VERKEERD

 

Ouderen zijn erg actief en hebben een volle agenda
bron: Het Belang van Limburg 29/01/2009

De ouderen van vandaag zijn niet meer de ouderen van vijftig jaar geleden. Met dit statement wil de Vlaamse Ouderenraad de stereotiepe opvattingen over senioren aanpakken. Ouderen zijn niet allemaal zorgbehoevend, integendeel: veel van hen zijn actief, sportief en geëngageerd.

"De beeldvorming over ouderen is verkeerd", zegt Mie Moerenhout, directeur van de Vlaamse Ouderenraad. "Het is waar dat sommige ouderen zorg nodig hebben, maar de meerderheid is zelfstandig. Het is ook waar dat ouderen een pensioen krijgen. Maar toen zij werkten, hebben zij ook steeds afgedragen voor de gepensioneerden van toen." Bovendien merkt Moerenhout op dat ouderen veel van de kosten zelf betalen. Vaak gaat hun volledige pensioen naar een rusthuis.

Sporten
Niemand weet waar de stereotypen vandaan komen, maar dat ze circuleren is zeker. "Ze zorgen zelfs voor negatieve verwachtingen. Ouderen denken dat ze sowieso in een rusthuis zullen terechtkomen en dement zullen worden", verduidelijkt Moerenhout. "Ouderen willen eigenlijk niets liever dan deel blijven uitmaken van de maatschappij."

"De meeste ouderen zijn erg actief en hebben een volle agenda," gaat Moerenhout verder. Ouderen zijn niet alleen bezig met eten maken, wassen en opruimen, maar ze nemen ook deel aan ontspannende activiteiten zoals een reis, een uitstapje of sporten.
In veel van die activiteiten zorgen ze bovendien voor een 'return aan de maatschappij'. "Dat gaat van de kleinkinderen opvangen tot de kinderen helpen met herstellingen aan het huis of strijken." Veel ouderen zijn ook vrijwilliger in allerlei verenigingen, ze helpen in de palliatieve zorg of zijn opzichter in een natuurdomein of erfgoedconservator. "Al deze activiteiten komen niet in beeld, maar neem de ouderen weg en de maatschappij zou mank lopen", besluit Moerenhout.

Jongeren
"Er zijn veel gelijkenissen tussen ouderen en jongeren", zegt Moerenhout. De Vlaamse Ouderenraad zit vaak samen met de Vlaamse Jeugdraad. "Als we dan praten over intergenerationele solidariteit, stoten we dikwijls op dezelfde problemen. Zo zijn beide groepen een 'aparte' groep en een 'probleemgroep'. Maar jongeren hebben niet allemaal problemen en ouderen hebben niet allemaal zorg nodig."
Maar oudere bestaat niet, net zomin als dé jongere. "Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze trouwens van elkaar gaan verschillen. Dat komt door hun levensgeschiedenis. Alles wat zij meemaken, hun opleiding, hun werk en hun kinderen, vormen hun karakter en scherpen hun vaardigheden aan. Mensen worden meer zichzelf naarmate ze ouder worden", zegt Moerenhout.

Brochure
De werkgroep 'media' van de Vlaamse Ouderenraad probeert die stereotypen nu uit de wereld te helpen met de brochure 'Beeldvorming over ouderen'. Die vindt u op de website van de Vlaamse Ouderenraad
(of hier).

© 2009 - StampMedia - Maja Cools

terug naar boven

 

2/01/2009

VEERLE HEEREN (CD&V) NIEUWE MINISTER VAN
 WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN

 

"Overstap van thuis naar woonzorgcentra moet naadloos gebeuren en kwaliteit van rustoorden moet centraal staan"

Op 2 januari 2009 werd Veerle minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Over haar ministerschap vind je ook meer terug op haar website www.veerleheeren.be.

Veerle (43) woont in Velm (Sint-Truiden) en, zetelt sinds 1995 ook in de gemeenteraad van Sint-Truiden. Ze is getrouwd en moeder van een zoon. In 1989 studeerde ze af als licentiaat in de rechten aan de VUB.

De Vlaamse CD&V-fractie wijst erop dat Heeren zich heeft ontpopt tot een specialiste in het beleidsdomein Wonen die voortdurend de link met het domein Zorg probeert te leggen.

terug naar boven

 

18/02/2009

OUDEREN MOETEN BLIJVEN PARTICIPEREN IN MAATSCHAPPIJ

bron: Vlaams Ouderen Overleg Komitee 02/2009

1,4 miljoen Vlaamse ouderen
verwachten meer inspraak

Naar aanleiding van de komende Vlaamse en Europese verkiezingen heeft de Vlaamse Ouderenraad, in samenwerking met de 31 lidorganisaties, twee memoranda opgesteld. Ze bevatten een krachtige boodschap die gericht is aan de toekomstige beleidsmakers en bundelen de verwachtingen van de ouderenorganisaties ten aanzien van het Vlaamse en Europese beleid in het algemeen.

Meer dan 23 % van de Vlaamse bevolking zijn 60-plussers; vergrijzing en ontgroening zijn dan ook de actuele thema’s in onze huidige samenleving. Toekomstige beleidsmakers staan voor een grote maatschappelijke uitdaging om op deze evoluties gepaste en structurele oplossingen te formuleren. Het is hoog tijd om beloftes om te zetten in daden.
Bovendien hebben vele beleidsdomeinen een raakvlak met het leven van ouderen. De voorwaarden die ouderen in staat stellen verder in de maatschappij te participeren en zelfstandig te functioneren, dienen voortdurend verbeterd te worden en afgestemd op de individuele en evoluerende levensomstandigheden.

Van de nieuwe beleidsverantwoordelijken wordt verwacht dat de inspraak van de 1,4 miljoen Vlaamse ouderen in een inclusief beleid zowel in Vlaanderen als in Europa gevraagd en beluisterd wordt. De Vlaamse Ouderenraad vraagt hierbij extra aandacht voor de diversiteit die binnen deze ruime bevolkingsgroep bestaat en wil dat dit resulteert in een kwalitatief Ouderenbeleid waarbij geen enkele oudere uit de boot valt.

Beide memoranda kunt u onderaan raadplegen.

Download documenten: Begeleidende brief Memoranda - Europees Memorandum - Vlaams Memorandum

terug naar boven

 

18/02/2009

EENZAAMHEID BEVORDERT OOK ALZHEIMER

bron: Het Belang van Limburg 18/02/2009

Eenzaamheid even schadelijk
voor de gezondheid als roken

CHICAGO - Eenzaamheid is even schadelijk voor de gezondheid als roken en obesitas. Dat beweert psycholoog John Cacioppo van de universiteit van Chicago.

Een gebrek aan contact met anderen maakt ons niet alleen ongelukkig, maar ook ziek. Een gevoel van afwijzing of isolatie verhoogt de bloeddruk en verzwakt het immuunsysteem.
Dat geeft meer kans op hartaanvallen en beroertes. Eenzaamheid bevordert ook het ontstaan van Alzheimer.
Uit Cacioppo’s onderzoek blijkt zelfs dat de gevolgen van eenzaamheid even erg zijn als de effecten van roken en obesitas."Eenzaten hebben een slechte gezondheid doordat ze minder sporten en meer vetten en suikers eten. Allen zijn verlaagt ook de zelfcontrole en verstoort de nachtrust, waardoor mensen sneller naar drank end drugs grijpen. Internet en de veranderende samenleving werken eenzaamheid bovendien in de hand", besluit Cacioppo.

terug naar boven

 

11/01/2009

ENKELBAND

bron: Het Belang van Limburg 11/01/2009

Enkelband voor bewoners
nieuw rusthuis in Genk

In het nieuwe, nog te bouwen, rustoord op de Genkse Welzijnscampus zullen de bejaarden een enkel- of polsband dragen. Zo kan het verplegend personeel vanuit een centraal punt de gasten dag en nacht volgen.

Het nieuwe verzorgings- en rusthuis wordt met 285 bedden een van de modernste van Vlaanderen en wordt uitgerust met de nieuwste technische snufjes. De pols- en enkelbanden moeten er voor zorgen dat het personeel al de bejaarden op elk moment van de dag kan opsporen.

wreed?
“Het dragen van een pols- of enkelband klinkt misschien wreed en doet bij niet-ingewijden aan gevangenistoestanden denken, maar het is belangrijk voor de veiligheid van de bewoners,” legt OCMW-voorzitter Guido Vandebrouck uit.

“We vragen vooraf uiteraard toestemming aan de mensen. Als ze weigeren moeten de bewoners of hun kinderen wel tekenen dat zij de verantwoordelijkheid dragen.”

sensoren en dedectoren
Naast de enkelbanden worden ook overal sensoren en detectoren aangebracht zodat vanuit de centrale bijvoorbeeld kan gecontroleerd worden of de bejaarde zijn waterkraan op de kamer goed heeft dichtgedraaid, of dat hij of zij in bed ligt.
De bouw van het nieuwe rustoord start in augustus.


cartoon: KLIER (Het Belang van Limburg 11/1/2009)

terug naar boven

 

3/01/2009

DELIRIUM vs DEMENTIE: FOUTE DIAGNOSE LEIDT TOT
MEER COMPLICATIES EN MEER OVERLIJDENS

bron: Het Belang van Limburg 3/01/2009

terug naar boven

 

24/12/2008

KONINGIN BEATRIX ROEPT OP OUDEREN NIET AF TE SCHRIJVEN

bron: ap

DEN HAAG - De Nederlandse koningin Beatrix vindt dat de maatschappij het zich niet kan permitteren ouderen af te schrijven. Dat zei ze donderdag in haar kerstrede. Vergrijzing heeft ook een verrijkende kant, zei de vorstin.

Ouderdom wordt vaak alleen als probleem gezien. Daarbij denkt men aan gebreken en hulpbehoevendheid, oplopende kosten en hoge eisen aan de gezondheidszorg. Maar de maatschappij kan zich niet veroorloven ouderen af te schrijven; vergrijzing heeft ook een verrijkende kant', aldus Beatrix.

'De vrije tijd kan positief worden benut. Er komt ruimte om na te denken, nieuwe wegen in te slaan, activiteiten te ontplooien en zich in te zetten voor anderen. Levenservaring en wijsheid kunnen worden verzilverd als ouderen die mogelijkheden ook zelf aangrijpen.'

terug naar boven

 

15/12/2008

MATERIËLE WELSTAND SENIOREN

bron: Het Laatste Nieuws

Kwart van senioren is arm

In België leeft bijna een kwart van de 65-plussers onder de armoedegrens, terwijl dat in Nederland maar 6 procent is. De kloof tussen Nederland en België wordt almaar breder.

De afgelopen jaren daalde het aantal armen bij onze noorderburen van 12 naar 10 procent. Bij ons steeg dat tot 15 procent. Arm is wie minder dan 60 procent van het gemiddelde inkomen verdient. Nederland is nu een van de rijkste landen van de Europese Unie, België zit onder het EU-gemiddelde.

Er bestaan grote verschillen tussen de bevolkingsgroepen: het percentage 65-plussers onder de armoedegrens loopt op tot 23 procent, of bijna 1 op de 4 senioren. In Nederland gaat het om 6 procent van de senioren, of vier keer minder dan bij ons. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée (PS) meedeelde aan Kamerlid Guido De Padt (Open Vld). (belga/tdb)

terug naar boven

 

28/09/2008

LUIERS UIT TABOESFEER

bron: Het Laatste Nieuws

Japanse modeshow toont luiers voor senioren

Tijdens een modeshow in Japan werd afgelopen week een wel heel uitzonderlijk kledingstuk geshowd: de luier voor ouderen. Voor een publiek van ruim vierhonderd mensen kwam een collectie van 170 luiers voorbij.

TABOE
De initiatiefnemer van de modeshow wil de seniorenluier uit het verdomhoekje halen. "Veel mensen schamen zich ervoor, dat is niet nodig. Nu kunnen we er op een vrolijke manier over praten", aldus Kiyoko Hamada. In de catalogus van de organisator kunnen de bezoekers van de modeshow alle modellen nog eens goed bekijken, van de simpele luiers tot luxe uitvoeringen met antibacteriële inlegvellen.

VERGRIJZING
In Japan is een vijfde van de bevolking 65 jaar of ouder. Door de toenemende vergrijzing hebben steeds meer mensen de luier voor senioren nodig. De markt van seniorenluiers in Japan is, volgens cijfers van de marktleider, goed voor ongeveer 110 miljard yen (710 miljoen euro) per jaar. (anp/bf)

terug naar boven

 

9/11/2008

BEDRIJVEN BLOKKEREN GOEDKOPE MEDICIJNEN

bron: Het Nieuwsblad

Farmaceutische bedrijven boycotten
moedwillig goedkope medicijnen

Europese patiënten hebben tussen 2000 en 2007 zo’n drie miljard euro meer voor hun medicijnen betaald dan nodig was doordat farmaceutische bedrijven de verkoop van goedkopere versies van die medicijnen moedwillig tegenhielden of vertraagden. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag gezegd.

De tactiek, bedoeld om de winst uit de verkoop van dure medicijnen veilig te stellen, kwam aan het licht bij een onderzoek naar bedrijven als Pfizer, GlaxoSmithKline en Sanofi Aventis.

Volgens de EU-autoriteiten gaven die veel geld uit aan geschillen, rechtszaken en nieuwe patentaanvragen om te voorkomen dat andere bedrijven goedkopere versies van hun medicijnen zouden maken nadat het patent daarop was verlopen. hrt (AP)

terug naar boven

 

28/11/2008

DEMENTIE EN MILIEU

bron: Het Belang van Limburg

Dubbele kans op dementie voor
 wie dicht bij hoogspanning woont

Wie op minder dan 50 meter van een hoogspanningslijn woont, loopt twee keer meer risico om op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Dat staat te lezen in de nieuwste Artsenkrant.

De studie waarop de Artsenkrant zich baseert, is uitgevoerd door de universiteit van Bern. De Zwitsers onderzochten 9.200 sterfgevallen die tussen 2000 en 2005 door Alzheimer waren veroorzaakt. Bij een twintigtal gevallen ging het om patiënten die dichter dan 50 meter bij een hoogspanningsmast hadden gewoond.

“De onderzoekers berekenden dat de kans op dementie verdubbelt als mensen minstens 15 jaar in de directe omgeving van een hoogspanningsmast hadden gewoond. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij zijn zowat 40.000 Vlamingen in dat geval. Daaruit kunnen we besluiten dat het aantal Alzheimerpatiënten in ons land jaarlijks met 1.120 eenheden toeneemt.

De studie is volgens de Vlaamse deskundige Maurits De Ridder, die de gevolgen van elektromagnetische velden op de gezondheid onderzoekt, zeer betrouwbaar. “De berekening door Artsenkrant is dat minder”, aldus De Ridder.

“De Zwitsers stellen dat 19 op 100.000 mensen die in een nauwe corridor rond de hoogspanningslijnen wonen, het risico lopen om door de magnetische velden Alzheimer op te lopen. Voor wat Vlaanderen betreft, gaat het dan om ongeveer acht gevallen per jaar.”

terug naar boven

 

22/11/2008

EERSTE VLAAMSE SPEELTUIN VOOR SENIOREN

bron: Het Nieuwsblad

Eerste Vlaamse speeltuin voor senioren

In Finland bestaat het al langer, voor ons land is het een primeur: speeltuinen voor senioren. In Sint-Truiden komen er op 100 meter van de kinderspeeltuin zes tot acht aangepaste speeltuigen, goed voor de spierkracht en lichaamscoördinatie van de 15.000 vijftigplussers van de Limburgse stad.

"De medisch verantwoorde speeltuigen zijn bedoeld voor de 'medioren' -dat zijn vijftigplussers- en senioren, de zestigplussers", legt seniorenschepen Johnny Vangrieken (sp.a-spirit) uit. "Onderzoek wees al uit dat ze een positief effect hebben op hun spierkracht en flexibiliteit, en ze verminderen het risico op vallen, botbreuken, hart- en vaatziekten. Bovendien is zo'n bewegingspark goed voor het sociaal contact. Kinderen zijn uiteraard ook toegelaten op de toestellen.

Geriater Lucien De cock is voorstander van het project en verwacht ook interesse van de senioren. Al hangt veel af van de naam die voor het park gekozen wordt. Speeltuin is geen goede benaming. "Oneerbiedig en betuttelend".

terug naar boven

 

19/11/2008

VEEL OUDEREN ONDERVOED

 

40 tot 80 % van rusthuisbewoners is ondervoed
bron:
De Standaard - 19/11/2008

Eén op de tien ouderen boven de 65 is ondervoed. Vooral ouderen die alleen wonen of die door een handicap hun huis niet uit kunnen, en ouderen met een klein pensioentje lopen een groot risico op ondervoeding.

In rust- en verzorgingstehuizen is de situatie nog erger. Van alle ouderen in rusthuizen is naar schatting 40 tot 80 procent ondervoed.

Precieze cijfers voor België zullen we verkrijgen door de opsporingsactie die volgende week van start gaat. Via rusthuizen en huisartsen zal worden gepeild naar de voedingssituatie van 70-plussers. Het initiatief gaat uit van NutriAction, een vereniging van gespecialiseerde artsen, huisartsen en de voedingsindustie.

'De overheden, ook de Europese, organiseerden tot nog toe preventiecampagnes tegen obesitas. Dat is maar één kant van de medaille. Een slechte voeding leidt bij zieke en oudere mensen ook heel vaak tot ondervoeding. En dat is even ongezond. Een studie in Engeland heeft zelfs aangetoond dat de kosten voor de samenleving even hoog zijn als de kosten van obesitas.'

Dat zegt Frank de Man, woordvoerder van de European Nutrition for Health Alliance. Deze koepelorganisatie heeft er bij het Europese Parlement op aangedrongen om de strijd tegen ondervoeding mee op te nemen in het gezondheidsplan voor de komende vijf jaar. En dat is gelukt. De Man: 'Hiermee kunnen we er nu bij de landen op aandringen om actie te ondernemen.'

Wat moet er nog gebeuren? 'Bij opname in een rusthuis of in het ziekenhuis wordt je bloed gescreend, maar niet je voedingsstatus. Nochtans komen ouderen en zieken vaak al ondervoed toe. En wie ondervoed is, loopt een grotere kans op verwikkelingen bij een operatie. Ouderen die ondervoed zijn, vallen meer en krijgen daardoor allerlei problemen waardoor ze meer verzorging behoeven. Het is dus in het belang van de instellingen om bij opname ook een voedingsscreening te doen. Ouderen thuis zouden jaarlijks gescreend moeten worden door hun huisarts.'

NutriAction begint daar nu mee in België. Ze geven vandaag meer uitleg bij hun opsporingsactie.

Nog een opvallend cijfer uit pan-Europees onderzoek bij 16.000 patiënten uit 25 landen: minder dan de helft van de patiënten in ziekenhuizen, van alle leeftijden, eet de hun voorgeschotelde maaltijd op. 'Een lekkere maaltijd kost meer en het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is de enige manier om nog te besparen. Omdat goed gevoede patiënten sneller weer op de been zijn en dus sneller het ziekenhuis weer kunnen verlaten', zegt ook de Vlaamse geriater Jean-Pierre Baeyens.
 


Ook een gebrek aan sociale contacten en levenslust vormt
een belangrijke oorzaak van ondervoeding bij bejaarden


Journaal - 19/08/2009

1 op 6 bejaarden ondervoed
en zo'n 60 % loopt risico

1 op 6 bejaarden is ondervoed. Naast ziekte of fysieke problemen vormt ook een gebrek aan sociale contacten en levenslust een belangrijke indicator voor een verhoogd risico op ondervoeding. In het RVT in Kortenberg is de voeding een belangrijk aandachtspunt. Terecht zo blijkt uit onderzoek. 17% van de 70-plussers heeft echt een te laag gewicht door ondervoeding. Mensen die sociaal meer geïsoleerd zijn, hebben duidelijk een hoger risico op op ondervoeding.


Journaal - 29/01/2009

25% van patiënten in rust- of
 ziekenhuizen is ondervoed

1 op 4 patiënten in rust- en ziekenhuizen is ondervoed. Veel patiënten hebben weinig eetlust en de maaltijden zijn niet altijd even aantrekkelijk. Mensen die ondervoed zijn genezen moeilijker, hebben meer kans op verwikkeling en verblijven langer in het ziekenhuis. Dat brengt bovendien een belangrijke maatschappelijk meerkost met zich mee.

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

9/07/2008

LEREN IS GEZOND

 

Belg blijft gezond tot zijn 68ste
bron: verplegingenverzoging.nl

Een Belgische vrouw en een Belgische man mogen op hun 50ste nog zeker 18 gezonde jaren verwachten. Een vrouw in ons land wordt gemiddeld 83,39 jaar, een man 78,67. Dat schrijft The Lancet.

Topper in Europa wat gezonde jaren na 50 betreft, is Denemarken. Gemiddeld leeft een man in de EU tot 67,3 jaar zonder belangrijke gezondheidsproblemen, een vrouw tot 68,1 jaar.

Hoe groter het bruto binnenlands product en hoe hoger de uitgaven aan ouderenzorg van een land, hoe meer gezonde jaren iemand van 50 nog kan verwachten. In de studie kwam ook naar voren dat voor mannen werkloosheid en levenslang leren invloed heeft op het aantal gezonde jaren na 50. Wie lange tijd werkloos is, mag op zijn 50ste minder gezonde jaren verwachten, wie levenslang leert, mag meer gezonde jaren verwachten.

terug naar boven

 

9/07/2008

ZWEEDS ONDERZOEK OVER SEKSUALITEITSBELEVING BIJ OUDEREN

 

Steeds meer zeventigers seksueel actief
bron: Het Laatste Nieuws  (zie 9/07/08 en 19/11/08)

Meer zeventig plussers hebben vaker en betere seks, dat bleek gisteren uit een Zweeds onderzoek. Ook zijn meer oudere vrouwen tevreden over hun seksleven.

breeddenkend
De onderzoekers ontdekten dat zowel mannen als vrouwen ouder dan zeventig meer seks hebben dan dertig jaar geleden. "Mensen en vooral ouderen zijn meer breeddenkend en staan positief tegenover seks tegenwoordig, ze praten er meer en makkelijker over", dat zegt de Zweedse professor Nils Beckman.

getrouwd
Beckman en zijn collega's ondervroegen vier groepen van zeventigers over hun seksleven tussen 1971 en 2001. Daaruit bleek dat 68 procent van de getrouwde mannen zei dat ze seks hadden in 2001, in vergelijking met 52 procent in het begin van de jaren '70. Het aantal getrouwde vrouwen die seks hadden, steeg van 30 procent in de jaren 70 tot 54 procent in 2001.

meer orgasmes
12 procent van de ongetrouwde vrouwen gaf aan dat ze in 2001 seks hadden, wat in 1970 minder dan 1 procent was. Het aantal vrouwen dat heel tevreden is over haar seksleven steeg ook. Meer vrouwen hebben orgasmes tijdens het vrijen en steeds minder ervoeren nog nooit een orgasme.

ontevreden mannen
Het aantal mannen dat niet tevreden is over zijn seksleven steeg wel. De onderzoekers zeggen dat dit komt doordat mannen nu meer durven praten over hun seksuele teleurstellingen.

veranderde houding
Het onderzoek duidt de veranderde houdingen aan tegenover seks in de westerse maatschappij gedurende de laatste halve eeuw. "Hopelijk kan dit onderzoek oudere mensen inspireren hulp te zoeken bij seksuele problemen en beseffen gezondheidsexperts nu dat ook oudere mensen seks hebben", aldus Beckman. (ep)

terug naar boven

 

13/10/2008

ALBUM MET HERINNERINGEN BIEDT STEUN BIJ DEMENTIE

 

Dementerende ontdekt via levensalbum
de rode draad in zijn leven

bron: Trouw

Dementerende ouderen kunnen hun eigen levensalbum maken. Bladeren in zo’n persoonlijk boek geeft rust in een leven waar herinneringen houvast bieden.

Een levensalbum, waarin met foto’s en interviews de belangrijkste momenten uit het leven van een oudere worden opgetekend, helpt dementerende ouderen om met de buitenwereld te communiceren.

De makers van het voorbeeldalbum, verlieskundige Riet Fiddelaers-Jaspers en dementiedeskundige Huub Buijssen, hebben de belangrijkste vragen op een rijtje gezet. Het is de bedoeling dat partner, kinderen of vrienden de dementerende interviewen en samen op zoek gaan naar bijpassende foto’s.

De twee deskundigen vinden dat er niet te lang gewacht moet worden met het maken van het levensalbum. „Doe het als de dementie zich nog in de eerste fase bevindt”, adviseren de makers. Bij het album is een uitvoerige handreiking gevoegd, met tips en uitleg over de ziekte. „Door het vertellen van het eigen levensverhaal gaat de oudere zichzelf ook beter begrijpen”, stellen Fiddelaers en Buijssen. „De dementerende ontdekt de rode draad in zijn leven en ziet samenhang.”

Is de ziekte verder gevorderd, dan kunnen familieleden en verzorgers het levensalbum gebruiken om met de demente oudere te communiceren. De foto’s en verhalen geven de oudere weer vaste grond onder de voeten in een wereld die zij steeds minder begrijpen. Bovendien helpt praten over vroeger de dementerende zijn identiteit te bewaren.

Voor kinderen zit de zoektocht in het leven van de ouders vaak vol verrassingen. Ook daarom is het al goed het levensverhaal vast te leggen voor het te laat is. Er is de laatste jaren veel belangstelling voor levensboeken. Veel verpleeghuizen werken al met zelfgemaakte levensalbums.

Ook nog thuiswonende ouderen zijn tegenwoordig druk met het schrijven van autobiografieën. Sommigen zetten hun verhaal op internet. De ouderenbond PCOB geeft sinds kort cursussen ’herinneringen ophalen’. Volgens de bond stimuleert het ouderen om inzicht te krijgen welke herinneringen het waard zijn om in een levensboek te zetten.

Uit geheugenonderzoek blijkt dat iets spontaan herinneren zeven keer moeilijker is dan iets herkennen van wat een ander vertelt of aanreikt. Fiddelaers en Buijssen raden familieleden aan om ook tastbare herinneringen te bewaren voor dementerenden. Zo kan het voelen van oude pijp of een ingelijste typediploma bij dementeren een hoop herinneringen oproepen.

Bekijk de albums van Nelly en Barbara

Het levensalbum is te koop bij Uitgeverij Damon in Budel (www.damon.nl ).

terug naar boven

 

14/10/2008

RUSTHUIS APOLLO WEGENS VERWAARLOZING BEWONERS GESLOTEN

 

Patiënten liggen in eigen uitwerpselen
bron: Het Belang van Limburg

De burgemeester van Anderlecht heeft het rusthuis voor psychiatrische patiënten Apollo laten sluiten omdat bewoners zwaar werden verwaarloosd. Zeven jaar geleden kwamen gelijkaardige toestanden aan het licht. Toen werd het pand verzegeld en de directeur aangehouden.

Politie en de sociale dienst van Anderlecht vielen het gebouw aan de Clémenceaulaan 12 binnen na klachten van familieleden van patiënten.

Erbarmelijk
Wat ze er vonden, waren toestanden zoals we die kennen uit de reportages van de weeshuizen in Roemenië kort na de val van Ceaucescau. “Patiënten lagen in hun eigen uitwerpselen, waren ondervoed en werden soms hele dagen vastgebonden”, zegt een agent.

“Er was maar één badkamer voor 33 patiënten. De bejaarden sliepen met zes of zeven op een kamer. Er was zelfs niet voor iedereen een bed zodat sommigen op een matras op de grond lagen”, zegt Anne Roggemans van de sociale dienst van Anderlecht.

Poetsvrouwen
Het personeel was zwaar onderbemand. Soms was er ’s nachts alleen een bejaardenhelpster aanwezig. En de poetsvrouwen, die veel minder betaald moesten worden dan verpleegkundigen, werden mee ingeschakeld om patiënten te wassen en om medicijnen te verdelen. In het rusthuis was geen elektriciteit meer en ook de verwarming werkte niet.


Kent u gelijkaardige verhalen, dan kunt u deze steeds melden aan de redactie van 'Het Belang van Limburg'
waar ze in alle vertrouwen behandeld zullen worden.

terug naar boven

 

12/10/2008

106-JARIGE NON STEMT VOOR OBAMA

bron: BBC news


De 106-jarige non Cecilia Gaudette is al sinds 1952 niet meer gaan stemmen, maar voor Barack Obama wil ze nog wel eens een stemformulier invullen. De Amerikaanse vrouw woont in een klooster in Italië, maar toch wil ze op de hoogte blijven van de verkiezingscampagne. Hoewel ze hardhorend is, volgt ze alles via televisie en kranten.

56 jaar geleden ging haar stem naar president Eisenhouwer. Nu denkt ze dat Obama een goede keuze zijn. "Ik heb hem nog nooit ontmoet, maar hij lijkt me een goede man met een goed privéleven", vertelt de zuster aan BBC. Aan terugkeren naar de VS denkt ze niet. Daarvoor is het leven er te veel veranderd. (gb)

terug naar boven

 

11/10/2008

NAUWELIJKS SOCIALE WONINGEN VOOR OUDEREN

bron: Het Belang van Limburg - dagblad 11/10/2008

Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a):

klik om volledig artikel te lezen

• 64 procent van alle sociale woningen in Limburg is het minst geschikt voor bejaarden.
• Limburg scoort slechtst van alle Vlaamse provincies.
Meeste senioren willen nochtans comfortabel blijven wonen in hun vertrouwde omgeving.
Aangepaste sociale woningen helpen opname in rust- of verzorgingstehuis voorkomen.

terug naar boven

 

21/09/2008

PRIJZEN RUSTHUIZEN BLIJVEN STIJGEN

 

Prijzen rusthuizen blijven stijgen
bron: FOD Economie

De dagprijs van een kamer in een Vlaams rusthuis blijven stijgen. Spaar dus maar gerust voor uw oude dag.
De gemiddelde dagprijs in Vlaanderen voor een rusthuiskamer bedraagt voor het tweede semester van dit jaar 42,27 EUR. Vergeleken met drie jaar geleden (37,79 EUR) is dat een stijging van bijna 9 %.  Daarbij zijn zij sommige extra's nog niet eens inbegrepen.
Begrijpelijk dat de meeste pensioenen deze maandelijkse kostprijs van zowat 1268 EUR niet kunnen dekken.
De gemiddelde dagprijs  is het goedkoopst in West-Vlaanderen (40,19 EUR) en Limburg (40,88 EUR). Vervolgens  Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant (41,36 EUR) en Antwerpen (46,51).

(zie ook lager in interview met Sonja Claes, Vlaams parlementslid)

terug naar boven

 

16/09/2008

LIFTSOAP

 

OCMW-secretaris Beringen vindt bewoners ongeduldig
na 5 weken gijzeling wegens defecte lift

Media-aandacht en imagoschade verhoogt druk
 op ketel maar tegenslagen stapelen zich op


klik voor groter om artikel te lezen


klik voor groter om artikel te lezen

bron: HBVL - 16/09/2008 - Blz 1 en 3


klik voor groter om artikel te lezen

klik hier voor de volledige liftsoap (15 - 26 september)

terug naar boven

 

25/08/2008

EERSTE RUSTHUIS VOOR HOLEBI'S IN SCHOTEN

 

Rusthuis Johanna wordt eerste
rusthuis homo's en lesbiennes
bron: HBVL - 25/08/2007

Rusthuis Johanna wordt eerste rusthuis homo's en lesbiennes, waar overigens ook hetero's welkom zullen zijn. Dit initiatief van Guy Sanders zal met veel gevoel voor de eigenheid en levenskwaliteit van de toekomstige bewoners uitgebouwd worden, maar het prijskaartje ligt wel hoog.


klik voor groter om artikel te lezen

terug naar boven

 

20/08/2008

ONTSPOORDE ZORG

 

Ontspoorde mantelzorgers
bron: dagblad deStentor  - 20/08/2008

Directrice Simone van Ruth van De Kern(*) zag het tijdens haar werk bij de Riagg gebeuren. "Zeker op het platteland, waar ouders vaak bij de kinderen in huis wonen.

De kinderen zijn druk. Druk met hun werk, hun eigen kinderen en op een gegeven moment begint pa of ma bijvoorbeeld te dementeren. De kinderen raken overbelast en dat leidt weer tot frustraties. En als je niet uitkijkt krijg je dan te maken met ontspoorde mantelzorg, zoals wij dat noemen. De politie zal eerder spreken van oudermishandeling", aldus Van Ruth, die blij is dat er steeds meer aandacht voor deze vorm van huiselijk geweld komt. "Het is de manier om het te voorkomen. Praat erover, laat zien dat het bestaat."

Mishandeling binnen het huwelijk komt ook bij ouderen geregeld voor. Als mensen gaan dementeren verandert ook vaak hun karakter. "Wie eerst lief was, wordt ineens een kreng. Slaan mag niet, maar gebeurt wel."

(*) De Kern maakt deel uit van RIAGG over de IJssel en biedt sociaal-maatschappelijke dienstverlening en sociaal raadsliedenwerk aan inwoners van Zwolle, Kampen en Zwartewaterland (NL). Zij kunnen bij De Kern terecht met vragen en problemen op financieel, sociaal en psychisch gebied.

terug naar boven

 

19/08/2008

GEZELSCHAP INHUREN TEGEN 26,50 EUR PER UUR?

 

Eenzame oudere kan gezelschap inhuren
bron:  SP!TS

Mensen die het gevoel hebben dat een oudere dierbare aan het vereenzamen is kunnen vanaf deze week een speciale hulpverlener inhuren. Deze ’buddy’s’ gaan dan tegen betaling gezellige dingen met de bejaarde doen, zo meldt de SP!TS.

Zestig hulpverleners hebben zich bij de nieuwe dienst, die onder de noemer 'Vertroetel je ouders' van start gaat, aangesloten.
Volgens Tom Crouse, bedenker van het concept, hebben oudere kinderen vaak te weinig tijd voor hun vader of moeder. "Kinderen willen het beste voor hun ouders, maar zij kunnen niet alles zelf of raken overbelast", zegt hij. Via het initiatief kun je voor een vast geldbedrag zogenaamde 'Quality time' inhuren. "Dit kan voor veel drukke mensen de helpende hand zijn."
Crouse is van huis uit ict-manager en zocht naar manieren om zijn eigen moeder wat extra persoonlijke zorg te geven. Omdat zijn zoektocht niets opleverde besloot hij zelf maar een dergelijke service op te zetten.
Een service die de ouderen eens wat anders biedt dan de plaatselijke kaartclub, kookvereniging of bingoavond. "Veel activiteiten zijn aanbodgestuurd. Vaak willen ouderen helemaal geen activiteiten met andere ouderen die zij niet kennen. Daarnaast worden ouderen vaak betutteld of over-serieus genomen, dat heb ik bij mijn eigen moeder gezien."
Als het klikt tussen de oudere en de 'buddy' kan er een overeenkomst worden opgemaakt tegen de prijs van 26,50 EUR per uur.

Op zich misschien geen slecht idee, maar gezelschap kopen tegen een uurtarief van 26,50 EUR lijkt toch wel wat onaantrekkelijk. En zou het motief van 'vreemde' bereidwilligen daarbij het doel van opzet niet in de weg kunnen staan?
Krijgen overigens financieel sterkere ouderen, die zich een dergelijk betaald gezelschap kunnen veroorloven, meestal niet voldoende 'natuurlijk' gezelschap toebedeeld?
Toch bevestigt dit initiatief nog maar eens de pijn van isolement en de belangrijkheid aan sociaal contact voor ouderen...
(HB)

 

terug naar boven

 

16/08/2008

OUDER DAN 70 NIET MEER GEREANIMEERD

 

Verzorgingstehuis reanimeert
 niet meer boven de 70
bron: MedischeWereld.nl - 16/08/2007


Bewoners van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort hebben geschokt gereageerd op een brief die ze van de directie kregen. Daarin staat dat bewoners ouder dan zeventig jaar niet meer worden gereanimeerd.


Volgens het gasthuis zou reanimatie de levenskwaliteit namelijk ernstig kunnen verminderen. Bewoners en familieleden reageren verontwaardigd in het 'Algemeen Dagblad'. ‘Dit lijkt wel een opruimmentaliteit,’ aldus de dochter van een 85-jarige bewoonster.

schade
Het gasthuis heeft aangegeven alleen nog maar te reanimeren als iemand duidelijk aangeeft dat wel te willen.
'Uit onderzoek is gebleken dat reanimatie bij de ouder wordende mens (boven de 70 jaar) schade kan toebrengen, waardoor de levenskwaliteit erg kan verminderen,' zo schrijft de zorgmanager de beleidswijziging van het verzorgingshuis in de brief.

kleinkind
Ank van Drenth, arts bij de Nederlandse hartstichting, snapt niets van de maatregel ‘Als ik in de supermarkt loop en een 90-jarige een hartstilstand zie krijgen, dan zal ik gelijk beginnen met reanimeren, zegt zij in het AD.
Wie ben ik om te bepalen dat niet te doen, ook al is die man 90 jaar? Misschien wilde hij nog wel zijn kleinkind zien afstuderen. Misschien ook niet. Maar niet reanimeren is een onomkeerbare maatregel.'

terug naar boven

 

12/08/2008

HOLEBI-KOPPELS IN RUSTHUIZEN

 

Eerste holebi-koppels in
rusthuizen komen er aan
bron: dagblad Het Laatste Nieuws - 12/08/2008

Ze zijn er wel, maar voorlopig nog niet of nauwelijks zichtbaar: homo's en lesbiennes in rusthuizen en dienstencentra. "Uit een onderzoek aan de Universiteit Antwerpen bleek dat holebi's bang zijn om naar een rusthuis te gaan, omdat ze vrezen raar bekeken te worden en geen respect te krijgen van de medebewoners", aldus de Antwerpse OCMW-voorzitter Monica De Coninck. Daarom organiseert Het Roze Huis vormingssessies in rusthuizen en dienstencentra over holebi-bejaarden. (belga/tdb)

terug naar boven

 

7/05/2008

NA 3 JAAR WEGKWIJNEN OP AFDELING VOOR DEMENTERENDEN

 

3 vriendinnen halen eeuwelinge in ontredderde toestand uit afdeling voor dementerenden,
waar ze onterecht verbleef

Na verhuis naar een ander rusthuis bloeide Margot in enkele
maanden weer helemaal open, kreeg ze weer zin in het leven en
kent ze zeker nog geluksmomenten
 

bron: Het Belang van Limburg - dagblad 7/05/2008

klik voor groter om artikel te lezen


Margot overlijdt op 8/11/2008
bron: Het Belang van LImburg 15/11/2008


klik voor groter om artikel te lezen

 

terug naar boven

 

25/09/2008

INLEEFSTAGE VERPLICHT STELLEN VOOR ELKE BELEIDVOERDER?

 

Studenten leven als rusthuisbewoners
bron: Het Nieuwsblad - 25/09/2008

HEESTERT - Studenten van het Instituut voor Verpleegkunde Aleydis gaan volgende week op inleefstage in rusthuizen in Dentergem en Heestert. Ze willen aan den lijve ervaren wat het betekent om in een rust- en verzorgingstehuis te verblijven.

Om in hun latere beroepsleven nog meer patiënt- en bewonersgericht te kunnen werken, strijken een vijftiental studenten ouderenzorg van het Instituut voor Verpleegkunde Aleydis uit Waregem-Tielt van 30september tot 2oktober neer in het rust- en verzorgingstehuis Marialove in Heestert en in het woon- en zorgcentrum Mariaburcht in Dentergem. Ze zullen er dag en nacht leven samen met en als ouderen.

'Het gaat niet om zomaar een toneeltje opvoeren, maar door zelf te ervaren wat het betekent om 24uur in een stoel te moeten zitten, afhankelijk te zijn van zorgverleners en niet in je eentje te kunnen eten, zullen ze later meer oog en begrip hebben voor de noden van de rusthuisbewoners', vindt directeur Kris van Gent van de twee rusthuizen.

Het is al de derde keer dat zo'n inleefstage plaatsvindt. Nieuw is wel de samenwerking met de vzw sTimul, een zorg-ethisch lab in Moorsele dat onlangs werd opgericht om leerling-verpleegkundigen via simulaties te stimuleren om aan goede zorg te doen. Tijdens de inleefstages wordt echter nog een stapje verdergegaan en functioneren de studenten zelf als patiënten-bewoners. (mty)

terug naar boven

 

5/02/2008

THUISZORG NEDERLAND IN CRISIS

 

"Ik kan me net zo goed voor heel Nederland uitkleden"

Nederland geschokt door oud naakt of naakte waarheid in de thuiszorg?

In het TV-spotje van SP Nederland is een oude vrouw te zien die moeizaam achter haar looprek richting camera loopt en zich uitkleedt. Ze kan zich net zo goed voor heel Nederland uitkleden, zegt ze, want sinds de veranderingen in de thuiszorg wordt ze steeds weer door iemand anders gewassen.

Positieve reacties
Een klein deel van de mensen heeft moeite met de film. Agnes Kant van SP is daarover niet verbaasd: “Ik begrijp goed dat mensen er moeite mee hebben. Het is confronterend en geeft een ongemakkelijk gevoel. De makers hebben geprobeerd om de schaamte die ouderen voelen, over te brengen op de kijker. Uit de reacties blijkt dat dit gelukt is.”
(lees meer op deze pagina van de website van SP Nederland)


Bekijk het beklijvend filmpje...

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

 

 

 

 


deodata.be  -  juridisch

free hit 
counters